Έδωσαν τα χέρια οι εκπρόσωποι της τοπικής αρχής Σισανίου και οι εκπρόσωποι των ερασιτεχνών αλιέων της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο βρισκόταν σε μία αντιδικία για το ψάρεμα στην νεοδημιουργηθείσα τεχνητή λίμνη.
Στη νομαρχία Κοζάνης, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, πρυτάνευσε η λογική και συμφώνησαν όλες οι πλευρές να εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης του ψαρέματος στη λίμνη Σισανίου, με στόχο την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος και της τροφικής αλυσίδας. Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση της αλιείας έγινε με απόφαση του νομάρχη Κοζάνης από τη 1 Οκτωβρίου 2009 για ένα έτος. Επιβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του τοπικού συμβουλίου Σισανίου και του δήμου Ασκίου, προκειμένου να μην καταστραφεί ο γόνος. Τον εμπλουτισμό της λίμνης με γόνους γριβαδιού έκανε πέρυσι το τμήμα αλιείας της νομαρχίας Κοζάνης, όπως ακριβώς είχε ζητήσει το τοπικό συμβούλιο και ο πολιτιστικός σύλλογος Σισανίου.
Στην απόφαση απαγόρευσης αλιείας αντέδρασε ο σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Πτολεμαΐδας, ο οποίος με έγγραφό του στον νομάρχη ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση. «Η απαγόρευση του ψαρέματος δεν βοηθά ούτε στο να γίνει γνωστή η λίμνη ούτε στην προσέλκυση τουρισμού στην περιοχή», αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Τσακιρίδης. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σισανίου, Χαράλαμπος Καραστέργιος, σημείωσε ότι «η απαγόρευση είναι απαραίτητη για την οικολογική ισορροπία της λίμνης», ενώ μάλιστα κατήγγειλε ότι «πέρυσι το καλοκαίρι ερχόταν ερασιτέχνες ψαράδες από Πτολεμαΐδα και Κοζάνη, οι οποίοι ψάρευαν γριβάδια μόλις δέκα εκατοστών, καταστρέφοντας του γόνους». Στόχος της σύσκεψης ήταν η άμβλυνση των διαφορών μεταξύ δήμου και συλλόγων αλιέων , όπου οι πρώτοι ζητούν τη συνέχιση της απαγόρευσης αλιείας στη λίμνη Σισανίου, ενώ οι δεύτεροι υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις σημαίνουν ολοκληρωτική καταστροφή της λίμνης», υπογράμμισε ο αρμόδιος αντινομάρχης Γιώργος Μαργαρίτης. Πρόσθεσε όμως ότι «έγινε διεξοδική συζήτηση μέσα σε συναινετικό κλίμα από όλες τις πλευρές, με εμφανή την πρόθεση να βρεθούν λύσεις σωστές και βιώσιμες, κοινά αποδεκτές απ’ όλους». Τέλος, ο αντινομάρχης υποστήριξε ότι η απαγόρευση κρίνεται αναγκαία από τη στιγμή που η λίμνη εμπλουτίστηκε με γόνους, προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία του υδάτινου οικοσυστήματος, η αποκατάσταση της τροφικής αλυσίδας και η αύξηση της αλιευτικής παραγωγής.
Πάντως, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σισανίου, Χ. Καραστέργιος, δήλωσε ότι «η αλιεία δεν είναι η κυριότερη δράση στην λίμνη. Για το φράγμα αυτό δαπανήθηκαν 7,5 εκ. ευρώ, με πρωταρχικό σκοπό την άρδευση των φασολιών. Η καλλιέργεια του επώνυμου φασολιού Σισανίου κινδυνεύει να σβήσει αν δεν διασφαλιστεί το πότισμα. Όμως, δυστυχώς πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ έγινε η λίμνη δεν άρχισε ακόμη η κατασκευή του αρδευτικού. Επίσης, δεν εγκαταστάθηκε η γεννήτρια για την παραγωγή ρεύματος. Δηλαδή, γέμισε ο ταμιευτήρας, χωρίς να παράγεται ακόμη ούτε ένα ευρώ, καθώς στην ουσία ένα μεγάλο έργο παραμένει ανενεργό».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ