Σκηνές απείρου κάλλους και υψηλού πολιτικού… διαλόγου είχαμε την περασμένη Τρίτη 21 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας.
***
Σκηνές κατά τις οποίες δεν έλειψαν και τα «γαλλικά», όπως μας ενημερώνει το σχετικό ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, το οποίο σημειώνει ότι: «… με κλειστά μικρόφωνα, κλειστές τις κάμερες της live μετάδοσης και εκτός αίθουσας τα αίματα άναψαν και η παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποσόβησε σκηνές οι οποίες δεν συνάδουν με Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα… «γαλλικά» πάντως δεν σταμάτησαν σε κανένα σημείο της συνεδρίασης με τον Περιφερειάρχη να μιλά για «ψεύτες και συκοφάντες», ενώ τους χαρακτηρισμούς ανταπέδωσε και η άλλη πλευρά.»
***
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ήταν, η μία του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κασαπίδη και η άλλη της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην οποία ηγείται η κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Συμμετοχή της μείζονος αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε.
***
Δεν ήμασταν παρόντες στη συνεδρίαση και γι’ αυτό δεν είμαστε σε θέση, δυστυχώς, να σας πούμε ποιας πλευράς τα γαλλικά ήταν καλύτερα, τόσο σε ό,τι αφορά το λεξιλόγιο όσο και στην εκφορά του λόγου, την προφορά δηλαδή.
***
Παρόλα αυτά, εκτιμούμε πως το γεγονός ότι μέρος μιας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου διεξήχθη με τη χρήση μιας ξένης γλώσσας, της γαλλικής εν προκειμένω, γνωστής και ως ¨γλώσσα της διπλωματίας¨, είναι κάτι σημαντικό και αξιοσημείωτο. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία μπορούμε να εκλάβουμε ως μια σαφή απόδειξη της ανόδου του επιπέδου του, κάτι το οποίο περιποιεί τιμή σε όλους τους συμμετέχοντες.
***
Αφού, λοιπόν, έγινε αυτό το πρώτο και σημαντικό βήμα με τη χρήση της γαλλικής, μπορούμε να ελπίζουμε και στο επόμενο και μάλιστα σύντομα. Οι συνεδριάσεις από εδώ και στο εξής του ανώτατου δημοκρατικού οργάνου της Περιφέρειας μας να γίνονται πάντοτε και με τη χρήση πιάνου!
***
Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί απλώς ένα πιάνο, με ουρά κατά προτίμηση, και τρεις, τέσσερις πιανίστες που θα προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, γιατί τόσο που διαρκούν οι συνεδριάσεις ο ένας ή οι δύο δεν θα άντεχαν και σίγουρα θα εξαντλούνταν.
***
Το μουσικό πρόγραμμα ν’ αρχίζει λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης και να περιλαμβάνει απαλά κλασικά κομμάτια, σαν αυτά που ακούμε συνήθως όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε ή όταν προσπαθούμε να βάλουμε το μωρό για ύπνο αλλά εκείνο επιμένει να κλαίει και να διαμαρτύρεται.
***
Με την έναρξη της συνεδρίασης το κάθε μουσικό θέμα θα έχει επιλεγεί έτσι ώστε να ταιριάζει και να εναρμονίζεται με το συζητούμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου.
***
Όσο πιο βαρύ το θέμα τόσο πιο βαριά και η κλασική μουσική, ενώ για τα πιο χαλαρά και ανάλαφρα θέματα θα μπορούσαν να επιλεγούν μερικά κομμάτια allegro. Μουσικά θέματα από τη δημοτική μας μουσική και παράδοση αποκλείονται, καθώς είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσουν διαλυτικά για τη συνεδρίαση, με την έννοια ότι όλο και κάποιος Σύμβουλος θα μεράκλωνε και θα σηκωνόταν για να σύρει το χορό. Και στην περίπτωση αυτή, άντε να συγκρατήσεις και τους υπόλοιπους, που διαθέτουν ανάλογη κουλτούρα και εκπαίδευση κτηθείσα στις εκατοντάδες εκδηλώσεις κοπής πίτας και τους χορούς συλλόγων στους οποίους έχουν συμμετάσχει τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή τους.
***
Εάν κάποια στιγμή ανάψουν τα αίματα και υψωθούν οι φωνές, ο καλλιτέχνης που θα χειρίζεται το πιάνο θα πρέπει να κάνει ό,τι και ο πιανίστας του σαλούν στις καουμπόικες ταινίες, την ώρα που ξεσπούν οι καυγάδες, αναποδογυρίζουν τραπέζια, πετούν καρέκλες και πέφτουν πυροβολισμοί. Ν’ αρχίσει να παίζει κάτι γρήγορο και έντονο. Όχι όμως για πολύ. Αν δει πως δεν καταλαγιάζουν τα πάθη και τα νεύρα, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να τραπεί σε άτακτη φυγή, χωρίς καν να κλείσει το καπάκι στα πλήκτρα του πιάνου. Στο κάτω κάτω της γραφής, συμβασιούχος θα είναι ο άνθρωπος, γιατί να ρισκάρει; Να ήταν μόνιμος υπάλληλος του δημοσίου μάλιστα. Μέχρι και τιμητική σύνταξη θα έπαιρνε και θα τη δικαιούνταν με το παραπάνω…