Το ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προστίθενται κατά καιρούς, και απ’ όλες τις Κυβερνήσεις, τροπολογίες σε διάφορα Νομοσχέδια χωρίς να έχουν και μεγάλη σχέση ή συνάφεια μ’ αυτά, είναι γνωστό χρόνια τώρα.
Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις που ξεχωρίζουν και είναι, πραγματικά, άξιες… θαυμασμού!
***
Μια απ’ αυτές, πολύ πρόσφατη, είναι και μια τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αντιγράφουμε από το δικό του προχθεσινό Δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρει τα εξής: «Τροπολογία, η οποία αφορά στην επιδότηση οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κατατέθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τίτλο: «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών». Το συνολικό ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται σε 200 εκατ. ευρώ.
Η τροπολογία προβλέπει πως από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού του Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης επιδοτείται μέρος των οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 31η Οκτωβρίου 2024 προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.»
(σ. σ. η υπογράμμιση στο παραπάνω απόσπασμα είναι δική μας.)
***
Το τι σχέση μπορεί να έχει το… νερό, ένα απ’ τα βασικά αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης που πρόκειται να επιδοτηθούν, με τον σιδηροδρομικό τομέα και γενικώς τις μεταφορές είναι ένα καλό ερώτημα.
Αν το Νομοσχέδιο στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία για την επιδότηση των ΔΕΥΑ αφορούσε τις μεταφορές που γίνονται μέσω του υγρού στοιχείου, π.χ. θάλασσα, λίμνη ή ποτάμι, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως η συνάφεια είναι εμφανής και αυταπόδεικτη.
***
Τρένο όμως που να… κινείται μες το νερό δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, εκτός και αν η Κυβέρνηση μας ετοιμάζει κάποια έκπληξη!
Τι είδους έκπληξη;
Κάποιο αμφίβιο τρένο!
Αντλώντας έμπνευση απ’ το ΣΥΡΙΖΑ για τη συγγραφή βιβλίου!
Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, Υπουργός Οικονομικών στην πρώτη Κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα και σήμερα Γραμματέας του κόμματος ΜΕΡΑ25, μετά την αποχώρηση του από το ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015, έγραψε βιβλίο με τίτλο «Ανίκητοι ηττημένοι – Για μια ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες.»
Ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφει την εμπειρία του ως Υπουργός Οικονομικών όταν βρέθηκε απέναντι στους Ευρωπαίους συναδέλφους του, προκειμένου να διαπραγματευτεί το θέμα του χρέους της χώρας.
Ένα βιβλίο που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη κ. Κώστα Γαβρά με τον τίτλο «Ενήλικοι στην αίθουσα».
***
Απ’ ό,τι φαίνεται όμως δεν θα είναι και ο μόνος που αποχωρώντας από το ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μετατρέψει την εμπειρία του αυτή σε βιβλίο.
Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και ο πρώην Πρόεδρος του κ. Στέφανος Κασσελάκης.
***
Τι θα περιλαμβάνει το βιβλίο;
Απ’ όσα έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής, σημαντικό μέρος του βιβλίου θα αναφέρεται στην εμπειρία του το διάστημα που ήταν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στα όσα συνέβησαν με τις αρχικές αποχωρήσεις στελεχών, το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η σχέση του με τον κ. Τσίπρα, το πώς μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε η έκπτωση του από την Προεδρία του κόμματος κ.α.
Φυσικά, θα υπάρχουν και αρκετά κεφάλαια όπου θα αναφέρεται στο πώς βλέπει το δικό του πολιτικό μέλλον, το μέλλον του κόμματος του οποίου ήδη ηγείται και την πολιτική του πρόταση.
***
Το βιβλίο είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει πριν εκπνεύσει το 2024 και υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε πως είναι, σχεδόν, έτοιμο.
Τελικά όμως, θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους, του 2025, καθώς ο κ. Κασσελάκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως η εμφάνιση του στα βιβλιοπωλεία και οι παρουσιάσεις που θα γίνουν θα λειτουργήσουν, εκ των πραγμάτων, και ως πολιτικά γεγονότα, κάτι που χρειάζεται ένα νέο κόμμα, σαν το Κίνημα Δημοκρατίας, για να κάνει όσο μπορεί περισσότερο αισθητή την παρουσία του.
***
Τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Κασσελάκης είναι σίγουρο πως δεν έχουν και τις καλύτερες των αναμνήσεων από τη θητεία τους στο ΣΥΡΙΖΑ.
Χάρη όμως σ’ αυτή κατάφεραν ν’ αντλήσουν έμπνευση και να γράψουν και βιβλίο.
Οπότε ισχύει σ’ αυτή την περίπτωση το ουδέν κακόν αμιγές καλού.