Στο Ειρηνοδικείο Εορδαίας δικάστηκε χθες Δευτέρα, υπόθεση διεκδίκησης αποζημίωσης για ρεπό που δεν είχαν πάρει – παρανόμως όπως επικαλούνται – δέκα εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΕ, με υπαιτιότητα της Επιχείρησης. Η υπόθεση αφορά τους εργαζομένους βάρδιας στο βιολογικό καθαρισμό της Πτολεμαΐδας, και την εργασία τους το διάστημα 2012 έως 2016, χρονικά διαστήματα δηλαδή Δημαρχίας της Π. Βρυζίδου και του Σ. Ζαμανίδη.
Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες και την αγωγή που κατέθεσαν το 2017 και εκδικάστηκε χθες, μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το 2016, βρέθηκε ότι η κατάσταση με τις βάρδιες που η Επιχείρηση αναρτούσε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τροποποιούνταν για όλα εκείνα τα χρόνια χειρόγραφα από την ΔΕΥΑΕ λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Με συνέπεια οι ώρες εργασίας τους να υπερβαίνουν τα όρια που θέτει η εργατική νομοθεσία. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι δεν έπαιρναν τα ρεπό που επιβάλλει ο νόμος να παίρνουν όσοι κάνουν βάρδια, και σύμφωνα με τη νομική διατύπωση παραβιαστηκε η αρχή των νόμιμων ημερών ανάπαυσης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, αλλά και τον Δικηγόρο τους Γιάννη Θεοφύλακτο, το γεγονός αυτό είχε γίνει αποδεκτό από τις Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΕ. Μετά την παρέμβαση του ΣΕΠΕ το 2017, η οποία προκάλεσε και την την αγωγή των εργαζομένων για το θέμα, η κατάσταση εξομαλύνθηκε, ενώ το όλο ζήτημα λύθηκε οριστικά το φθινόπωρο του 2019 σύμφωνα με τον σημερινό Πρόεδρο της Επιχείρησης Δημήτρη Τσεχελίδη. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, από τον Αύγουστο του 2017 η επιχείρηση συμμορφώθηκε άρα εμμέσως δέχτηκε το λάθος.
Σήμερα η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων διεκδικεί αποζημίωση για τις ημέρες που εργάστηκαν αντί να αναπαύονται από το 2012 ως το 2016, βάσει υπολογισμού που έχει γίνει για να οριστεί ο αριθμός των ημερών, και ο υπολογισμός της αποζημίωσης. Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση, καθώς η Νομοθεσία υπολογισμού των παραπάνω ποσών είναι ιδιαιτέρως σύνθετη.
Η ΔΕΥΑΕ αρνείται το περιεχόμενο της αγωγής, καθώς όπως επικαλείται οι υπολογισμοί των ποσών που διεκδικούνται δεν έγιναν βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Από τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Δικαστήριο, προκύπτει αφενός ότι η ΔΕΥΑ δεν αρνείται ότι οφείλει ημέρες ανάπαυσης στους εν λόγω εργαζομένους, όμως υπάρχει χάσμα στο πόσες ήταν αυτές οι μέρες, και πόση η αποζημίωση που προκύπτει.
Η επιχείρηση επικαλείται συγκεκριμένα, ότι τα ποσά πρέπει να είναι πολύ μικρότερα, καθώς δεν υποκειται σε κλαδικες συλλογικές συμβάσεις αντίστοιχων επιχειρήσεων αλλά του δημοσίου. Η Επιχείρηση επίσης επικαλείται, ότι από πουθενά δεν προκύπτει ποιες μέρες εργάστηκαν οι παραπάνω εργαζόμενοι αν ήταν δηλαδή εργάσιμες ή Κυριακές, ώστε να πάρουν τον ανώτατο συντελεστή υπολογισμού ημερομισθίου όπως διεκδικούν.
Τέλος, σημαντικό είναι το γεγονός, πως υπάρχει σε εξέλιξη, και άλλη δικαστική διαδικασία από το Πρωτοδικείο Κοζάνης, σχετικά με τις μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων της ΔΕΥΑΕ. Συγκεκριμένα, υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων από τους εργαζομένους στην Επιχείρηση, λόγω λάθους υπολογισμού της μισθοδοσίας των εργαζομένων εκ μέρους της ΔΕΥΑΕ. Μετά από σχετικούς ελέγχους που έγιναν από το ΣΔΟΕ, τα στελέχη της ΔΕΥΑΕ κλήθηκαν ως ύποπτοι για το αδίκημα της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, με αφορμή ευρήματα για αυξημένο μισθολογικό κόστος. Το θέμα παραπέμφθηκε αυτεπάγγελτα στη Δικαιοσύνη, και σύμφωνα με τη Διοίκηση της Επιχείρησης, είναι πιθανό οι εργαζόμενοι, όχι μόνο να μην δικαιωθούν για τη χθεσινή υπόθεση, αλλά να κληθούν να επιστρέψουν και χρήματα αναδρομικά, ανάλογα και με την έκβαση της δικαστικής διερεύνησης του Πρωτοδικείου. Η υπόθεση εκείνη θα εκδικαστεί στα μέσα Ιανουαρίου 2023. Αν εκείνο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να επιστραφούν χρήματα, ο Νόμος ορίζει ότι αυτό θα γίνει μέσω κρατήσεων στη μηνιαία καταβολή μισθοδοσίας, με ανώτατο ποσοστό κρατήσεων το 10% του μηνιαίου μισθού.
Αίσθηση προκάλεσε τέλος, η “αντεπίθεση” του σημερινού νόμιμου εκπροσώπου της Επιχείρησης Δημήτρη Τσεχελίδη, ο οποίος στηλίτευσε την τεταμένη κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό της Επιχείρησης, και το ότι ποτέ δεν είναι “ικανοποιημένοι” οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικά ανέφερε, πως οι εργαζόμενοι δεν ήταν ευχαριστημένοι ούτε με την ρύθμιση της κατάστασης του θέματος με της βάρδιες του Βιολογικού Καθαρισμού το 2017, ούτε με την οριστική ρύθμιση του θέματος το 2019, συνδέοντας εμμέσως το θέμα με την προ ολίγων εβδομάδων εκ νέου έλευση για έλεγχο η Επιθεώρηση Εργασίας στην Επιχείρηση.
Την εξέλιξη της υπόθεσης και το αν οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και με ποιο ποσό, αναμένεται να κρίνει η Δικαιοσύνη. Η απόφαση αναμένεται να βγει στα μέσα του επόμενου έτους.