Όπως γράψαμε πολλές φορές, φίλες και φίλοι, ένας από τους χοίρους που προτιμούσαν, μαθητές και καθηγητές και όχι μόνο, για τις ημερήσιες εκδρομές τους, ήταν ο χώρος της Αρδασσας, γνωστός ως, “ΚΑΒΑΚ1Α” και αυτό γιατί ήταν τεράστιος και βόλευε τον μεγάλο αριθμό των μαθητών για παιχνίδια κάθε… μορφής και…φύσης, αλλά και δίπλα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα χωριά της δυτικής Εορδαίας μας.
Με βάση αυτό το σκεπτικό πραγματοποιήθηκε η αναφερόμενη ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, ψυχαγωγική, θα τη λέγαμε εμείς και από ότι δείχνει η φώτο μας, οι καλές μας φίλες προσθέσανε και την ..εργασία!
Πρόκειται, φίλες και φίλοι, για μαθήτριες της ΣΤ ‘ ή 6ης, ποιο απλά, τάξης του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος που συνδύασαν την ψυχαγωγία (το χορό) με την εργασία και μάλιστα σε τρεις βάρδιες εργάσιμες των 5 ατόμων, ώστε και η πολύτιμη δουλειά να προχωρήσει, αλλά και η ψυχαγωγία να μη σταματήσει, που σημαίνει,, “το τερπνών μετά του ωφελίμου”, όπως έλεγαν και έπρατταν οι πρόγονοι μας.
Το ψυχαγωγικό κίνητρο της τάξης και όχι μόνο, ήταν η Πολιτίδου Φρίντα, τόσο, για το πλατύ και φωτεινό χαμόγελο της, όσο και για την υπέροχη βελούδινη φωνή της, στο τραγούδι, που δίκαια πήρε τον τίτλο της, “ Β’ Μούσχουρη”!.
Από τις πληροφορίες μας, πρόκειται για ένα κέντημα καρέ, που υπολόγισαν, με τη μέθοδο των εκδρομών εργασίας, να το τελειώσουν στα δύο χρόνια που τους απομένουν για να αποφοιτήσουν από το Γυμνάσιο (1955-1957), για να το αφήσουν ως “ σουβενίρ” στο γραφείο του Γυμνασιάρχη τους!!!
Τώρα, το πώς κατορθώνουν 4-5 άτομα να κεντούν, ΚΑΡΕ, συγχρόνως σε ένα ύφασμα 4 και 5 μέτρων μήκους, είναι.. κατόρθωμα και.. πείρα!
Στη φώτο μας, από αριστερά:
ΣΕΙΡΑ 1η, η πρώτη βάρδια κεντητριών: Τσιλφίδου Παλάση, Βαφειάδου Σούλα, Χατζηκακίδου Κική, Αλεξανδρίδου Τασούλα, Τανίδου Σοφία και Καραμήτρου Αναστασία.
ΣΕΙΡΑ 2η, όρθιες: Πολιτίδου Φρειδερίκη (Φρίντα), Χάιτα Κωνσταντία, Μητρούλη Ελένη, Παπαδοπούλου Κυριακή, Σιόλιου Νίκη, Σαλονικίδου Αντιγόνη, Χατζοπούλου Δέσποινα, Βαρβαρούση Σουλτάνα, Κιουρτσίδου Θοδώρα, και Κτενίδου Ευδοκία.