Μαθητική εθελοντική προσφορά εργασίας για την ύδρευση της Πτολεμαΐδος το 1950
Είναι γνωστό, φίλες και φίλοι, πως, το πρόβλημα ύδρευσης των Καϊλαρίων ή Πτολεμαϊδας ήταν προβληματικό, για να μη αναφέρουμε, πως, για να προμηθευτείς μια στάμνα ή ένα τενεκέ νερό, από τη βρύση, πολλές φορές έπρεπε και να ξενυχτήσεις περιμένοντας τη σειρά σου και δεν υπερβάλουμε, φίλες και φίλοι, γιατί το ζήσαμε μέχρι ένα σημείο.
Ευτυχώς, υπήρχαν τα πηγάδια στις αυλές που εξυπηρετούσαν, τόσο για το πότισμα των ζώων, όσο και για τα ποτίσματα των γεωργικών αναγκών και όχι μόνο (διάφορα ζαρζαβατικά της οικογένειας).
Για την ύδρευση της Κοινότητας των Καϊλαρίων ή του μετέπειτα Δήμου, υπήρχε μια μικρής άντλησης γεώτρηση, από το 1930, μέσα στο νέο υδραγωγείο (το γνωστό μας πλέον υδραγωγείο) και μια μικρή ποσότητα από Βλάστη που συμπλήρωνε κάπως, θα λέγαμε, τα πάνω Καϊλάρια, η λεγάμενη βρυσούλα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια διατηρούσε το όνομα της και την άριστη ποιότητα του νερού της, αλλά πότε πότε ήθελε και κάποιες βελτιώσεις και καλλιέργεια του χώρου που πήγαζε. Σε αυτήν την περίπτωση ο Δήμος βρήκε αρωγούς τους καλούς μας μαθητές γυμνασίου και τους καθηγητές τους, που έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν το Δήμο, αλλά και τις οικογένειες τους για να μη λήψει το αγαθό αυτό που λέγεται νεράκι, που όλοι μας σήμερα σπαταλούμε ανεύθυνα.
Στη φώτο μας, από μπροστά: Ο γνωστός στην κοινωνία μας και όχι μόνο, Πατρικίδης Βαλεντίνος, ο Περάκης Στέλιος- γιος του καθηγητή μαθηματικών Αλέξανδρου-, ο αείμνηστος, Μπουλταδάκης Αντώνης- πιλότος της πολεμικής μας αεροπορίας-, ο Βλαδενίδης Γιάννης και άλλοι μη αναγνωρισθέντες.
Φίλες και φίλοι αναγνώστες και όχι μόνο, σκοπός της κάθε σημείωσης μας, δεν είναι να σας γνωρίσουμε μόνο τα εικονιζόμενα πρόσωπα και τη δράση ή προσφορά τους μόνο, αλλά να προσθέσουμε, κυρίως, ένα μικρό κομματάκι, δεν τολμούμε να το πούμε ιστορικό, αλλά, μια μίνι αναφορά, στη ζωή, στη δράση – αντίδραση, το ενδιαφέρον συμμετοχής στα όποια προβλήματα της εποχής προκύπτουν, αλλά και μια μικρή εικόνα της εποχής….