Νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία αφορά στην τροποποίηση της ΑΕΠΟ του έργου αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Καρδιάς της ΔΕΗ, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου.
Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου προέβλεπε μέγιστη ισχύ έγχυσης 148 MW, με τον αναθεωρημένο να προβλέπει 304 MW. Η μέγιστη ισχύς απορρόφησης αρχικά ήταν 148 MW και τώρα 294 MW.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η αύξηση της ισχύος του έργου θα συμβάλλει στην αύξηση της θετικής επίδρασης του έργου που σχετίζεται με την αποθήκευση πλεονάζουσας ενέργειας από ΑΠΕ και την απόδοση της κατά τις ώρες αιχμής αλλά και στην συμβολή στην σταθερότητα του συστήματος και στον περιορισμό των περικοπών στην ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ.
Το έργο, με φορέα τη ΔΕΗ, αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με 2 ταμιευτήρες (Άνω και Κάτω Ταμιευτήρα), σύστημα προσαγωγής ύδατος, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης για την σύνδεση του έργου με το υφιστάμενο ΚΥΤ Καρδίας (150kV) (Κέντρο Υψηλής Τάσης 150kV και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης 150kV), συνοδά υδραυλικά έργα (τάφρος μεταφοράς ύδατος από την άνω δεξαμενή στο ρέμα Σουλού, δεξαμενή βαθιάς διήθησης και κανάλι/αγωγός μεταφοράς νερού προς αυτή, έργα σύνδεσης με τον αγωγό νερού που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Καρδιάς από τον ταμιευτήρα Πολύφυτου, στην περίπτωση ανάγκης επίσπευσης της πλήρωσης και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας) καθώς και χώρος δυνητικής απόθεσης υλικών.
Ο Κάτω Ταμιευτήρας του αναθεωρημένου σχεδιασμού του έργου χωροθετείται στην ίδια θέση με τον περιβαλλοντικά εγκεκριμένο σχεδιασμό. Η θέση του Άνω Ταμιευτήρα του έργου έχει μετατοπιστεί σε σχέση με τον περιβαλλοντικά εγκεκριμένο σχεδιασμό προς το νότο κατά 1 χλμ. περίπου.
Το υπό μελέτη έργο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ αλλά και κεφάλαια που θα προέλθουν από δανεισμό. Όπως αναφέρει η ΜΠΕ, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου αντλησιοταμίευσης Καρδιάς, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο σχεδιασμό, για τις επιμέρους φάσεις ανάπτυξης του έργου εκτιμήθηκε ενδεικτικά ως εξής:
– Μελέτες σχεδιασμού και ανάπτυξης έργου: περίπου 5 εκατ. ευρώ.
– Βασικός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και Σταθμός Παραγωγής: περίπου 180 εκατ. ευρώ.
– Έργα Πολιτικού μηχανικού (Ταμιευτήρες και έργα αγωγού προσαγωγής και διασύνδεσης): περίπου 210 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ πέρα από το εν λόγω έργο στο πρώην λιγνιτωρυχείο καρδιάς, τρέχει παράλληλα το έργο 183 MW στη Μεγαλόπολη για το οποίο έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης, καθώς και την αντλησιοταμίευση 227 MW στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου στην Κοζάνη, που επίσης αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις.
Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΑΕΥ για ένα ακόμη σημαντικό έργο αντλησιοταμίευσης, ισχύος 475 MW, στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Σφηκιάς στη Βέροια.
Πηγή: https://ypodomes.com