Έδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα και μίλησε για τις «παθογένειες»
Για το σύστημα Υγείας πριν, κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά την περιπέτεια της πανδημίας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει «να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση, βάση για το νέο σύστημα υγείας». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ που βγήκε από την κρίση με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό».
Η επιχείρηση Ελευθερία
Ο πρωθυπουργός τόνισε για τις αντοχές του ΕΣΥ: «Οι εντατικολόγοι μας εδώ και χρόνια διαπίστωναν ότι οι αντοχές του συστήματος δεν επαρκούσαν. Προχωρήσαμε σε ενίσχυση του συστήματος με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ψηφιακό άλμα. Η ταχύτητα στους εμβολιασμούς δείχνει ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει πολύπλοκους μηχανισμούς».
Για την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η επιχείρηση Ελευθερία αγκαλιάστηκε από τόσο μεγάλη θέρμη και από τους πολίτες και εκείνους που τη στελεχώνουν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε ως κράτος να σχεδιάσουμε και να φέρουμε εις πέρας αυτον τον σχεδιασμό».
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό».
Για τις δυσκολίες, που ήρθαν στην επιφάνεια, είπε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην κρίση του covid αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».
Το στοίχημα της επόμενης μέρας
Στο συνέδριο, που διοργανώνει το «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «στοίχημα» της μετά-Covid εποχής και συμπλήρωσε για τις χρόνιες παθογένειες στο σύστημα υγείας. «Τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας και το σύστημα πρωτοβάθμιας πρέπει να χτισθεί. Τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου».
Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έκανε λόγο για clusters νοσοκομείων που θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα νοσοκομεία.
«Είναι απόλυτη υποχρέωση μας ώστε να κινηθούμε σε αυτή τη κατεύθυνση. Δεν γίνονται παραδείγματος χάριν να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε μία περιοχή και τα δύο να είναι προβληματικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως πρέπει «να εξορθολογίσουμε τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Είναι καλό όλα τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο. Να αφήσουμε στην άκρη τα όποια συμφέρονται από το να κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις», ανέφερε ο χαρακτηριστικά.
«Προτεραιότητα ο ψηφιακός φάκελος»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι επίσης ο ψηφιακός φάκελος των ασθενών: «Έχουμε κάνει μία πολύ σοβαρή δουλειά. Έχουμε προγραμματίσει ήδη υποδομές και πιστεύω πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις. Είμαστε σε θέση να επενδύουμε στη δημόσια υγεία και πρόληψη έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τους Έλληνες πολίτες την καλύτερη δημόσια υγεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζομένους του ΕΣΥ που κατέθεσαν όλη τους την ενέργεια «για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και έβγαλαν τη χώρα ασπροπρόσωπη».
Επιπλέον σημείωσε ότι «η χώρα τα κατάφερε στη πανδημία πολύ καλύτερα από άλλα κράτη με μεγαλύτερα συστήματα υγείας».
«Χρειαζόμαστε νέα νοσοκομεία»
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από έργα. «Ασφαλώς», είπε, «χρειαζόμαστε και νέα νοσοκομεία, αλλά απαιτείται και ψηφιακός ανασχηματισμός».
Και συνέχισε: «Οι πόροι αφορούν υποδομές και τον τρόπο οργάνωσης του νοσοκομείου. Εχουμε ένα σύστημα υγείας που είναι νοσοκομειοκεντρικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει: Επενδύοντας στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και τις μισθολογικής ανταμοιβής είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μιλάμε για το ΕΣΥ πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΠΥΥ, αφού εν τέλει θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος, δεν είναι ανάγκη όλες οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται από το κράτος».
Ο Κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι «η έννοια της ευζωίας μπορεί να αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας για την επόμενη ημέρα. Έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής στη χώρα, το περιβάλλον, την υγιεινή διατροφή και την καλή γήρανση» και τόνισε ότι πρέπει «να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο δημιουργώντας τις προοπτικές που θα αναδείξουν αυτόν τον τομέα».
Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ