Μετατόπιση του νυχτερινού τιμολογίου τις μεσημεριανές ώρες και επιδοτούμενο πρόγραμμα αγοράς “έξυπνων” οικιακών συσκευών δρομολογεί το ΥΠΕΝ για να ενισχύσει τη ζήτηση τις ώρες που οι ΑΠΕ δουλεύουν στο “φουλ” και να περιορίσει τις περικοπές ενέργειας. Τα μέτρα εξετάζονται σε συνεργασία με την ΡΑΑΕΥ και τους Διαχειριστές δικτύων (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) για να πάρουν την μορφή νομοθετικής ρύθμισης μόλις οριστικοποιηθούν.
Τα νοικοκυριά καταναλώνουν το 65% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η μετατόπιση μέρους αυτής της κατανάλωσης σε ζώνες που δεν είναι αιχμής, μπορεί να συνεισφέρει στην εξισορρόπηση του φορτίου (προσφοράς-ζήτησης) και παράλληλα οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά σε ώρες χαμηλής ζήτησης.
Αντιμετώπιση αρνητικών τιμών
Το μέτρο της μετατόπισης του νυχτερινού τιμολογίου θα συνδράμει και στην αντιμετώπιση των μηδενικών και αρνητικών τιμών που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην χονδρεμπορική αγορά τις μεσημεριανές ώρες που η παραγωγή των ΑΠΕ κορυφώνεται λόγω της υψηλής απόδοσης των φωτοβολταϊκών.
Το νυχτερινό τιμολόγιο στην υφιστάμενη εφαρμογή του έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ισχύει το διάστημα από 1ης Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου και για τις ώρες 02.00 με 08.00 και 15.00 με 17.00. Το θερινό ισχύει από την 1η Μαίου έως τις 31 Οκτωβρίου και αφορά τις ώρες 11 το βράδυ με 7 το πρωί. Το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να το μεταφέρει στις ώρες από τις 11 το πρωϊ έως τις 4 με 5 το απόγευμα, κάτι που θα συναποφασιστεί με τη ΡΑΑΕΥ και τους Διαχειριστές δικτύων.
Διαχείριση ενέργειας
Οι «νυχτερινοί» μετρητές σε συνδυασμό με οικιακές συσκευές οι οποίες υποστηρίζονται από εφαρμογή WiFi ή τεχνολογία ΚΝΧ (έξυπνα σπίτια) παρέχουν διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας όπως ακριβώς και οι «έξυπνοι» μετρητές και το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται επιδοτούμενο πρόγραμμα για την αγορά «έξυπνων» οικιακών συσκευών για να μπορούν οι καταναλωτές να τις θέτουν σε λειτουργία από απόσταση αφού το νέο νυχτερινό τιμολόγιο συμπίπτει με εργάσιμες ώρες.
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα σε ενεργειακό Συνέδριο ο κ. Φώτης Ζαχαρόπουλος, μέλος του δς του ΔΑΠΕΕΠ , εάν οι 400 χιλιάδες περίπου νυχτερινοί μετρητές μεταφέρουν το 5% της κατανάλωσής τους μακριά από τη ζώνη αιχμής, θα καλύψουν περίπου το ένα τρίτο των αναγκών για αποθήκευση ενέργειας, για διάστημα δύο ωρών. Η πλευρά της κατανάλωσης δηλαδή θα λειτουργήσει ως μια μπαταρία που μπορεί να αποθηκεύσει για δύο ώρες ενέργεια 300 MW που ισοδυναμεί με την ισχύ μιας θερμικής μονάδας, περιορίζοντας αντίστοιχα τις περικοπές πράσινης ενέργειας.