Το εικονιζόμενο “κουφάρι” του αεροσκάφους της πολεμικής μας αεροπορίας, που χρησιμοποίησαν οι μικροί μαθητές για την αναμνηστική τους φωτογραφία, έχει τη δική του ηρωική Ιστορία.
Ανήκει στην οικογένεια των πρώτων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν, από τις συμμαχικές δυνάμεις, κατά τον 2ο, νικηφόρο, παγκόσμιο πόλεμο εναντίων των Γερμανών και των συμμάχων των.
Πρόκειται για το ευέλικτο καταδιωκτικό “spiffier”που μαζί με τα helldivers, τα Harvest και τα βομβαρδιστικά Dakota, συνέχισαν τον αγώνα, 1946-1949, εναντίων της Κομουνιστικής “Ελληνικής” ανταρσίας (εμφύλιος).
Το εικονιζόμενο αεροσκάφος ελάμβανε μέρος στις μάχες του Εθνικού στρατού εναντίων των ανταρτών στην περιοχή Βλάστης-Κλεισούρας και κατ΄ άλλους στην περιοχή Νάουσας, όπου, προφανώς, τελείωσαν τα καύσιμά του, ή ακόμα και να εβλήθη, από ανταρτικά πυρά, με συνέπεια τρύπησε το ρεζερβουάρ βενζίνης και να εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του και ο πιλότος να αποφάσισε να επιστρέφει στη βάση του, ή στο κοντινότερο αεροδρόμιο, που ήταν αυτό της Κοζάνης.
Όπως, μας αφηγείται, ο μικρός, τότε, Μπαρμπαγιάννης Καλαϊτζόπουλος, που με άλλους φίλους έπαιζε στον ανοικτό χώρο, γύρο από το σημερινό δρόμο Γράμμου, αντιλήφθηκαν το αεροπλάνο, με κατεύθυνση από βορά προς Νότο, πάνω από τα κεφάλια τους και να το ακολουθεί ένα τεράστιο σύννεφο καπνού και στη συνέχεια να καρφώνεται στο έδαφος σε απόσταση, μόλις, 200 με 300 μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη αιτία. Όμως, η μη ανάφλεξη του αεροσκάφους με τη βίαια αυτή πτώση του, αν , μη τι άλλο, μαρτυρεί την έλλειψη καυσίμων….
Όλη η παρέα των πιτσιρικάδων έτρεξε προς την κατεύθυνση του αεροπλάνου, όπου με χαρά αντίκρισαν την έξοδο του ένοπλου πιλότου, που τους ρώτησε αν υπάρχει χωροφυλακή. Δεν πέρασαν 10 λεπτά και οι άνδρες της χωροφυλακής έφτασαν στον τόπο του ατυχήματος και παρέλαβαν τον πιλότο, σώο και αβλαβή.
Η αναγκαστική προσγείωση πέτυχε και ο πιλότος σώθηκε…
Στη φώτο μας, μπροστά: Ο Βίττης Ρωμύλος και ο Βαβούρας Χρηστάκης.
Ορθιοι, από αριστερά: Ο Ελευθεριάδης Θοδωρής (από την Ασβεστόπετρα), ο Κούσης Παναγιώτης και ο άγνωστός μας Χ;.
Για τις όποιες ατέλειες, στην ονομασία των αεροσκαφών, ζητάμε την επιείκεια σας, φίλες και φίλοι, αναγνώστες.