Ημερίδα με θέμα: «Trafficking – Μια μορφή κακοποίησης γυναικών – Πρακτικές γνώσεις για την ανίχνευση και την διαχείριση της από επαγγελματίες υγείας» πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας. Την ημερίδα διοργάνωσε η Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ».
Το αμφιθέατρο του νοσοκομείου ήταν ασφυκτικά γεμάτο, αποδεικνύοντας ότι κοινωνικά ζητήματα κι εκπαιδεύσεις είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα των ανθρώπων στο χώρο της υγείας.
Όπως ανέφερε η κυρία Ευδοξία Γιαννοπούλου, Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, συμμετέχουν δύο εξαιρετικοί ομιλητές. Ο κ. Σπύρος Τάσσιος ως Διοικητής Α.Τ. Εορδαίας αναφέρεται στην ενδοοικογενειακή βία και ο κ. Δημήτρης Κοντούδης, υπεύθυνος εκπαιδεύσεων σε επαγγελματίες, ο οποίος έρχεται από την Α21 και τη γραμμή βοήθειας 1109 από τη Θεσσαλονίκη αναφερόμενος στο trafficking
Η κ. Γιαννοπούλου ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, τόσο από το Μποδοσάκειο όσο και από τα όμορα νοσοκομεία κι όλοι να πάρουν κάτι θετικό ως προς τη διαχείριση αυτών των περιστατικών, να καταφέρουν να τα εντοπίζουν και να τα κατευθύνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, για να λάβουν την ανάλογη βοήθεια.
Ο κ. Γιώργος Μπαλιόζογλου, πρόεδρος του Β’ Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας – Θράκης της Ένωσης Νοσηλευτών σε δηλώσεις του ανέφερε ότι σαν χώρα και σαν κοινωνία είμαστε πίσω και τα στόματα δεν ανοίγουν. Πρώτα πρέπει να αρχίσουν όλοι να μιλούν είτε όταν βιώνουν τέτοιες καταστάσεις είτε όταν τις εντοπίζουν. Η σημερινή ημερίδα δείχνει το δρόμο για να ανοίξουν τα στόματα και να μην μπαίνει τίποτα κάτω από το χαλί. Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κατά βάση θέμα νοοτροπίας και κουλτούρας κι όχι απαραίτητα απόρροια φτώχειας και δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο που να τιμωρούνται αυτές οι πράξεις και να μην επικρατεί το αίσθημα της ατιμωρησίας που ενισχύει τέτοιες συμπεριφορές.
Στην εισήγησή του ο κ. Δημήτρης Κοντούδης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από την Α21 ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνεται και χαίρομαι γιατί βλέπω μια ομάδα. Και πιστεύουμε πάρα πολύ στις ομάδες και στις συνεργασίες. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι άνθρωποι που είμαστε σε αυτόν τον χώρο, είμαστε εμείς που πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και να είμαστε η λύση για κάποιους που βιώνουν αυτά τα πράγματα. Γι΄ αυτό οι εκπαιδεύσεις είναι απαραίτητες σε όλους τους επαγγελματίες που είναι πιθανό να συναντήσουν άτομα που έχουν πέσει θύματα trafficking ή ενδοοικογενειακής βίας».
Επίσης, στα πλαίσια της ημερίδας παρουσιάστηκαν σε έκθεση ζωγραφικής τα έργα της κυρίας Αλίκης Θεοδωρίδου, οφθαλμιάτρου του Γ.Ν. Κοζάνης και της κυρίας Μαρίας Παυλίδου, νοσηλεύτριας του Γ.Ν. Κοζάνης.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: