Το θέμα έθεσε προχθές κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου.
Αντιγράφουμε από το σχετικό ρεπορτάζ του e-ptolemeos.gr:
« Θέμα υποβάθμισης του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, έθεσε στην συνεδρίαση της Πέμπτης η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, με αφορμή για άλλη μία φορά τις άδειες θέσεις στα έδρανα των περιφερειακών συμβούλων.
Η κα Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και κάλεσε το Προεδρείο να τηρήσει τον κανονισμό ως προς τις παρουσίες των περιφερειακών συμβούλων.»
***
Πρόκειται, δυστυχώς, για ένα συνεχιζόμενο και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, το οποίο δεν εμφανίζεται μόνο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά το βλέπουμε να κάνει την εμφάνιση του και σε Δημοτικά Συμβούλια.
Είναι λογικό, ανθρώπινο και σε ορισμένες περιπτώσεις αναπόφευκτο το να μην μπορέσει κάποια/ κάποιος Περιφερειακός ή Δημοτικός Σύμβουλος να δώσει το παρόν σε μια συνεδρίαση.
Αρκεί αυτό να μη συμβαίνει συχνά και κατ’ επανάληψη…
***
Για το θέμα των απουσιών από τις συνεδριάσεις αυτών των δημοκρατικών οργάνων υπάρχει πρόβλεψη στους κανονισμούς που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Ίσως όμως να μη χρειάζεται να φτάσουμε στην επιβολή κυρώσεων, αλλά το θέμα να λυθεί πολύ πιο απλά και εύκολα.
Όποια ή όποιος απουσιάζει για οποιοδήποτε λόγο περισσότερο από το προβλεπόμενο και καταλαβαίνει πως δύσκολα θα μπορεί και στο μέλλον να δίνει το παρόν, ας παραδώσει τη θέση του στην/ στον επιλαχούσα/ επιλαχόντα με βάση τη σειρά εκλογής.
***
Δεν υπάρχει λόγος ούτε να ταλαιπωρείται ούτε να φοβάται μήπως τον… τσιμπήσει ο απουσιολόγος.
Εξάλλου, μόνοι τους ζήτησαν να ψηφισθούν από τους πολίτες για να τους εκπροσωπούν και ένας τρόπος για να το κάνουν είναι να συμμετέχουν στα Συμβούλια όπου συζητούνται και παίρνονται αποφάσεις για τον τόπο.
Πάλι εξαίρεση η Δυτική Μακεδονία!
Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται μέσω από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αυτή τη φορά, πως η Δυτική Μακεδονία δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με την υπόλοιπη χώρα.
Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ του e-ptolemeos.gr που έχει ως τίτλο του «Δυτική Μακεδονία: Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ στην ΕΕ, μετά την πανδημία» και στην πρώτη παράγραφο αναφέρει ότι:
«Με την Αττική να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, η οικονομική δραστηριότητα στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Η εξαίρεση είναι η Δυτική Μακεδονία, η οποία εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύοντας τις σημαντικές αποκλίσεις που παραμένουν πίσω από τη συνολική εικόνα της ανάκαμψης.»
***
Το θέμα δεν είναι όμως πως για μια ακόμα φορά αποτελούμε την «εξαίρεση» στην ανοδική οικονομική πορεία της χώρας, αλλά ότι καταφέρνουμε να είμαστε και η Περιφέρεια που «εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ μας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «Στην Αττική, το πραγματικό ΑΕΠ ήταν το 2024 κατά 11,3% υψηλότερο από το 2019, σημειώνοντας την ισχυρότερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών. Πρόκειται για αύξηση περίπου διπλάσια από εκείνη της ΕΕ, όπου η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 5,6% την ίδια περίοδο.» και «Στον αντίποδα, το πραγματικό ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας ήταν το 2024 κατά 18% χαμηλότερο από το 2019. Δηλαδή, η οικονομική παραγωγή της περιφέρειας παρέμενε σχεδόν κατά ένα πέμπτο μικρότερη από το επίπεδο πριν από την πανδημία.
Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συρρίκνωση μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία. Μεγαλύτερη πτώση, κατά 20,5%, κατέγραψε μόνο η βουλγαρική περιφέρεια Yugoiztochen. Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται επίσης μεταξύ των μόλις πέντε ευρωπαϊκών περιφερειών που εμφάνισαν διψήφια υποχώρηση την εξεταζόμενη περίοδο.»
Μετά απ’ τα παραπάνω, τα όποια σχόλια είναι περιττά…






























