Νέες προσδοκίες δημιουργούνται στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης για ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία λείπει από το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας, αν και κρίνεται άκρως απαραίτητη, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια είχε στηθεί υπερσύγχρονη ΜΕΘ, για την οποία ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια, χωρίς να λειτουργήσει ποτέ!
Οι ελπίδες για αίσια έκβαση αναπτερώθηκαν τελευταία, καθώς το υπουργείο Υγείας «έδωσε» 4 θέσεις γιατρών που προορίζονται για την ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης. Η προκήρυξη των θέσεων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά το βασικό είναι ότι αυτή τη φορά η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων γιατρών ενδιαφέρονται πραγματικά για την Κοζάνη και δεν στοχεύουν να αποχωρήσουν μόλις ανοίξει άλλη θέση σε νοσοκομεία του κέντρου. Όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο, Γιώργος Χιωτίδης, «η διαδικασία έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων και ορίστηκε η σύνθεση του Συμβουλίου Κρίσεων, το οποίο θα συνέλθει για να αξιολογήσει τους υποψηφίους. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν γιατροί που ενδιαφέρονται όντως για την Κοζάνη. Εκτιμώ ότι αν στη συνέχεια δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις, μέχρι τον Ιανουάριο μπορούμε να έχουμε τους τέσσερις γιατρούς στο Μαμάτσειο και μέχρι τον Φεβρουάριο να οργανωθεί και να λειτουργήσει η ΜΕΘ, αρχικά με τρία κρεβάτια και την επόμενη χρονιά με τέσσερα». Βεβαίως, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «δεν είναι μόνο θέμα γιατρών, καθώς οι ΜΕΘ χρειάζονται και μεγάλο αριθμό νοσηλευτών και νοσηλευτριών». Να σημειωθεί ότι δεν προβλέπονται προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, εκτός ίσως αν γίνουν κάποιες μέσω ΟΑΕΔ, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα. Έτσι λοιπόν η κάλυψη των νοσηλευτικών αναγκών για την ΜΕΘ του Μαμάτσειου θα γίνει σύμφωνα με τον διοικητή, «μέσα από μία εσωτερική ανακατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού». Πρέπει όμως να σημειωθεί – και είναι άλλωστε γνωστό – ότι το νοσηλευτικό προσωπικό στο Μαμάτσειο δεν επαρκεί και οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες εξουθενώνονται για να ανταποκριθούν στο καθήκον τους.
Σε κάθε περίπτωση η διαφαινόμενη ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ στο νοσοκομείο Κοζάνης, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός και βεβαίως είναι απαραίτητη, γι’ αυτό η προσπάθεια της διοίκησης πρέπει να στηριχθεί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε και να μην θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι το «κεφάλαιο ΜΕΘ του Μαμάτσειου» είναι μία «αμαρτωλή ιστορία» και ξεκινά πριν από πολλά χρόνια, καθώς: Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δημιουργήθηκε ένας ειδικός χώρος για ΜΕΘ, ο οποίος εξοπλίστηκε με τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όμως αυτός ο πανάκριβος εξοπλισμός έμεινε για πολλά χρόνια ανενεργός γιατί δεν υπήρχαν γιατροί που θα λειτουργούσαν την ΜΕΘ. Κάποια στιγμή είχε προσληφθεί ειδικός εντατικολόγος γιατρός, ο οποίος πληρωνόταν κανονικά, αλλά η ΜΕΘ δεν λειτούργησε ποτέ. Μετά από πολλά χρόνια οι τότε ιθύνοντες του νοσοκομείου, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τη μονάδα, διαμοίρασαν τα ιμάτια της «ΜΕΘ φάντασμα», δίνοντας τα πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα, άλλα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, άλλα στο Μποδοσάκειο και ορισμένα δόθηκαν σε άλλα τμήματα και κλινικές του Μαμάτσειου.
Σε ερώτηση του «e-ptolemeos.gr» προς τον διοικητή του νοσοκομείου «τι θα γίνει με αυτόν τον εξοπλισμό», ο Γ. Χιωτίδης απάντησε ότι «τα μηχανήματα που παραχωρήθηκαν τότε στο Μποδοσάκειο και στην καρδιολογική κλινική του Μαμάτσειου δεν χρησιμοποιούνται οπότε μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στη ΜΕΘ που θα στήσουμε», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι η τύχη των μηχανημάτων που είχαν δοθεί στου «Παπαγεωργίου», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί πρόσθετος εξοπλισμός. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τον πανάκριβο εξοπλισμό που αγοράστηκε πριν από πολλά χρόνια, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και τώρα πρέπει να αγοραστεί καινούργιος, αν κριθεί ότι ο υπάρχων δεν επαρκεί.