Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει:
ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΖΩΗΣ.
“Μέγιστο σύνθημα ζωής είναι το: Χριστός Ανέστη! και η αντιφώνηση: Αληθώς Ανέστη!
Το Χριστός Ανέστη είναι το θεμέλιο της Εκκλησίας (χωρίς αυτό η πίστη μας είναι μάταιη) και αυτό είναι το επαναστατικό μήνυμα της Εκκλησίας.
Είναι μοναδική και ανεπανάληπτη η προσφορά της Εκκλησίας στο ανθρώπινο γένος, καθώς κάθε Κυριακή στη Λειτουργία Της επαναλαμβάνει θριαμβικά και νικηφόρα: Σώσον ημάς, Υιέ Θεού, ο αναστάς εκ νεκρών.”
Το ξαναγράφω ενθαρρυνόμενος από τις απαντήσεις κάποιων αναγνωστών.
ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ
Απρίλιος 23. Μνήμη Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Η γιορτή του Αγίου φέτος (2020) μέσα στην παγκόσμια δίνη του αόρατου και φονικού ιού, που απειλεί χωρίς εξαίρεση, πλούσιους και φτωχούς, μικρούς και μεγάλους, όλους τους λαούς παντού στη γη.
Τελέσαμε (κεκλεισμένων των θυρών, άχρι καιρού) τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Καβαλάρης πάνω στο άσπρο άλογό του ο Άγιος Γεώργιος τούτον τον καιρό έχει πολλά να κάνει. Δεν ξεχνά κανέναν. Πάει παντού, απ’ άκρου εις άκρον της γης, επισκέπτεται και ευλογεί στα νοσοκομεία τους ασθενείς, ενισχύει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο έργο τους, είναι, όπως λέει το Απολυτίκιό του, ‘’ασθενούντων ιατρός”. Είναι αυτός που πρεσβεύει στο Χριστό “σωθήναι τας ψυχάς ημών”.
“Ο Θεός φέτος το Πάσχα δοξάζεται στα νοσοκομεία. … Μεγάλη είναι η συνεισφορά της Εκκλησίας”, είπε εύστοχα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση, ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Καθώς θυμίαζα και ασπαζόμουν τη μεγάλη (δεσποτική) εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο τέμπλο του Ναού, “έβλεπα” τον Άγιο να “φεύγει” με το άλογό του ήρεμα, για να μεταφέρει τον χαιρετισμό του αναστημένου Χριστού, “Χαίρετε!”, “Ειρήνη υμίν!”, στα κρεβάτια του πόνου. Για να ενθαρρύνει, να θεραπεύει, να χαριτώνει ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές με το λόγο του και την παρουσία του.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ.
Ο χαιρετισμός μας για 40 ημέρες από την Ανάσταση του Χριστού (πρέπει να) είναι το: Χριστός Ανέστη! και να ακολουθεί η αντιφώνηση: Αληθώς Ανέστη!
Αυτά να προηγούνται και να λέγονται θαρρετά. Και ας ακολουθούν όλα τα καλά άλλα: Καλημέρα, χρόνια πολλά, υγεία, χαρά, προκοπή κ.ά.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ.
Κάνουμε καθημερινά την πασχαλινή προσευχή στο σπίτι μας, στην κατ’ οίκον Εκκλησία, στο εικονοστάσι με αναμμένη την κανδήλα, λέγοντας το: “Χριστός Ανέστη…” (γ’), το “Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι…” και το “Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου, καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν, την αιώνιον ζωήν, και μέγα έλεος”.
Την προσευχή αυτή να την κάνουμε κάθε ημέρα. Διαρκεί μόλις 2 λεπτά.
Ξεκουράζει, ηρεμεί, δίνει ελπίδα. Την ελπίδα και την ειρήνη του Χριστού.
Η οικογένειά ευλογείται και χαριτώνεται.
Παιδαγωγούνται όλα τα μέλη της.
Παιδαγωγούνται ιδίως τα παιδιά.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
24-4-2020