Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, η δεύτερη ημέρα των εργασιών της διημερίδας Καινοτομίας στην Π.Ε. Φλώρινας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας), με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Φλώρινας.
Την έναρξη των εργασιών της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ενώ τον συντονισμό των επιμέρους ενοτήτων ανέλαβαν: ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας(Π.Σ.Ε.Κ.) και καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, ο Συντονιστής – Υπεύθυνος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Π.Σ.Ε.Κ Βασίλης Άμπας, το μέλος του Π.Σ.Ε.Κ. και καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Φωκίων Παπαθανασίου και το μέλος του Π.Σ.Ε.Κ και καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας Ελένη Κασαπίδου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλειος Γιαννάκης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Ιορδανίδης και η κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αικατερίνη Μέλφου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας Μιχάλης Χάτζιος, Αντιδήμαρχοι των Δήμων της Π.Ε. Φλώρινας, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Φλώρινας, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, επιχειρηματίες και μεγάλο πλήθος φοιτητών.
Η ημερίδα αναπτύχθηκε σε δύο θεματικές ενότητες-μέρη, στην «Παρουσίαση των Καινοτομιών Υψηλής Τεχνολογίας» και στις «Καινοτόμες Επιχειρηματικές Δράσεις». Στον φιλόξενο χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο Αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής, στο πρώτο μέρος της ημερίδας, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Δομής Στήριξης RIS, με κυριότερες τις εξής:
• «Χρηματοδοτικά Εργαλεία μέσω της δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης»,
• «Spin off εταιρίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας»,
• «Χρηματοδοτώντας την Καινοτομία»,
• «Πλατφόρμα Ανάπτυξης – Εργαλεία Στήριξης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας».
Στο δεύτερο μέρος, ακολούθησαν εισηγήσεις σε θεματικές που αφορούσαν τη Φυτική και Ζωική παραγωγή, τη Μεταποίηση, τις Υποδομές Αγροτικής Ανάπτυξης και την Υψηλή Τεχνολογία, κατά την διάρκεια του οποίου επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι φορέων, παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες και την εφαρμογή τους με τη χρήση της τεχνολογίας και των νέων πρακτικών μεθόδων, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της ποσότητας της παραγωγής ή του τελικού παραγόμενου προϊόντος.
Μετά τη λήξη της ημερίδας και την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων, ακολούθησε περιήγηση στην έκθεση καινοτόμων προϊόντων, όπου επιχειρήσεις της περιοχής μας αντάλλαξαν καλές πρακτικές και συζήτησαν νέες συνεργασίες.