Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο σκέλος του διακρατικού προγράμματος «Πολιτισμός Μνήμης: Πύργοι – Μεσόβουνο – Ερμακιά», με τη φιλοξενία μαθητών και καθηγητών από τη Γερμανία στην Πτολεμαΐδα και την κοινή συμμετοχή τους με Έλληνες μαθητές σε ένα οδοιπορικό ιστορικής μνήμης, συμφιλίωσης και πολιτιστικής ανταλλαγής.
Παραθέτουμε την αναλυτική καταγραφή από τον υπεύθυνο του προγράμματος Κυριάκου Νικόλαο:
Πρόγραμμα: “Πολιτισμός Μνήμης: Πύργοι – Μεσόβουνο – Ερμακιά”
Με το παρόν σας ενημερώνουμε για το δεύτερο μέρος του προγράμματός μας, δηλαδή για τη φιλοξενία στην Πτολεμαΐδα των μαθητών και μαθητριών από την Γερμανία, καθώς και για τις επισκέψεις και δράσεις που έλαβαν χώρα.
Με μεγάλη αγωνία και αδημονία μαθητές, μαθήτριες και γονείς των παιδιών από την Ελλάδα περίμεναν την ώρα που θα καταφθάσουν οι φίλοι και φίλες τους. Η πολυπόθητη στιγμή έφτασε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2025. Μετά από έναν, περίπου, μήνα αναμονής συντελέστηκε η επανασύνδεση της ομάδας μας στο σύνολό της.
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2025
Θερμό καλωσόρισμα της ομάδας στο 1ο ΓΕ.Λ. Πτολεμαΐδας από τη διευθύντρια του σχολείου κυρία Ευσταθιάδου Άννα. Οι μαθητές ενώθηκαν σε ομάδα μετά από περίπου δύο μήνες, έφαγαν όλοι μαζί πρωινό στο σχολείο, και αφού πρώτα συζήτησαν μεταξύ τους διάφορα θέματα, επισκέφτηκαν τα τμήματα των μαθητών του 1ου ΓΕ.Λ., όπου γνώρισαν τους συμμαθητές, τις συμμαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς τους. Συζήτησαν και έκαναν νέες γνωριμίες με το μαθητικό δυναμικό του συγκεκριμένου σχολείου.
Στη συνέχεια, η ομάδα μας είχε συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης με τον Δήμαρχο κ. Πλακεντά και την Αντιδήμαρχο πολιτισμού κυρία Κάτσιου. Ο κ. Πλακεντάς καλωσόρισε τους επισκέπτες και συνεχάρη τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά. Τόνισε ότι τέτοιου είδους προγράμματα και δράσεις προάγουν την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία και τη συναδέλφωση των λαών. Η γνώση της Ιστορίας βοηθά στην αποφυγή επαναλαμβανόμενων τραγικών γεγονότων. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πέρα από την απόδοση τιμής στα θύματα της γερμανικής θηριωδίας στις τρεις μαρτυρικές κοινότητας του Δήμου Εορδαίας την περίοδο της γερμανικής κατοχής, θα ήταν χρήσιμο να εξαχθούν και συμπεράσματα που θα παραδειγματίσουν τη νέα γενιά.
Αμέσως μετά περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης, όπου οι μαθητές και μαθήτριες των τριών ελληνικών σχολείων μπροστά στο άγαλμα του Πτολεμαίου αναφέρουν πως η ονομασία της πόλης προέκυψε από τον αρχαίο Μακεδόνα Πτολεμαίο τον Σωτήρα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αργότερα αναγορεύτηκε Βασιλιάς της Αιγύπτου με το όνομα Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ (Λάγος).
Μετά τη σύντομη βόλτα μας στο κέντρο της πόλης επισκεφτήκαμε τον ραδιοφωνικό σταθμό VIVA FM, όπου αντιπροσωπεία του μαθητικού σώματος έδωσε συνέντευξη σχετική με το πρόγραμμα. Περιέγραψαν τον λόγο που συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, καθώς και τις εμπειρίες τους από το πρώτο μέρος της επίσκεψης μας στη Γερμανία. Τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://soundcloud.com/stelios–andronikidis/best–of–radio–show–at-30-4-2025
Έπειτα, βάσει προγράμματος το οδοιπορικό της μνήμης ξεκίνησε με πρώτο προορισμό το μαρτυρικό χωριό της Ερμακιάς, όπου μας υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας κύριος Αριστοτέλης Ήτσκος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κυρία Σάκκου Μαρία, όπως και πλήθος χωριανών. Έγινε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα της Ερμακιάς. Στη συνέχεια, πρόσφεραν σε όλους μας εξαιρετικά τοπικά εδέσματα τα οποία προετοίμασαν οι κάτοικοι του χωριού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τα μέλη της ομάδας και συμβολική δενδροφύτευση στο χώρο του μνημείου.
Επίσης, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια τα οποία με τη σειρά τους μας οδήγησαν σε έναν ωραίο παραδοσιακό χορό, όλοι μαζί, μαθητιώσα νεολαία και χωριανοί!!!
Παρασκευή 02 Μαΐου 2025
Λόγω κάποιου απρόοπτου γεγονότος αναβλήθηκε η επίσκεψη και η δενδροφύτευση στο μαρτυρικό χωριό του Μεσόβουνου. Μετά από επανασχεδιασμό του προγράμματος επισκεφτήκαμε το Νυμφαίο και το μαρτυρικό χωριό της Κλεισούρας. Στο μαρτυρικό χωριό της Κλεισούρας μας υποδέχτηκαν η πρόεδρος του χωριού κ. Κωνσταντίνα Χήτα, καθώς και ο υπεύθυνος του χώρου κ. Δήμος. Έγινε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας, 5 Απριλίου 1944.
Από εκεί καταλήξαμε στην Καστοριά, όπου και περιηγηθήκαμε στην όμορφη αυτή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.
Σάββατο 03 Μαΐου 2025
Το οδοιπορικό της μνήμης μας οδήγησε στο μαρτυρικό χωριό των Πύργων, όπου έγινε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στο ολοκαύτωμα των Πύργων από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτώματος Πύργων Εορδαίας “Ιερή Μνήμη” κ. Χαράλαμπο Φωτιάδη.
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε τους καταρράκτες της Έδεσσας και περιηγηθήκαμε στον παραδοσιακό οικισμό Βαρόσι. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στα ιαματικά λουτρά Πόζαρ Αριδαίας.
Κυριακή 04 Μαΐου 2025
Όλοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος παραβρέθηκαν στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος των Πύργων, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία μαθητών.
Το επόμενο διήμερο η ομάδας μας, Έλληνες και Γερμανοί μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους συνοδούς καθηγητές περιηγηθήκαμε στους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων όπου θαύμασαν τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος των παραπάνω περιοχών. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 05 Μαΐου 2025 επισκεφτήκαμε τις πηγές Αχέροντα και τα στενά Αχέροντα, όπου η ομάδα επιδόθηκε σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής, όπως ιππασία, rafting, τοξοβολία.
Στην όχθη του ποταμού κάποια από τα παιδιά της ομάδας συναντήθηκαν με παιδιά από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς και αυθόρμητα άρχισαν να χορεύουν σε παραδοσιακούς ρυθμούς. Γεύμα δίπλα στις όχθες του Αχέροντα.
Ο επόμενος προορισμός ήταν το Νεκρομαντείο Αχέροντα, όπου έγινε ξενάγηση από την κυρία Τζένη Μπάρκα. Οι μαθητές και μαθήτριες περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο προσπαθώντας να ανακαλύψουν την είσοδο για τον “Κάτω Κόσμο”…..!!!!
Επόμενος προορισμός η πανέμορφη Πάργα. Η μέρα μας έκλεισε με επιστροφή στα Ιωάννινα, όπου και διανυκτερεύσαμε.
Τρίτη 06 Μαΐου 2025
Μετά από ένα πλούσιο πρωινό στο ξενοδοχείο και παίρνοντας αρκετές δυνάμεις η ομάδα μας ξεκίνησε την περιήγηση στα Ιωάννινα με πρώτο προορισμό το Σπήλαιο του Περάματος. Επόμενος προορισμός το νησάκι των Ιωαννίνων στην λίμνη Παμβώτιδα. Μετά από ένα σύντομο ταξιδάκι με το καραβάκι οι μαθητές και μαθήτριες περιηγήθηκαν στα στενά και όμορφα σοκάκια και επισκέφτηκαν το μουσείο του Αλή Πασά, όπου έγινε ξενάγηση.
Στη συνέχεια, οι μαθητικές ομάδες περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων και στην παραλίμνια περιοχή. Στο δρόμο της επιστροφής για Πτολεμαΐδα έγινε μια μικρή στάση στο Μέτσοβο.
Τετάρτη 07 Μαΐου 2025
Θερμή υποδοχή των μαθητών του προγράμματος από το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Ταγτεβερενίδης Παύλος μίλησε για το νόημα τέτοιων προγραμμάτων και ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά υγεία και καλές σπουδές. Οι μαθητές και μαθήτριες περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και συμμετείχαν σε κάποια από τα μαθήματα του σχολείου. Στη συνέχεια, ακολούθησε απολογισμός του προγράμματος στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου, όπου όλα τα παιδιά μίλησαν για τις εμπειρίες τους σχετικά μ’ αυτό και σε συγκινησιακό κλίμα έκλεισε το εκπαιδευτικό κομμάτι του προγράμματος.
Όλοι μας Μαθητές και Μαθήτριες – Καθηγητές και Καθηγήτριες, Έλληνες – Γερμανοί, μία αγκαλιά !!!!!!!
Το τελευταίο βράδυ της παραμονής των μαθητών από τη Γερμανία έγινε αποχαιρετιστήριο πάρτι σε οικογενειακή ταβέρνα της περιοχής.
Την μουσική επένδυση της βραδιάς ανέλαβαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς. Η ποντιακή λύρα, το κλαρίνο και η τρομπέτα είχαν την τιμητική τους. Η βραδιά έκλεισε με πολύ κέφι και χορό από όλους τους συμμετέχοντες (παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς).
Πέμπτη 08 Μαΐου 2025
Έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού των φιλοξενούμενων από την Γερμανία, μαθητών, μαθητριών και καθηγητών, μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα στο οποίο συμμετείχαν και οι γονείς των παιδιών της Ελλάδας που φιλοξένησαν τα παιδιά από την Γερμανία. Η υλοποίηση του προγράμματος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αν λάβουμε υπόψη τις αναφορές του τοπικού τύπου καθώς και το αγκάλιασμα των τοπικών φορέων στις δράσεις μας, όπως επίσης και την αναφορά των συμμετεχόντων, μαθητών και καθηγητών κατά την απολογιστική συνεδρίαση στο τέλος του προγράμματος. Η γλωσσική εμψύχωση των παιδιών έγινε σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΓΙΝ που είναι και χορηγός του όλου προγράμματος.