Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τον δεύτερο μήνα από την ανάληψη της εξουσίας, η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία μοιάζει με ένα «κοκτέιλ» ενθουσιασμού, φόβου και χαρμολύπης. Όπως ανέφερα και την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να μην δώσουν κανένα απολύτως περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να βρει χρήματα από πουθενά, όσο δεν υπάρχει συγκεκριμενοποίηση και αξιολόγηση επί των μεταρρυθμίσεων που θα εκτελεστούν. Αυτό έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία στο… «μαρτύριο της σταγόνας». Και αφού οι χρηματικές «σταγόνες» τελειώνουν, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετράνε και αναζητούν ξεχωριστά, κάθε πιθανή σταγόνα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
Αγωνιώντας για την εξέλιξη των πραγμάτων, προσπαθώ να παρακολουθώ το οικονομικό ρεπορτάζ όσο λεπτομερέστερα μπορώ. Η κατάσταση λοιπόν που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες όσον αφορά την ρευστότητα των κρατικών ταμείων, είναι κρισιμότατη. Ενώ τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και το τραπεζικό σύστημα, είναι επίσης σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης». Τα λεφτά τελειώνουν και αν δεν λυθεί άμεσα το ζήτημα της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε ακραίες ενέργειες για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Η εβδομάδα που διανύουμε δε, μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί «διαβολοεβδομάδα». Την Δευτέρα η κυβέρνηση κατέβαλε στο ΔΝΤ 580 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν την Παρασκευή. Την ίδια ακριβώς μέρα λήγουν τρίμηνα έντοκα 1,6 δις ευρώ που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχρηματοδότησή τους. Για να καλυφθούν οι τίτλοι που λήγουν, η κυβέρνηση μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει την Τετάρτη δημοπρασία εντόκων τριμήνων ύψους 1 δις ευρώ. Ενώ σε ταυτόσημη δημοπρασία της προηγούμενης Τετάρτης, η κυβέρνηση μέσω του ίδιου μηχανισμού άντλησε 1,3 δις ευρώ.
Το παραπάνω γεγονός είχε μια κρισιμότατη παράμετρο, που σε άλλες εποχές θα αποκαλούνταν «βόμβα μεγατόνων» και θα αποτελούσε τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Από τα 1,3 δις ευρώ της δημοπρασίας της προηγούμενης Τετάρτης, τα 850 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από το Κοινό Ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος που καταθέτουν τα διαθέσιμά τους τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση πέρασε νομοθετική τροπολογία, ώστε τα Ταμεία να μπορούν να τοποθετούν τα διαθέσιμά τους σε repos και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναχρηματοδότηση εντόκων που λήγουν. Αυτό που πρακτικά συνέβει την προηγούμενη Τετάρτη, είναι ότι η κυβέρνηση πήρε τα χρηματικά αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να χρηματοδοτήσει τις βασικές ανάγκες του κράτους. Και αυτό πλέον θα μπορεί να συμβαίνει συνεχώς, μέσω της τροπολογίας που πέρασε. Σε τέτοιο σημείο κρισιμότητας έχουν φτάσει τα κρατικά αποθέματα, ώστε να χρησιμοποιούν και την παραμικρή πηγή ρευστού που μπορούν να βρουν.
Τέλος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η τριμερής Επιτροπή των Θεσμών (το νέο όνομα της Τρόικας…) «βλέπει» δημοσιονομικό κενό 2,7 έως 3 δις ευρώ για το 2015, ακόμα και αν εφαρμοστεί ο στόχος του 1,5%, για το πρωτογενές πλεόνασμα . Ενώ ήδη κατά το πρώτο δίμηνο του έτος, παρουσιάζεται υστέρηση εσόδων κατά 963 εκατ. ευρώ .
Η παραπάνω περιγραφείσα ασφυκτική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα, ενώ καθιστά αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε εκκίνηση της οικονομίας. Και ο χρόνος μετράει αντίστροφα, ενώ τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Πρέπει επιτέλους στην κυβέρνηση να αναληφθούν πως πρέπει να διακοπούν οι σκόπιμες κωλυσιεργίες, οι αναίτιες και συχνά δημαγωγικές επιθέσεις κατά Ευρωπαίων, καθώς και οι αντικρουόμενες και συχνά ασυνάρτητες δημόσιες τοποθετήσεις για τα κυβερνητικά σχέδια. Το μόνο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει άμεσα και διαδοχικά τις μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία του Φεβρουαρίου με τους Ευρωπαίους αποτελεί ήδη επιτυχία της κυβέρνησης και οφείλει να αποτελέσει την αφετηρία του μεταρρυθμιστικού έργου. Ούτε οι Ευρωπαίοι χρηματοδότες, ούτε η ελληνική οικονομία, αλλά ούτε και η ελληνική κοινωνία αντέχει άλλο χάσιμο χρόνου…