Συνεχώς μειούμενοι βαίνουν οι προϋπολογισμοί της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Σήμερα ήρθε ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας στο περιφερειακό συμβούλιο, αυτός του 2017, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Ο προϋπολογισμός του 2017 που παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μαρία Καρυπίδου, είναι ισοσκελισμένος σε έσοδα και έξοδα και ανέρχεται σε 44.172.519 ευρώ. Σύμφωνα με την εισηγήτρια υπήρξε ένας αρχικός προϋπολογισμός που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, αλλά μετά τις διορθώσεις και τις παρατηρήσεις από το «Παρατηρητήριο» επανήλθε στην Οικονομική Επιτροπή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Σε πολιτικό επίπεδο η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στην Περιφερειακή Αρχή, υποστηρίζοντας ο μεν Γιώργος Δακής ότι είναι προϋπολογισμός «χωρίς όραμα και σχέδιο», η δε Γεωργία Ζιμπιλιάδου, ότι «εξυπηρετούνται αιτήματα και διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα». Στις επικρίσεις απαντά ο περιφερειάρχης, ο οποίος, ο οποίος υποστήριξε ότι «λαμβάνονται πρωτοβουλίες που θα φέρουν τη Δυτική Μακεδονία στη θέση που της αξίζει», ενώ υπερασπίστηκε την διαφάνεια.
Ο Θεόδωρος Καρυπίδης, υπογράμμισε ότι «μετά από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, οι προϋπολογισμοί της αυτοδιοίκησης περνούν από το Παρατηρητήριο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι πολύ περιορισμένα τα περιθώρια για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ισοσκελισμένος, απαντά στα ζητήματα του χθες, στο να καλύπτει οφειλές παρελθόντων ετών και όχι δικές μας, να διαχειρίζεται το σήμερα και βέβαια να δίνει μία προοπτική στο αύριο.
Ο προϋπολογισμός έρχεται σήμερα για συζήτηση διότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται. Δηλαδή, συζητήθηκε τον Νοέμβριο στην Εκτελεστική Επιτροπή και πήρε την έγκριση, αφού πρώτα απεστάλη στο Παρατηρητήριο και εγκρίθηκε και από εκεί, στη συνέχεια πήρε την έγκριση από τις υπηρεσίες του δημοσιονομικού ελέγχου, κι’ αυτό έγινε μόλις προσφάτως, στις 8 Δεκεμβρίου, οπότε σήμερα έρχεται προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Είπε ακόμη πως «εξαρτάται τι εννοεί κανείς όταν μιλάει για αναπτυξιακούς στόχους. Ξέρετε υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είναι ανοιχτά και σε εξέλιξη. Μιλάμε για το ΕΣΠΑ, τον Τοπικό πόρο Ανάπτυξης, που εμείς είμαστε οι πρώτοι που εγγράφουμε τα ποσά και στον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων. Η ανάπτυξη είναι μπροστά μας, οι πρωτοβουλίες έχουν παρθεί, είμαστε έτοιμοι. Όπως ήδη βλέπετε υπάρχουν κάποια θέματα σε εξέλιξη, είτε μέσα από το ΕΣΠΑ, είτε μέσα από άλλες πρωτοβουλίες. Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι πρωτοβουλίες διαχείρισης, έχουν προοπτική και θα βάλουν τη Δυτική Μακεδονία στη θέση που της αξίζει. Για παράδειγμα είναι η Σχολή Πυροσβεστικής, κάτι το οποίο δεν συζητήθηκε ποτέ στη Δυτική Μακεδονία, προέκυψε όμως μέσα από πολύ δουλειά, όπως είναι και το Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μια σειρά άλλες δράσεις που κατατάσσουν τη Δυτική Μακεδονία σε μια περιφέρεια που καινοτομεί και απαντά στα ζητήματα της γεωγραφικής της θέσης και της αναφοράς της στα Βαλκάνια.
Ο Θ. Καρυπίδης, πρόσθεσε τέλος ότι «τόσο πέρυσι όσο και φέτος αποδείξαμε με τους προϋπολογισμούς μας ότι είχαμε μείωση δαπανών κατά 30%. Δεν βλέπω εγώ καμιά διασπάθιση. Στην αναπτυξιακή προοπτική αυτό που κουράζει κάποιος είναι επειδή θέλουμε να συναποφασίζουμε με τους πολίτες. Οι «ξερόλες» τελειώσανε τον Μάιο του 2014. Είμαι ο πρώτος που δηλώνω ότι δεν ξέρω τίποτα, αλλά είμαι ένας άνθρωπος που ακούω. Με σεμνότητα και συναπόφαση με τους πολίτες και χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω».
Ο Γιώργος Δακής παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός έρχεται στο Π.Σ. με μεγάλη καθυστέρηση. Με πολλά κενά και σημαντικές ελλείψεις. Περιττό να πω ότι στον προϋπολογισμό του κράτους που ψήφισε η Βουλή, δεν περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός της Δυτικής Μακεδονίας, όπως προβλέπεται. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στον τρίτο προϋπολογισμό που ψηφίζει η νυν περιφερειακή Αρχή δεν έχει κανένα πρόγραμμα, κανένα όραμα κανέναν σχεδιασμό. Βεβαίως, ο προϋπολογισμός δίνει το στίγμα, πού θέλουμε να πάμε τον τόπο μας. Εμείς συνεχίζουμε με όρους υπευθυνότητας, καθαρών προτάσεων να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Και τα πράγματα στη χώρα είναι τραγικά, σε δε κεντρικό επίπεδο ανύπαρκτα χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό.
Η Γεωργία Ζιμπιλιάδου, τόνισε ότι «η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι πολύ σοβαρή, καθώς ουσιαστικά η περιφερειακή Αρχή κατανέμει τους πόρους του επόμενου χρόνου, προκειμένου να καλύψει το σύνολο των αναγκών της.
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι πόροι που έχουμε είναι πολύ λιγότεροι από τους πόρους του 2015. Είχαμε 77 εκ. ευρώ πέσαμε στα 44 εκ. Ακόμη πιο θλιβερό όμως είναι ότι ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι πόροι των 44 εκ. αντί να κατανεμηθούν σε επενδύσεις, σε έργα που θα δώσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, χάνονται σε διάφορες λειτουργικές και άλλες δαπάνες. Μόνο 4, 3 εκ. ευρώ πηγαίνουν για έργα, που απ’ αυτά θα προκύψει και η ελπίδα να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Μας δημιουργεί απέραντη θλίψη, που αυτοί οι πόροι, αντί αν επενδυθούν σωστά, κατασπαταλώνται κατά περίσταση χωρίς κανένα κριτήριο».
Στο τέλος ο προϋπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.