Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε, την Κυριακή 15 Μαΐου, το Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο σηματοδότησε την ολοκλήρωση του Μαθητικού Διαγωνισμού «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση» που έτρεξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λευκόβρυσης «Βασίλης Φλέγκας», καθώς και η παράλληλη δράση τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το roadshow, με σύνθημα «Ανοιχτά φτερά στη νέα γενιά».
Τον Μαθητικό Διαγωνισμό και το Φεστιβάλ διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας τού ΕΣΠΑ 2014-2020, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG-REGIO).
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 29 σχολεία, 121 μαθητές και 29 εκπαιδευτικοί που με τις εργασίες τους έδειξαν ότι το μέλλον τής Περιφέρειας βρίσκεται σε καλά χέρια. Η επιλογή των νικητών έγινε από Επιτροπή Αξιολόγησης που ορίστηκε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Θεόδωρο Μαρδίρη, και αποτελούνταν από την κ. Φ. Αγραφιώτη, Διευθύντρια Έρευνας και Τεχνολογίας τής Royal Bank of Canada, ως Πρόεδρο, ενώ μέλη της ήταν η κ. Αντιγόνη Τσίρου, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του Πόλου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνίας Κοζάνης και ο κ. Ιωάννης Παλιανόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Δ’ Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Στο χώρο της εκδήλωσης και για λόγους επίδειξης, δύο ομάδες τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εξέθεταν τις εργασίες τους στον τομέα τής Ρομπτικής.
Το επίσημο σκέλος του Φεστιβάλ άνοιξε ο Δρ. Ηλίας Μουρατίδης, Προϊστάμενος της Μονάδας Α1 – Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Προγράμματος τής Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία», κάνοντας μια σύντομη περιγραφή τής εκστρατείας «Η Ευρώπη στην Περιοχή μου» και της πρωτοβουλίας «Η ΕΕ στο Σχολείο μου», στο πλαίσιο των οποίων διοργανώθηκε ο Μαθητικός Διαγωνισμός και το Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης, με αφορμή το έργο του εξοπλισμού που παρέλαβαν 451 σχολικές μονάδες τής Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης “Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους τής Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) και της Ελλάδας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας τού ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ ανέφερε ότι «η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά μας, το σήμερα και το αύριο της Περιφέρειάς μας. Τα έργα των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας».
Η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή, δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όμως έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο, μαζί με τα θερμά συγχαρητήρια σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η απόκτηση ικανοτήτων στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το μεγάλο στοίχημα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην ηθική τής χρήσης τής Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG-REGIO), κα. Σταματία Παπάκη, η οποία δεν ήταν δυνατό να παρευρεθεί, απέστειλε γραπτό μήνυμα που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με αναφορές στην Πολιτική Συνοχής τής Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα έργα της Πολιτικής Συνοχής είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας: της Ελλάδας, της Περιφέρειας Δ Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για έργα που βλέπουμε όλοι στις γειτονιές μας, έργα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωή μας. Είναι σημαντικό να γίνει γνωστό ότι τα έργα αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, διότι δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας δεν το γνωρίζουν ακόμα» και σε άλλο σημείο «τα έργα της Πολιτικής Συνοχής δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, νέες ευκαιρίες εργασίας και συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας μας. Χρειάστηκαν χρόνο και προσπάθειες για να υλοποιηθούν τα έργα αυτά, αλλά τελικά έγιναν πραγματικότητα και αυτό επειδή είναι το αποτέλεσμα της κοινής μας προσπάθειας». Επιπλέον, αναφέρθηκε σε σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Περιφέρεια, πέρα από αυτό του εξοπλισμού των σχολείων το οποίο προβλήθηκε με την εκστρατεία αυτή, όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη τής Κοζάνης και η ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ Κοζάνης που ολοκληρώνεται και αναμένεται να λειτουργήσει ως «κόμβος καινοτομίας» και γέφυρα μεταξύ των επιχειρήσεων και της ψηφιακής καινοτομίας στην Περιφέρεια, προσελκύοντας νέες επενδύσεις με επίκεντρο την πράσινη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και βοηθώντας έτσι την Περιφέρεια να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της απολιγνιτοποίησης.
Εντυπωσιασμένοι δήλωσαν όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων τού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Αθανάσιος Σταβέρης – Πολυκαλάς, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους νεαρούς μαθητές «ο καθένας και η καθεμιά από εσάς θα πρέπει να είστε υπερήφανοι γι’ αυτό που καταφέρατε σήμερα…Το γεγονός ότι στην ίδια αίθουσα υπάρχουν από παιδιά Νηπιαγωγείου έως παιδιά Λυκείου να ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πρωτοφανές, είναι απίθανο…Τα συγχαρητήριά μου σ’ εσάς, στην τοπική πολιτική ηγεσία που βοήθησε να γίνει αυτή η εκδήλωση και ελπίζουμε σύντομα με τον Περιφερειάρχη να γιγαντώσουμε αυτήν την προσπάθεια», ενώ μαζί με τα συγχαρητήριά του για την παρουσίαση των Μουσικών Σχολείων ανέφερε «το γεγονός ότι είδα παιδιά να παίζουν μουσική των ACDC δεν το έχω δει πουθενά στην επικράτεια, είναι απίστευτο, μοναδικό».
Ο βουλευτής Κοζάνης, κ. Ευστράτιος Κωνσταντινίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων «αυτό που βλέπουμε σήμερα ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που κάνετε. Φεύγουμε αισιόδοξοι και ενθουσιασμένοι από αυτό που ζήσαμε» και σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του «η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι η επιστήμη τού μέλλοντος, είναι η επιστήμη τού παρόντος, αλλά ποτέ δε θα υποκαταστήσει τον άνθρωπο, θα γίνει εργαλείο για να βελτιώνει τη ζωή του ανθρώπου». Συγχρόνως, όμως, τόνισε ότι, κατά τις επισκέψεις του σε σχολικές μονάδες τής Περιφέρειας, διαπίστωσε ότι υπάρχουν αδυναμίες, οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν.
Η βουλευτής Κοζάνης, κα. Παρασκευή Βρυζίδου, έδωσε συγχαρητήρια «στα παιδιά που έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να κάνουν αυτά τα άλματα που είδαμε σήμερα στον Διαγωνισμό και να πάρουν στα χέρια τους τις δυνατότητες για το μέλλον τους και το μέλλον τής πατρίδας μας».
Ο βουλευτής Κοζάνης, κ. Γεώργιος Ι. Αμανατίδης, ανέφερε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, με τα έργα τους «έθεσαν μια υποθήκη, ότι η Περιφέρειά μας μπορεί να γίνει η Περιφέρεια της γνώσης, μια Περιφέρεια όπου οι καινοτομίες, οι νεωτερισμοί, οι διαφοροποιήσεις μπορούν να ανθίσουν, μια Περιφέρεια στην οποία τολμούμε το καινούργιο», ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές είπε «επενδύουμε σ’ εσάς με πόρους και με χρόνο και με διάθεση να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση είναι δίπλα σας».
Η βουλευτής Κοζάνης, κ. Καλλιόπη Βέττα, δήλωσε περήφανη για τα παιδιά και για όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και πρόσθεσε ότι «τέτοιες δράσεις σαν τη σημερινή, που παντρεύουν την Τεχνητή Νοημοσύνη με την εκπαίδευση είναι πάρα πολύ σημαντικές, πάρα πολύ χρήσιμες, όχι μόνο για τη γνώση που παράγεται σε τέτοιες εκδηλώσεις και σε τέτοιες προσπάθειες, αλλά και για τη συνειδητοποίηση της αξίας τής δημόσιας εκπαίδευσης που απαξιώνεται στις μέρες μας».
Ο Εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεώργιος Λογοθέτης, μετέφερε τις ευχαριστίες για την πρόσκληση τού Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτριου Σκάλκου, ενώ εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας για τις προσπάθειες και τις δράσεις της, δηλώνοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ενώ ξεκινάει το ΕΣΠΑ 2021-2027 και θα δοθούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις». Φανερά συγκινημένος, έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, διαπιστώνοντας ότι τα χρήματα που επενδύονται έχουν προστιθέμενη αξία αφού τα έργα χρησιμοποιούνται και πρότεινε ο Μαθητικός Διαγωνισμός και το Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης να διοργανώνονται κάθε χρόνο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Κασαπίδης, πήρε το λόγο στη συνέχεια και απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε «μας πείσατε ότι η Ευρώπη δεν είναι στην περιοχή μας, αλλά ότι η Περιφέρειά μας επάξια ανήκει στην Ευρώπη. Μας προσκαλέσατε σε μια πορεία προς το μέλλον και ήδη πήρατε αυτήν την πορεία στα χέρια σας. Δώσατε αξία στον εξοπλισμό που σας παρασχέθηκε» και υποσχέθηκε ότι όλες οι προτάσεις των παιδιών θα εφαρμοστούν σε διάφορα σημεία στη Δυτική Μακεδονία. Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες μαθητές ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν τεθεί από την Περιφερειακή Αρχή, ενώ έκανε αναφορά στην Ζώνη Καινοτομίας που σχεδιάζει η Περιφέρεια και στην οποία «ενώ δεν έχει μπει σε εφαρμογή, τα παιδιά τής έδωσαν περιεχόμενο με τις δικές τους καινοτόμες προτάσεις». «Νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά», δήλωσε προς τους μαθητές «που το μέλλον τής Περιφέρειας είναι στα χέρια τα δικά σας. Νιώθουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τις προσπάθειες τις δικές σας, των γονιών, των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων μαθητών που δε συμμετείχαν στον Διαγωνισμό». Επιπλέον, ανακοίνωσε την καθιέρωση της εκδήλωσης σε ετήσια βάση στη Δυτική Μακεδονία, μαζί με την προσπάθεια να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, ώστε η Δυτική Μακεδονία και η Κοζάνη, μέσω του Μαθητικού Διαγωνισμού Τεχνητής Νοημοσύνης & Ρομποτικής να γίνουν επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Συνεχάρη την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση του έργου προμήθειας των σχολείων με εξοπλισμό ΤΠΕ και ανακοίνωσε την προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού για τα σχολεία και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές, ώστε «από Σεπτέμβρη να μην υπάρχει καμία αίθουσα χωρίς τον εξοπλισμό που έδωσε σήμερα την ευκαιρία σε αυτούς τους μαθητές να είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία και οι μαθητές όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων να εκπαιδεύονται από τα δημόσια σχολεία στις νέες τεχνολογίες και μετά να “ανοίγουν τα φτερά” τους». Τέλος, απευθυνόμενος ξανά στους μαθητές είπε ότι «το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης “Φτερά στη νέα γενιά” εσείς το κάνατε πράξη και μάλιστα όχι μόνο στη νέα γενιά, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία».
Η Αντιπεριφερειάρχης Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κα. Όλγα Πουταχίδου, κατά τον χαιρετισμό της, αφού έκανε αναφορά σε διακρίσεις σχολικών μονάδων τής Δυτικής Μακεδονίας και σε άλλους διαγωνισμούς Τεχνητής Νοημοσύνης, σημείωσε ότι «βαδίζουμε προς μια καινούργια, ψηφιακή εποχή με νέες προκλήσεις. Σε αυτές τις προκλήσεις ετοιμάζεται να ανταποκριθεί η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας και, όπως είδαμε σήμερα, τα καταφέρνει εξαιρετικά. Οι νέοι μας μπορούν οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον, πιο πράσινο και ψηφιακό. Οι μαθητές μας έχουν φωνή και σε αυτόν εδώ το χώρο ακούστηκε πολύ δυνατά».
Ο Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, κ. Χαράλαμπος Αποστόλου, μετέφερε την οπτική των εκπαιδευτικών σχετικά με το έργο της προμήθειας του εξοπλισμού ΤΠΕ για τα σχολεία λέγοντας «το υλικό που έφτασε στα σχολεία μέσα από το έργο αυτό έχει μεγάλη αξία για αυτούς που είναι μέσα στην εκπαίδευση και αυτό αποδείχτηκε μέσα από τα έργα των παιδιών. Επιμορφώνονταν οι εκπαιδευτικοί και δεν είχαν εξοπλισμό για να εφαρμόσουν αυτά που μάθαιναν» και συμπλήρωσε ότι, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης προμήθειας εξοπλισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα είναι η μοναδική Περιφέρεια που θα έχει καλύψει πλήρως τα σχολεία της με εξοπλισμό ΤΠΕ.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μια εκδήλωση που παραπέμπει καθαρά στο μέλλον, σημείωσε ότι η ευθύνη τού Δήμου Κοζάνης είναι μεγάλη αφού φιλοξενεί το 30% του μαθητικού δυναμικού όλης της Περιφέρειας. Έκανε αναφορά στις δράσεις του Δήμου που σχετίζονται με την ψηφιακή ανάπτυξη, με τον 3ο Διαγωνισμό «Κοζάνη, έξυπνη πόλη», όπου προσκάλεσε του μαθητές να συμμετάσχουν την επόμενη χρονιά, στον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας που λειτουργεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Ζώνη Καινοτομίας, την επιλογή τής Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυνες πόλεις τής Ευρώπης και του Μουσείου Τεχνολογίας, που ετοιμάζεται και θα εστιάζει στην κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιακή σύγκλιση. Όλες αυτές οι δράσεις «θα δώσουν ευκαιρίες στους μαθητές στο μέλλον», όπως δήλωσε. Τέλος συνεχάρη όλους όσοι βοήθησαν να γίνει η εκδήλωση.
Η επίτιμη καλεσμένη της εκδήλωσης, Διευθύντρια Έρευνας και Τεχνολογίας τής Royal Bank of Canada, η Κοζανίτισσα Δρ Φωτεινή Αγραφιώτη, δήλωσε τυχερή που έτυχε να βρίσκεται στην Κοζάνη αυτήν την περίοδο και να παρευρεθεί στο Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης και ευχήθηκε, όταν ήταν και η ίδια στο σχολείο, να είχε την ελάχιστη πρόσβαση σε αυτήν την ευκαιρία που είχαν τα παιδιά με αυτόν τον Διαγωνισμό. Περιέγραψε την πορεία της από την Κοζάνη, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, για το Διδακτορικό της στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, στη χρήση τού καρδιογραφήματος ως μοναδικού χαρακτηριστικού για κάθε άνθρωπο. Έκανε αναφορά στο «έξυπνο βραχιόλι» που κατασκεύασε η εταιρία της και το οποίο λειτουργεί με τον καρδιακό παλμό και εξυπηρετεί τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του. Στη συνέχεια περιέγραψε την σημερινή της ενασχόληση με την Τεχνητή Νοημοσύνη στον τραπεζικό τομέα, μέσα από το Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας τής Royal Bank of Canada και την προσπάθειά τους να αποτρέψουν κυβερνοεπιθέσεις και να προβλέψουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τις χρηματιστηριακές αγορές.
Μετά το τέλος τής εισήγησης τής κας Φ. Αγραφιώτη, ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Κασαπίδης τής απένειμε τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης και την έχρισε «επίσημο πρεσβευτή τής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στον Καναδά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για να προβάλει και να προάγει αυτές τις επιστημονικές έρευνες που η ίδια καθοδηγεί, αλλά και την πηγή που την τροφοδότησε με τις βασικές γνώσεις για να φτάσει εκεί που έφτασε, την πόλη της, την Κοζάνη» και συμπλήρωσε ότι «είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εν δυνάμει νέους επιστήμονες και εφευρέτες που, στο πρόσωπο τής Φωτεινής, θα έχουν ένα λαμπρό παράδειγμα για να ακολουθήσουν στο μέλλον».
Το Φεστιβάλ έντυσαν με τις μουσικές τους τα Μουσικά Σχολεία Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Σιάτιστας που έδειξαν ότι, όχι μόνο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και στη Μουσική, η δουλειά που γίνεται στα δημόσια σχολεία τής Περιφέρειας είναι εξαιρετική.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση των ομάδων, όπως προέκυψαν από τη βαθμολόγηση τής Επιτροπής Αξιολόγησης. Ο παρακάτω Πίνακας περιλαμβάνει τα στοιχεία όλων των παιδιών που κέρδισαν ανά κατηγορία σχολείου. Τα έπαθλα των νικητών ήταν κίτ ρομποτικής για τους νικητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και έξυπνα ρολόγια (smart watches) για τους νικητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Παράλληλα με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, στον αύλιο χώρο τού Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου αναπτύχθηκε η δράση τής Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG-REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα roadshow στο οποίο πλήθος μικρών και μεγάλων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το roadshow φιλοξενούσε έναν διαδραστικό, καλλιτεχνικό καμβά με φτερά που προσκαλούσε το κοινό να ενημερωθεί για τα έργα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποτυπώσει τον εαυτό του σε ένα μοναδικό φόντο. Υπήρχε επίσης μια εμπειρία STEM, που θα προσκαλούσε όλους να συμμετάσχουν, μαζί με έναν έμπειρο εκπαιδευτή, σε μια διαδραστική ανακάλυψη της ρομποτικής, ενώ υπήρχε και μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR) που έκανε τους συμμετέχοντες να αισθάνονται σαν να πετάνε. Η δράση συνεχίστηκε με την ίδια επιτυχία σε Γρεβενά, Καστοριά και Φλώρινα, στις 16, 17 και 18 Μαΐου αντίστοιχα.
Η διοργάνωση του Διαγωνισμού και του Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης εντάσσεται στις δράσεις Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς πόρους. Επιπλέον, αποτελεί μέρος τής πρωτοβουλίας «Η ΕΕ στο σχολείο μου», στο πλαίσιο της εκστρατείας-ομπρέλας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» που διοργανώνεται από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG-REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό να ανοίξουν οι πόρτες τής Ψηφιακής Εποχής για τα παιδιά και τους νέους της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω και της αξιοποίησης του εξοπλισμού που παρέλαβαν 451 σχολικές μονάδες τής Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης “Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους τής Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) και της Ελλάδας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας τού ΕΣΠΑ 2014-2020.
Για περισσότερο υλικό από την εκδήλωση, επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τής Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» στα κοινωνικά δίκτυα:
• Facebook: Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» (@eyddym)
• Youtube: ΕΥΔ Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία»
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία-ομπρέλα «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG-REGIO), ακολουθήστε τον σύνδεσμο:
https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/euinmyregion/