«Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει… Δεν είναι καινούργιο. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε.
Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου». Η επισήμανση αυτή στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά πάνω από όλα μία ευθεία «βολή», ενδεικτική της δυσαρέσκειας, εναντίον δύο άλλοτε στενών συνεργατών του.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε… παραιτήσει τους Γιάννη Μπρατάκο και Σταύρο Παπασταύρου, που με την παρουσία τους σε μία «κοινωνική συνάντηση», είχαν «στείλει το λάθος μήνυμα». Πώς φτάσαμε όμως εκεί;
Το δημοσίευμα για τη μονταζιέρα
Όλα άρχισαν μέσα στο τριήμερο της 25ης Μαρτίου με ένα δημοσίευμα, που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Το πρωτοσέλιδο του Βήματος της Κυριακής έκανε λόγο για «μονταζιέρα στα Τέμπη», αναφερόμενο στο ηχητικό απόσπασμα με τις συνομιλίες του σταθμάρχη τη μοιραία νύχτα και το οποίο είχε διαρρεύσει σε μέσα ενημέρωσης.
Εκείνο το ηχητικό ήταν προϊόν μοντάζ, δηλαδή συρραφή δύο συνομιλιών. Οι φωνές ήταν τέσσερις και όχι τρεις στην πραγματικότητα, κάτι που είχε αποκαλύψει έναν χρόνο νωρίτερα και η ΕΡΤ.
Η πρόταση δυσπιστίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη
Το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προανήγγειλε την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας, με ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας (την επομένη) να δηλώνουν ότι θα τη στηρίξουν. Η πρόταση κατατέθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης και το απόγευμα της ίδιας ημέρας άρχισε η τριήμερη μάχη στη Βουλή, με την κυβέρνηση να εγκαλεί την αντιπολίτευση για συναλλαγές «με οικονομικά συμφέροντα», που της «κάνουν πόλεμο», αναφερόμενη προφανώς στον εκδότη του Βήματος.
Η «αρμένικη βίζιτα» στον επιχειρηματία
Με αυτά τα «οικονομικά συμφέροντα», όμως, είχαν σπεύσει να συναντηθούν το βράδυ της Κυριακής οι Μπρατάκος – Παπασταύρου, όπως αποκάλυπτε δημοσίευμα του ieidiseis την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για «αρμένικη βίζιτα» των δύο υπουργών στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη και «αυστηρά μηνύματα», που μετατράπηκαν σε «άφθονο οίνο, πούρα και ουίσκι».
Η επιβεβαίωση και το άδειασμα
Η εικόνα αυτή στενών συνεργατών του Μαξίμου να συνδιαλέγονται με τον επιχειρηματία που η ίδια κυβέρνηση εγκαλούσε για «πόλεμο» ήταν η αρχή του τέλους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην επίμαχη συνάντηση, κατονομάζοντας τους δύο υπουργούς και φωτογραφίζοντας τον επιχειρηματία.
Την επομένη ήρθε και η επιβεβαίωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έκανε λόγο για «φιλική συνάντηση». Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η ανακοίνωση της παραίτησης. Μία ανακοίνωση τόσο λιτή και σύντομη, που παρά το «ευχαριστώ» για τις υπηρεσίες του, «φώναζε» τη δυσφορία του πρωθυπουργού απέναντι στα πρόσωπα των Μπρατάκου – Παπασταύρου.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr