Ερώτηση στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης Λογοδοσίας Περιφερειακής Αρχής της 2ας Μαρτίου 2026 απευθύνουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χρήστος Μπαρδάκας και ο Σωτήρης Βόσδου με θέμα τις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής για την κατασκευή του νέου Κτίριου της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα.
Το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε περιφερειάρχη,
– Οι συνθήκες διδασκαλίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, εξαιτίας του προβλήματος στέγασης έχουν καταστεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προβληματικές. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται διάσπαρτα, σε κτίρια περιφερειακά της πόλης, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα. Η συγκινητική προσπάθεια καθηγητών και φοιτητών δεν αρκεί από μόνη της για να διατηρήσει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε επίπεδο αντίστοιχο με τις προοπτικές και την ιστορία του Τμήματος.
– Η παραχώρηση κτιρίου της ΔΥΠΑ Φλώρινας θα δώσει μια προσωρινή και σίγουρα όχι ολιστική λύση στο ζήτημα. Αντίθετα η κατασκευή του νέου Κτίριου της Σχολής Καλών Τεχνών πέρα από το αυτονόητο, την εξεύρεση δηλαδή μόνιμης λύσης στο ζήτημα στέγασης και την ομαλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα αποδείκνυε στην πράξη ότι επενδύουμε σε Σχολή που θα εδράζεται μόνιμα στην Φλώρινα, θα δημιουργούσε περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης και λειτουργίας νέων τμημάτων και θα προσέδιδε εμβληματικό χαρακτήρα στην λειτουργία της. Με βεβαιότητα επίσης μπορεί να προβλεφθεί ότι θα προσδώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική για την περιοχή.
– Με βάση πρόσφατη ανακοίνωση που υπογράφουν ο φοιτητικός σύλλογος και καθηγητές της Σχολής υπάρχει σχέδιο για νέο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών το οποίο προέκυψε από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2018 (26/11/2018), τα αποτελέσματα του εγκρίθηκαν από τη Σύγκλητο το 2019 (03/10/2019) και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν δημόσια. Τον επόμενο χρόνο έγινε η σύμβαση υπογραφής της μελέτης (20/09/2020).
– Με μεγάλη απογοήτευση η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, καθηγητές και φοιτητές, αλλά και οι Φλωρινιώτες υποδέχτηκαν την απόφαση σας να μην ενταχθεί το έργο στα εκατό δέκα εκατομμύρια ευρώ (110.000.000) της 2ης φάσης του Πυλώνα ΙΙΙ του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την ικανοποίηση αυτού του πάνδημου αιτήματος.
– Στην συνεδρίασή της Περιφερειακής Επιτροπής στις 2-9-2025 όπου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη Β’ φάση του λεγόμενου «Πυλώνα ΙΙΙ» μεταξύ άλλων δηλώσατε πως όντως δεν υπάρχει έργο για την Π.Ε. Φλώρινας, παρά τη μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη της Σχολής Καλών Τεχνών, έργο όμως που κόπηκε από το Υπουργείο για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Στην συνέχεια δηλώσατε στην επιτροπή αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως θα ενταχθεί το έργο σε επόμενη φάση καθώς υπάρχει δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2026. Μετά από συνάντηση σας με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη παρουσία και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Θεοδουλίδη εκδώσατε δελτίο τύπου την 11η Δεκεμβρίου 2025 ενημερώνοντας πως συμφωνήσατε ότι το έργο θα προχωρήσει με συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας με 10 εκατομμύρια ευρώ και του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΔΑΜ – ΕΠΑ με 11 εκατομμύρια ευρώ.
– Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν επιπλέον σύγχυση και προβληματισμό στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία της Φλώρινας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΣΘΕ
– Ποιες είναι τελικά οι προθέσεις σας και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε σχετικά με την κατασκευή του νέου Κτίριου της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα και ποιο το χρονοδιάγραμμα.
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ Π. Χρήστος
ΒΟΣΔΟΥ Θ. Σωτήριος»






























