Το … «μάρμαρο» φαίνεται να πλήρωσε κατά την αναγνωριστική επίσκεψη του στη Δυτική Μακεδονία, ο νέος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς. Η επίσκεψη κρίνεται πως ήταν λίγο βιαστική, όμως οι κυβερνητικοί παράγοντες ήθελαν να έχουν άποψη ιδίοις όμασι για το τι συμβαίνει στο ενεργειακό κέντρο. Πολλοί από τους τοπικούς παράγοντες περίμεναν να βγει κάποια είδηση. Ο Υφυπουργός όμως ήρθε με «άδεια χέρια», ήρθε μόνο για να ακούσει και όχι να εξαγγείλει μιλήσει. Κατά τις τοποθετήσεις του, μιλούσε σε διαφορετική γλώσσα απ’ ότι συνηθίζεται χρησιμοποιώντας στοιχεία, αριθμούς και τεχνοκρατικό ύφος. Επίσης, το γεγονός ότι άκουγε «με ευλάβεια», του έδωσε πόντους στην επικράτηση στην επικοινωνιακή διαχείριση.
Ο Γεράσιμος Θωμάς έλαχε να διαχειριστεί μια καυτή πατάτα η οποία διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με δεδομένο το ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγούσε νομοτελειακά πολλές μονάδες στο λουκέτο. Ήρθε στον κοινωνικά ευαίσθητο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας, λίγες μόλις μέρες μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, η οποία αιφνιδίασε τους πάντες, και κλήθηκε να λειτουργήσει ως «μαξιλαράκι» για τον αιφνιδιασμό, τον προβληματισμό, τις διαφωνίες και σε κάποιες περιπτώσεις την οργή Εργαζομένων και Αυτοδιοίκησης.
Ο Υφυπουργός, παρ’ ότι ήρθε «να δει», κλήθηκε να τοποθετηθεί για μια σειρά ζητήματα, όπως το ότι δεν υπήρχε σχέδιο για τη ΔΕΗ, για τον περιορισμό της διάρκειας λειτουργίας των μονάδων, για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που πρέπει να αναπληρωθούν, για το ότι η Δυτική Μακεδονία πληρώνει όλο το κόστος της «μετάβασης», για τα κενά που προκύπτουν στην τηλεθέρμανση, για τον προβληματικό προγραμματισμό στις μετεγκαταστάσεις, για τις μη αποκαταστάσεις εδαφών, για τις επιπτώσεις των πολιτικών για την ενέργεια στην εθνική ηλεκτροπαραγωγή, για τη χρόνια μη καταβολή εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δικαιούται η περιοχή από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, για τους απλήρωτους εργολαβικούς εργαζόμενους. Προφανώς και δεν μπορούσε να απαντήσει σε όλα αυτά τα σοβαρότατα ζητήματα. Άλλωστε, τα περισσότερα εξ αυτών έχουν κριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ή και από προγενέστερες. Ωστόσο κατάλαβε – και αυτό είναι το θετικό – το μέγεθος του προβλήματος αλλά κυρίως το μέγεθος της αγωνίας των κατοίκων της περιοχής.
Ο χρόνος της επίσκεψης θα μπορούσε να είναι διαφορετικός. Η επίσκεψη τοποθετήθηκε ανάμεσα σε δύο σημεία καμπής για τη Δυτική Μακεδονία. Την εξαγγελία των στόχων του Πρωθυπουργού για κλείσιμο των λιγνιτικών μέχρι το 2028, και την ανακοίνωση των αντισταθμιστικών που θα πάρει η Δυτική Μακεδονία. Είναι σαφές ότι η αμηχανία και η ανησυχία στο μεσοδιάστημα είναι έντονη, συνεπώς ίσως θα είχε μεγαλύτερη αξία αν η προπαρασκευαστική επίσκεψη γινόταν πριν την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ή μετά την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας από την Κυβέρνηση.
Σημαντική – και ενδεχομένως καθοριστική – είναι τέλος η δήλωση του για το ότι «θα βελτιωθεί το ενεργειακό σχέδιο της χώρας που δεσμεύθηκε στην αρχή του χρόνου, μέχρι το τέλος του χρόνου». Αυτό σημαίνει δυνατότητα επανασχεδιασμού της κυβερνητικής στρατηγικής για τις μονάδες και για την περιοχή, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα όσα καταγράφηκαν στην τριήμερη επίσκεψη, αλλά και την ευρύτερη συζήτηση με τους δυτικομακεδόνες θεσμικούς.