Μπορεί η Πτολεμαΐδα να μην διαθέτει λίμνες και ποτάμια στα οποία να μπορούν να καταφύγουν για αναψυχή οι κάτοικοί της, αλλά διαθέτει περιπατητικά μονοπάτια και ποδηλατόδρομο κατά μήκος της περιφερειακής τάφρου, που κατασκευάστηκαν χρόνια πριν, παράλληλα με το κανάλι που ζώνει την πόλη σε ολόκληρη τη βορειοδυτική πλευρά της και με μικρές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να δώσουν πραγματική διέξοδο στους κατοίκους της.
Το κανάλι της Πτολεμαΐδας, ιδιαίτερα το κομμάτι που η περιφερειακή τάφρος συναντά την περιφερειακή οδό Δυτικής Εορδαίας (λίγο έξω από την Πτολεμαΐδα και πλησίον του καταφυγίου για τα αδέσποτα) και με κατεύθυνση προς Άρδασσα – Ασβεστόπετρα, αποτελεί έναν πραγματικά πανέμορφο τόπο απόδρασης, που, δυστυχώς όμως δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ούτε των αρχών, ούτε όμως και των κατοίκων της πόλης.
Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός πως μια πολύ όμορφη διαδρομή δίπλα στο κατάφυτο κανάλι, που στη συγκεκριμένη περιοχή θυμίζει τα ποτάμια που υπήρχαν κάποτε γύρω από την Πτολεμαΐδα, είναι διάσπαρτη με σκουπίδια από ασυνείδητους συμπολίτες μας, κάποιοι από τους οποίους πετούν ό,τι θέλουν να ξεφορτωθούν, ακόμα και μέσα στο κανάλι. Αφού σε κάποια σημεία του βλέπει κανείς πεταμένα μπουκάλια και τενεκεδιάκια από αναψυκτικά, μέχρι και ένα μπαουλοντίβανο και μια τεράστια ρόδα από φορτηγό αντικρίσαμε επισκεπτόμενοι την περιοχή, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολιτών μας όταν κατεβαίνει η στάθμη του νερού μπορεί να αντικρίσει κανείς στην κοίτη του διάφορα οικοδομικά υλικά, ακόμα και λεκάνες από τουαλέτα!
Ούτε οι υπηρεσίες του Δήμου όμως δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της περιοχής αυτής, καθώς ενώ υπάρχουν κάποια παγκάκια για όσους περιπατητές ή ποδηλάτες φθάνουν ως εκεί και θέλουν να ξαποστάσουν, δεν υπάρχουν καν καλάθια απορριμμάτων για όσους την επισκέπτονται.
Είναι κρίμα, λένε συμπολίτες μας που κάνουν συχνά τη βόλτα τους στην περιοχή αυτή, να μην γίνεται κάποια παρέμβαση -ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό της περιφερειακής τάφρου, που διαθέτει δέντρα και πλούσιο πράσινο ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Καθώς, με κάποια στοχευμένη παρέμβαση, με καθαρισμό του καναλιού από τα καλάμια που το πνίγουν, με δεντροφύτευση και από την απέναντι πλευρά του καναλιού, θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν πραγματικό παράδεισο και σε πόλο έλξης για μεγάλη μερίδα κατοίκων της πόλης της Πτολεμαΐδας, αλλά και των γειτονικών οικισμών της Άρδασσας και της Ασβεστόπετρας.