Σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση έχει βρεθεί η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης του δήμου Εορδαίας, μετά από πρόσφατη έκδοση απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία επιδίκασε την επιστροφή ποσών που καταβλήθηκαν από την Επιχείρηση ως μισθοδοσία σε 47 εργαζόμενους και τα οποία είχαν καταβληθεί εκ του περισσού λόγω προγενέστερης δικαστικής απόφασης.
Σχετικά με το θέμα είχε κάνει αναφορά ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ με ρεπορτάζ του το Νοέμβριο του 2022 κατά την περίοδο της αναμονής για την εκδίκαση της υπόθεσης, με αφορμή άλλο θέμα της ΔΕΥΑ που είχε πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Οι 47 εργαζόμενοι είχαν καταφύγει εναντίον της επιχείρησης το 2016, και συγκεκριμένα εναντίον της εφαρμογής των μνημονιακών μειώσεων που βάσει νόμου είχε προβεί η Επιχείρηση στη Μισθοδοσία τους. Αν και είχαν δικαιωθεί στο Εφετείο το 2019, η ΔΕΥΑΕ προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του 2019. Η αίτηση αναίρεσης δικάστηκε τον Μάρτιο του 2023, και η απόφαση βγήκε πριν από λίγες εβδομάδες.
Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την προηγούμενη απόφαση, με ένα σκεπτικό το οποίο αφορά εσφαλμένη ερμηνεία της νομοθεσίας στην υπόθεση του 2019. Το θέμα μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Αντίθετα είναι ιδιαίτερα σύνθετο από νομικής άποψης, καθώς λαμβάνει υπόψη το αν οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης ανήκουν ή όχι, κατά νόμο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε κάθε περίπτωση η τελεσίδικη απόφαση δικαίωσε τους χειρισμούς της επιχείρησης και επιβεβαίωσε ότι οι μειώσεις έγιναν κατά πιστή εφαρμογή της Νομοθεσίας
Επειδή η απόφαση του 2019 ήταν άμεσα εκτελεστή, η Επιχείρηση κλήθηκε να σταματήσει να εφαρμόζει τις μειώσεις στους εργαζομένους, μειώσεις που εφήρμοζε η νομοθεσία από τα μνημονιακά χρόνια. Η νέα απόφαση, ορίζει πως οι μισθοδοσίες πρέπει να επανέλθουν στο προγενέστερο καθεστώς, δηλαδή να ισχύσουν οι μειώσεις που ίσχυσαν για όλους τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Όμως, υπάρχει ένα κενό, σε ότι αφορά τους μισθούς της περιόδου 2019-2024, οι οποίοι (αφού δεν είχαν μειώσεις) ήταν μεγαλύτεροι από ότι όριζε τελικά ο Νόμος, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Και λόγω του “λάθους” στον υπολογισμό της μισθολογικής μισθοδοσίας των 47 εργαζομένων από το 2019 ως σήμερα, οι εργαζόμενοι εισέπρατταν μεγαλύτερα ποσά από ότι έπρεπε. Άρα σύμφωνα με την απόφαση, πρέπει να επιστραφούν από αυτούς στην επιχείρηση τα επιπλέον χρήματα που η επιχείρηση (τελικώς εσφαλμένα) τους κατέβαλε στη μισθοδοσία τους από το Φεβρουάριο του 2019 μέχρι και σήμερα.
Ο Νόμος λέει ότι η επιστροφή αυτών των ποσών μπορεί να γίνει είτε άμεσα εφάπαξ, είτε με παρακράτηση έως 10% από το μισθό του κάθε εργαζομένου. Ενδιαφέρον έχει, το ότι σε αυτή την πενταετία, κάποιοι από τους 47 εργαζομένους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και “πρόλαβαν” να βγουν στη σύνταξη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Νόμος ορίζει πως πρέπει να γίνει παρακράτηση 10% και από τη σύνταξή τους.
Την περίοδο αυτή, υπολογίζονται τα ποσά τα οποία πρέπει να επιστραφούν, ενώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, προσεγγίζεται πως το συνολικό ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι μπορεί να προσεγγίσει το μισό εκατομμύριο ευρώ.