Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας Ειρηναίο. Εδώ και μια εβδομάδα έχει ανοίξει το Τριώδιο, με τον μητροπολίτη στη σχετική εγκύκλιο προς τους πιστούς να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «διαφωνούμε με όσους διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά δεν κατακρίνουμε όσους συμμετέχουν».
Ο Μητροπολίτης διευκρινίσει πως αιτία στο να γράψει μεταξύ άλλων και το επίμαχο απόσπασμα, είναι τα πολλά παράπονα που ακούει από τους χριστιανούς της Πτολεμαΐδας. “Βλέπουν ένα ήπιο παιδικό καρναβάλι, όμως φοβούνται -μεταξύ αυτών και εγώ- ότι στα επόμενα χρόνια, μια άλλη δημοτική αρχή με μια άλλη φιλοσοφία, μπορεί να δημιουργία ένα καρναβάλι που δεν θα είναι παιδικό και θα φτάσουμε μέχρι και σε καταστάσεις απολίτιστες».
Προσέθεσε, δε, πως «εγώ δεν κρίνω τους διοργανωτές, δεν συμφωνώ, αλλά έχω ως ευθύνη να διδάξω τους Χριστιανούς τι πρέπει να κάνουν», μιλώντας για το Τριώδιο και τι πρεσβεύει για την θρησκεία, ως την «ομορφότερη πνευματική περίοδο της θρησκείας», προσθέτοντας πως οι εν λόγω πράξεις είναι «κακόγουστες». Προσέθεσε πως «Είναι μια ιατρική και φαρμακευτική αγωγή αυτή η περίοδος για να γιατρέψω πάθη».
Ερωτηθείς αν κάποιος πιστός εφαρμόζει τα όσα πρεσβεύει η εκκλησία, αλλά παράλληλα συμμετέχει και το καρναβάλι, τι πρόβλημα υπάρχει, ο κ.κ. Ειρηναίος απάντησε πως: «Ένας άνθρωπος που αγωνίζεται για την ψυχή του έχει προτεραιότητες. Ο πνευματικός αγώνας απομακρύνει τον άνθρωπο από εκδηλώσεις λόγω της περιόδου», λέγοντας πως το καρναβάλι στην έναρξη της Σαρακοστής είναι πειρασμικό.
«Οι άνθρωποι που το Σάββατο θα είναι στο Καρναβάλι, την Κυριακή θα είναι στην εκκλησία. Δεν τους κατακρίνω. Ξέρω ότι κοινωνικά υπάρχουν οφέλη καθώς κινείται η αγορά», προσέθεσε. Τόνισε, μάλιστα, ότι το καρναβάλι της Κοζάνης είναι πιο προκλητικό, οπότε ως επίσκοπος κάλεσε τους ανθρώπους να μείνουν στην πόλη ώστε πνευματικά να υπάρχει το λιγότερο κακό, λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Το καρναβάλι της Κοζάνης είναι πιο προκλητικό, οπότε ως επίσκοπος μπορώ να πω ας μείνουν εδώ οι άνθρωποι, τώρα που ελέγχονται να μη δουν το χειρότερο. Δηλαδή ο στόχος μου πνευματικά να είναι το λιγότερο κακό”.
Συνέχισε, λέγοντας για τη συμμετοχή των πιστών στα καρναβάλια: «Παρακαλώ τους Χριστιανούς να μην πάνε στο καρναβάλι και αν πάνε, να πάνε τα παιδιά. Ο φόβος μου είναι για αύριο όχι για σήμερα, καθώς σήμερα έχω εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο. Φοβάμαι όμως για το αύριο…», είπε με νόημα, λέγοντας πως ο ίδιος ως μητροπολίτης έχει βάλει κόκκινες γραμμές.
Αναφέρθηκε για το πνεύμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι η μετάνοια, η ταπείνωση, η επιστροφή στο Θεό και η αγάπη, λέγοντας πως πρέπει να εφαρμόσουμε στην πράξη όσα πρεσβεύει η εκκλησία. «Θέλουμε τη σιωπή μας, την αποδοχή μας, την αγάπη», είπε επίσης, λέγοντας πως «το Τριώδιο είναι μια περίοδος που πρέπει κανείς να δει τον εαυτό του. Δεν είναι διαιτολόγιο η νηστεία, έχει στόχο την καλλιέργεια και τη βελτίωση του εαυτού μας», προσέθεσε.
Επίσης, απάντησε πως ο ίδιος αν κάτι δει και δεν του αρέσει, έχει τη σχέση με τη δημοτική αρχή ώστε να πει την άποψή του και να παρακαλέσει ώστε να τον ακούσουν, λέγοντας πως ο ίδιος προσωπικά εκφράζει τον λαό του, ως ποιμενάρχη.