Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης, απαντά στο δημοσίευμα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αν. Ραφαηλίδη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 31/5.
Αναφέρει τα εξής:
“Διαβάζοντας την απάντησή του κ. Αντιπεριφερειάρχη , διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι η συζήτηση για την ενεργειακή δημοκρατία και την επερχόμενη ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή μας, για εσάς, είναι απλά γενικές έννοιες. Αποφεύγετε να αγγίξετε τα καυτά, πραγματικά και συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.
Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Η ενεργειακή δημοκρατία δεν είναι ούτε ιδεολογικό κατασκεύασμα ούτε φιλοσοφικό αίτημα. Είναι όρος επιβίωσης για τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες, επί σειρά ετών, υπηρέτησαν ως το ενεργειακό κέντρο της χώρας, πληρώνοντας το τίμημα με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την καταστροφή του τοπικού οικοσυστήματος και την οικονομική αποδυνάμωση. Τώρα, με την απολιγνητοποίηση και την ανάγκη μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, διεκδικούμε και απαιτούμε το αυτονόητο: να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον ένα 5%-10% της ηλεκτρικής ενέργειας από το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ και της RWE (2 Γιγαβάτ), που χτίζεται πάνω στα εδάφη μας και θα παράγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, θα επιστρέφει στην περιοχή μας. Να αποδοθεί ανταποδοτικά στους Δήμους, στους αγρότες, στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, προκειμένου να καλύπτουν τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες και να ανακουφιστούν από το τεράστιο κόστος ενέργειας που επιβαρύνει ήδη τις οικογένειές τους.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ειδικά όταν αυτή η εκμετάλλευση αφορά ενεργειακά έργα μεγάλων διαστάσεων. Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από την ενέργεια που παράγεται πάνω στα εδάφη τους. Και αν αυτό δεν είναι μέρος ενός πολιτικού σχεδίου που να περιλαμβάνει ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, τότε δε μιλάμε για «ενεργειακή δημοκρατία», αλλά για ενεργειακή εκμετάλλευση.
Αναφορικά με τη ρήτρα δίκαιης μετάβασης, παρά το γεγονός ότι καταθέσαμε τροπολογία στη Βουλή για την ενίσχυση των περιοχών που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, ο Υπουργός αρνήθηκε να συζητηθεί η τροπολογία στην ολομέλεια της Βουλής. Μια τροπολογία που είχε ως στόχο να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για την αναπτυξιακή πορεία των περιοχών μας, για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιουργούνται από την ενεργειακή μετάβαση. Το γεγονός ότι η πρόταση αυτή αγνοήθηκε, αποδεικνύει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και την απομάκρυνσή της από τις πραγματικές ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας.
Καλούμε την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι διαπιστώσεις δεν αρκούν. Η πολιτική των γενικόλογων ευχολογίων και των ανέξοδων δηλώσεων δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα της περιοχής μας και, δυστυχώς, οδηγεί στην περαιτέρω απογοήτευση των πολιτών, και κυρίως των νέων, οι οποίοι βλέπουν την πολιτική να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πραγματική ζωή και τις ανάγκες τους.
Δεν ζητάμε απλώς λόγια. Ζητάμε δράση, ζητάμε ανταποδοτικότητα, ζητάμε θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές, ζητάμε συμμετοχή και δικαιοσύνη στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Και για εσάς, αυτό μπορεί να ξεκινάει με την ψήφιση τροπολογιών και την ενεργή διεκδίκηση της ενεργειακής απόδοσης στους πολίτες μας.”