Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Μιχάλη Κάγκα – Σύμβουλο Επιχειρήσεων και Οικονομολόγο.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που επιδοτεί επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας. Το πρόγραμμα αναμενόταν εδώ και καιρό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο ΔΑΜ.
Σχολιάζοντας το πρόγραμμα και κατά πόσο επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες, ο ίδιος σχολίασε, αρχικά, πως το εν λόγω πρόγραμμα έχει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά από το περυσινό του ΔΑΜ με χρηματοδότηση έως 100.000 ευρώ, καθώς είχε πολλούς περιορισμούς σε προσωπικό, δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας κ.α.
Το πρόγραμμα αφορά και σε νέες και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενώ για τις νέες επιχειρήσεις, το 50% θα πρέπει να το κατέχει μέλος του εταιρικού σχήματος, που δεν θα είχε δραστηριότητα το 2023. Αυτό έγινε για επιχειρήσεις που έκαναν νεοσύστατες επιχειρήσεις με σκοπό να αξιοποιούσαν το πρόγραμμα με νέο ΑΦΜ, οπότε το πρόγραμμα έβαλε αυτή τη ρήτρα, ώστε ο μεγαλομέτοχος των νεοσύστατων επιχειρήσεων να μην είχε το 2023 επαγγελματική δραστηριότητα.
Από εκεί και πέρα, οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι εκτός χρηματοδότησης, ωστόσο για αυτές αναμένεται νέο πρόγραμμα για τον αστικό ιστό της Δ. Μακεδονίας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μην είναι ενταγμένες στο περυσινό ΔΑΜ, ακόμη και αν εγκρίθηκαν στο ΔΑΜ και δεν θα υλοποιούσαν την σχεδιαζόμενη επένδυση.
Ποσοστό επιχορήγησης στο 80% για κάθε νέα πρόσληψη προσωπικού
Ο ίδιος χαρακτήρισε πιο ελκυστικό το εν λόγω πρόγραμμα της περιφέρειας για τον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτό το πρόγραμμα έχει διαφορετικό συντελεστή επιδότησης για το μισθολογικό κόστος, καθώς δίνει έως 18.000 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας και μέχρι 80% επιδότηση για τις νέες θέσεις εργασίας, με τον περιορισμό ότι δεν θα ξεπερνάει το 30% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Για επένδυση δηλαδή 100.000 ευρώ, η επιδότηση νέου προσωπικού θα επιδοτείται για το 30% της επένδυσης. Αυτό το κίνητρο δελεάζει τις νέες επιχειρήσεις ώστε να προσλάβουν προσωπικό, καθώς είναι δελεαστικό το ποσοστό επιδότησης.
Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο από τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, με τον κ. Κάγκα να σημειώνει πως το πρόγραμμα θα βάλει την περιοχή στον εθνικό χάρτη, σε καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό σε σχέσεις με επιχειρήσεις σε μεγάλες πόλεις. «Αξιοποιώντας τα προγράμματα και εκσυγχρονίζοντας την επιχείρηση, θα έχει ο επιχειρηματίας τη δυνατότητα να βγει στην αγορά εργασίας σε καλύτερη θέση, λ.χ. ανανεώνοντας τον εξοπλισμό του», σημείωσε επίσης.
Έφερε το παράδειγμα μιας επιχείρησης λ.χ. έναν φούρνο που μπορεί να αξιοποιήσει το πρόγραμμα βάζοντας φωτοβολταϊκό και αποθήκευση μπαταριών, ώστε να μειώσει το κόστος παραγωγής. Επίσης, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα αγοράς επαγγελματικού ηλεκτρικού οχήματος.
Σημείωσε πως οι επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος μπορούν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους, με 70% επιδότηση, σημειώνοντας πως ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να ενταχθούν περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό, καθώς ο ίδιος εκτιμάει ότι θα υπερκαλυφθεί το πρόγραμμα.
Πάνω σε αυτό, προσέθεσε πως θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια, αλλά τόνισε πως δεν θα γίνουν πολλές αιτήσεις που θα φτάσουν στο μέγιστο του προϋπολογισμού που θα φτάσουν 300.000 ευρώ επένδυση, εκτιμώντας ότι θα ενταχθούν πολλά μικρότερα έργα παρά μικρότερα, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής εντάχθηκαν ήδη στο ΔΑΜ.
Να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα δεν μπορεί να ενταχθεί κανείς αν έχει απολύσει προσωπικό πέρυσι.
Ο ίδιος κάλεσε τους επιχειρηματίες να προσέξουν τις αιτήσεις που θα κάνουν, ώστε να ξέρει ο κάθε επενδυτής σε τι πρόκειται να επενδύσει.