Προχωρά κανονικά το έργο -σύμπραξη για την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μία σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μεταξύ της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και της Αναδόχου Κοινοπραξίας “Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.”, μία ΣΔΙΤ που στηρίζεται από την Κυβέρνηση -καθώς ήδη έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη- ενώ οι Δήμοι (μέτοχοι της ΔΙΑΔΥΜΑ) στην πλειοψηφία τους, τάσσονται υπέρ του όλου εγχειρήματος.
Η Σύμπραξη αυτή μεταφέρθηκε σήμερα από τη 1 το μεσημέρι και συνεχίζεται έως και αυτή τη στιγμή στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας όπου παρουσία Βουλευτών, Δημάρχων, Αυτοδιοικητικών αλλά και του Γενικού Διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. Δημοσθένη Μαυρίδη – σε μία συνεδρίαση με ατέρμονους διαλόγους και προσωπικές αντιπαραθέσεις των παρευρισκομένων όχι επί της ουσίας αλλά επί προσωπικού- η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Ελισάβετ Παναγιωτίδου εισηγήθηκε την ματαίωση υλοποίησης της επικείμενης Σ.Δ.Ι.Τ. και ανέγνωσε στο Σώμα το ψήφισμα που κλήθηκε να αποδεχθεί ή όχι το Σώμα, εκφράζοντας την αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής και στο ζήτημα της απόδοσης των εδαφών από τη ΔΕΗ στη ΔΙΑΔΥΜΑ. Μάλιστα το ψήφισμα -σε σχετικό εδάφιό του για τη ΣΔΙΤ- κάνει λόγο για “λύσεις με αναμφίβολο περιβαλλοντικά χαρακτήρα και οικονομικά αποτελέσματα”. Η αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής εκφράστηκε επίσης και δια στόματος του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη -πέραν της σχετικής εισήγησης και του ψηφίσματος- ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Π.Δ.Μ. θα απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια σχετίζεται με την υλοποίηση της σύμπραξης. Μάλιστα, ο κ. Καρυπίδης από το Προεδρείο, ενημέρωσε πως για το θέμα είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον οποίο και θα ζητήσει την ακύρωση της ΣΔΙΤ.
Αρνητικοί στη Σύμπραξη εμφανίστηκαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολές τους οι μεν Μίμης Δημητριάδης και Ευγενία Ουζουνίδου και με την παρουσία της στη συνεδρίαση του Π.Σ. η Ραχήλ Μακρή. Η θέση τους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του κ. Σταθάκη που εκφράζει τη βούληση της Κυβέρνησης και υπέγραψε τη ΣΔΙΤ. Ενδιαφέρον προκαλεί το εάν θα εισακουστούν οι τοπικοί Βουλευτές ή εάν θα υπερισχύσει η υπογραφή του Υπουργού. Το σίγουρο είναι όμως ότι μιλάμε πλέον για μία εσωκομματική κόντρα που θα προκαλέσει τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ.
Απόλυτα τεκμηριωμένη και με όλα τα στοιχεία τα οποία μπορούσαν να καλύψουν οποιαδήποτε απορία επί της Σύμπραξης κατήλθε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης.
“Έχουμε διανείμει ένα ερωτηματολόγιο και απαντήσεις σε 35 ερωτήματα όπου εκεί γίνεται πλήρης αναφορά στις απορίες του κάθε πολίτη και απεικονίζει την πραγματική εικόνα του ΣΔΙΤ γιατί πολύ φοβάμαι ότι πολλοί αγνοούν τη διαδικασία του ΣΔΙΤ και θα ήταν χρήσιμο σ’ αυτή την αίθουσα να γίνει ένας γόνιμος καθαρός διάλογος ώστε όλοι να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται και όχι να λέμε κουβέντες που είναι ανυπόστατες, αναληθείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.
Ως προς το έργο ΣΔΙΤ και την επαναπόδοση εδαφών, ο κ. Μαυρίδης ήταν αναλυτικός : ” Το φυσικό αντικείμενο της Σύμβασης περιλαμβάνει την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας (σύμμεικτων) Απορριμμάτων (ΜΕΑ), την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), την κατασκευή του νέου ΣΜΑ Κοζάνης (περιλαμβάνει τις υποδομές μεταφόρτωσης σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων), την προμήθεια του απαραίτητου κινητού και μηχανολογικού εξοπλισμού, την λειτουργία και συντήρηση του συνόλου των υποδομών διαχείρισης των Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), δηλαδή των 10 ΣΜΑ (9 υφιστάμενοι και 1 νέος ΣΜΑ Κοζάνης) και της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, για 25 χρόνια. Το έργο της ΔΙΑΔΥΜΑ που σχεδιάστηκε το 2006 αποτελεί το πρώτο έργο στη χώρα μας: α) που καθιστά ολοκληρωμένη τη διαχείριση των ΑΣΑ σε μια περιοχή, β) που υλοποιείται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και όχι μόνο της διαχείρισης των απορ/των, γ) που διασφαλίζει πόρους από την ΕΤΕπ στον τομέα του περιβάλλοντος, δ) που αξιοποιεί όλο το ποσό του προγράμματος Jessica της ΠΔΜ (αλλιώς θα χάνονταν τα κονδύλια), ε) που κινητοποιεί ιδιωτικά κεφάλαια για διαχείριση δημοτικών απορριμμάτων, στ) που έχει βραβευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζ) που δεν μεταβιβάζει το ρίσκο της καλής κατασκευής και αποτελεσματικής λειτουργίας σε δημόσιο φορέα.
Όλα αυτά καθιστούν το έργο μοναδικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα Ευρώ πρόστιμο σαν περιοχή για τα απορρίμματά μας όπως γίνεται με ανεξέλεγκτες χωματερές ανά την Ελλάδα.
Πρόκειται για μία απόφαση που είχε τη διαχρονική στήριξη όλων των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΙΑΔΥΜΑ που στην πλειοψηφία τους απαρτιζόταν από Δημάρχους. Το συγκεκριμένο έργο έχει λάβει την έγκριση από 4 Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ, έχει περάσει από 3 κυβερνήσεις διαδοχικά και πλέον πάμε ολοταχώς για την τέταρτη αφού το έργο υπεγράφη από Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί καθαρά δική τους επιλογή. Είναι επιλογή της κυβέρνησης το να υπογραφεί το έργο….”, είπε δίνοντας την απάντησή του στους παριστάμενους.
“Δεν θα μπορούσε η ΔΙΑΔΥΜΑ να υπογράψει το έργο εάν δεν υπέγραφε πρώτα ο Υπουργός του ο κ. Σταθάκης. Είναι άλλωστε ένα έργο που χρηματοδοτείται κατά 50% από την ίδια την κυβέρνηση. Άρα, προς τι η διαφωνία, οι συγκρούσεις. Εμείς λέμε την αλήθεια, αυτό που συνέβη…”, σχολίασε. Να σημειώσουμε εδώ πως το όλο έργο και η ΣΔΙΤ, χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με υψηλό κονδύλιο χρηματοδότησης το οποίο προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για αντίστοιχες της ΣΔΙΤ αυτής αναπτυξιακές πράξεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο σαφώς και γνωρίζει αλλά και επιθυμεί η Κυβέρνηση αφού σε κάθε άλλη περίπτωση αντιλαμβάνεται κανείς πως χάνεται ένα αξιοσέβαστο ποσό χρηματοδότησης που σηματοδοτεί και την αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.
“Επενδύονται 50 εκ. € και υλοποιούνται εκατοντάδες θέσεις στην τοπική κοινωνία. Είναι σημαντικά ζητήματα που δεν πρέπει να αγνοούμε”, συμπλήρωσε ο κ. Μαυρίδης για να επαναλάβει πως για την ΣΔΙΤ τηρήθηκαν όλες οι απαιτήσεις της νομοθεσίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως “σημείο-κλειδί” για την ανάπτυξη του έργου την έγκριση του Αναδόχου του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο: “Εάν υπήρχε το παραμικρό ψεγάδι ο Ανάδοχος σας διαβεβαιώνω πως θα απορριπτόταν από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι τα Ανώτατα Όργανα και ο Ανάδοχος έχει την έγκρισή τους”, ανέφερε.
Ακόμη ένα θέμα στο οποίο η Περιφερειακή Αρχή όπως προείπαμε κατέθεσε επιφυλάξεις και αντιδράσεις είναι αυτό της παραχώρησης των εδαφών από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, θέμα για το οποίο είχαν δεσμευτεί τόσο ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. Μανώλης Παναγιωτάκης. Γεγονός όμως είναι πως οι ίδιοι (Κυβέρνηση και ΔΕΗ) υπέγραψαν το συμβόλαιο παραχώρησης των εδαφών στη ΔΙΑΔΥΜΑ και έδωσαν την έκταση που απαιτείται για την πλήρη ανάπτυξη του έργου ΣΔΙΤ, συνεπώς συμπράττουν στο έργο με την υφιστάμενη μορφή του και κρίνονται ανακόλουθοι με τα όσα έχουν πει προγενέστερα.
“Η κυριότητα των εδαφών είναι βασική προτεραιότητά μας. Εάν δεν είχαμε πάρει την κυριότητα τότε δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε επ’ ουδενί λόγο σε κανένα έργο…”, είπε ο κ. Μαυρίδης.
Τέλος και προς καθησυχασμό των όποιων ερωτηματικών της κοινωνίας ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ επανέλαβε πως το έργο “δεν ζημιώνει τους πολίτες αλλά προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα και το περιβάλλον”, κάτι το οποίο έγινε προσπάθεια να τεκμηριωθεί με έγγραφες διευκρινίσεις που κοινοποίησε η Εταιρία.