Κλίμα ικανοποίησης και μεγάλης ανακούφισης επικρατεί στις τάξεις των Δημάρχων των 3 ενεργειακών Δήμων, που συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη στην Αθήνα για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Η απόφαση για την κατασκευή μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης(ΣΗΘΥΑ), εξασφαλίζει πλήρως το μέλλον των Τηλεθερμάνσεων χωρίς αστερίσκους και σύμφωνα με όλα τα σενάρια δεν αφήνει κενό σε κάποια θερμική περίοδο για Αμύνταιο, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κάνουν λόγο για μια ιστορική συμφωνία και πολύ σημαντικό βήμα για την επόμενη μέρα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η περιοχή μπορεί να λέει πως απέκτησε χειροπιαστά το πρώτο αντισταθμιστικό έργο στο δρόμο προς τη Δίκαιη Μετάβαση.
Άλλωστε οι τηλεθερμάνσεις αποτελούσαν νούμερο 1 απαίτηση στην ατζέντα των ενεργειακών Δήμων, καθώς χρονικά ήταν αυτό που θα αντιμετώπιζαν άμεσα.
Η λύση για την κοινή μονάδα ΣΗΘΥΑ, την κατασκευή της οποίας θα αναλάβει η ΔΕΗ, σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να αγγίξει τα 100εκ. ευρώ με την απόσβεση όμως να γίνεται σε χρόνο ρεκόρ.
Κομβικό κομμάτι πλέον αποτελεί το νέο σχήμα που θα διαχειρίζεται τη μονάδα, με την ανακοίνωση του Υπουργείου να μιλά για συνένωση των τριών Τηλεθερμάνσεων σε μία νέα διαδημοτική επιχείρηση με τον διακριτό τίτλο «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.».
Εδώ βέβαια ξεκινάει και το μεγάλο ερωτηματικό, για το πώς και πότε θα λυθούν μια σειρά ζητημάτων που μπαίνουν για τη λειτουργία της συγκεκριμένης νέας επιχείρησης.
Πρώτο και βασικό ερώτημα, το τι θα πράξει η ΔΕΥΑ Κοζάνης, η οποία έχει υπό τη σκέπη της τόσο την ύδρευση όσο και την τηλεθέρμανση, καθώς δεν υπάρχει ξεχωριστή επιχείρηση όπως στην Εορδαία ή στο Αμύνταιο.
Ερωτήματα προκύπτουν για εργαζομένους, μετοχικό κεφάλαιο, τιμολόγηση, είσπραξη και γενικότερα διαχείριση της εταιρείας με έμπειρους αυτοδιοικητικούς να λένε στον «Π» πως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει πολύ δρόμο ακόμα.
Εμπνευστής του σχεδίου, φαίνεται πως είναι ο Συντονιστής για τη Δίκαιη Μετάβαση, Κώστας Μουσουρούλης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην περιοχή είχε εκθειάσει ουκ ολίγες φορές το μοντέλο της ΔΙΑΔΥΜΑ και της συνεργασίας που είχαν πετύχει όλοι οι τότε, Καποδιστριακοί Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας.
Μια ενεργειακή ΔΙΑΔΥΜΑ είναι το μοντέλο που επιχειρεί να εφαρμόσει στην προκειμένη περίπτωση, η πρόταση που προωθείται, με τις διαφορές όμως να είναι αισθητά διακριτές και τα δεδομένα ίσως διαφορετικά.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ π.χ. δεν κατάργησε κάποιον Δήμο(στην προκειμένη ίσως έχουμε καταργήσεις επιχειρήσεων), ενώ ως εταιρεία κάνει διαχείριση και όχι εμπορία όπως θα κάνει η νέα επιχείρηση που θα στηθεί.
Το μοντέλο πάντως της μίας εταιρείας προωθείται με το βλέμμα στις πιο εύκολες και μεγάλες χρηματοδοτήσεις που μπορεί να πετύχει, επιχείρημα που έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Μουσουρούλης, έχοντας φυσικά την εμπειρία των ευρωπαϊκών διαδικασιών, των προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων.
Σε αυτή την περίπτωση θα εξεταστεί και το ποιος θα κάνει τα δίκτυα σύνδεσης με τη ΣΗΘΥΑ, όπως π.χ. αυτό που χρειάζεται η Κοζάνη μήκος περίπου 6χλμ., αλλά και αυτό που χρειάζεται το Αμύνταιο για να συνδεθεί με τον αγωγό της Πτολεμαΐδας.
Ζήσης Πιτσιάβας