Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος για τα ελληνικά δεδομένα, της μεγαλύτερης ίσως κατολίσθησης που έχει συμβεί στην Ελλάδα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ κατέρρευσε πλησίον του χωριού Ανάργυροι. Η ΔΕΗ με ανακοίνωση της ανέφερε ότι δεν ανέμενε κάτι τόσο μεγάλο ωστόσο οι ίδιες οι ενδείξεις την διαψεύδουν, καθώς στα σημεία αυτά υπήρχαν ρωγμές που -ειδικά το τελευταίο 20ήμερο- άνοιγαν με ταχύτατους ρυθμούς. Οι κάτοικοι της περιοχής άμεσα, από τις πρώτες ενδείξεις, προέβλεψαν το φαινόμενο, διαμαρτυρήθηκαν προς την ΔΕΗ και κάλεσαν τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, όμως το φαινόμενο συνεχώς υποβαθμιζόταν και δεν πάρθηκε κανένα προληπτικό μέτρο. Μάλιστα μέχρι και την τελευταία ημέρα η ΔΕΗ ανακοίνωνε πως δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για το χωριό, την ίδια στιγμή βέβαια που η ίδια είχε σταματήσει το ορυχείο και είχε μαζέψει τα μηχανήματα της.
Η κατολίσθηση αυτή επέφερε βίαιες αλλαγές στην ζωή μας ως κάτοικοι και ως επαγγελματίες του χωριού. Ως κάτοικοι ξεριζωθήκαμε μέσα σε λίγα λεπτά από τα σπίτια μας και από τον τόπο μας και ως επαγγελματίες σταματήσαμε αυτομάτως να μπορούμε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας και να εξυπηρετήσουμε την αγορά. Οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού για άμεση και αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού μπορεί να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, όμως δεν καλύπτουν την αμεσότητα και την αναγκαιότητα των επιχειρήσεων να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, καθώς ως επιχειρήσεις η αναμονή κάποιων μηνών στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι χρόνων είναι καταστροφική για την βιωσιμότητα μας. Επίσης για επιχειρήσεις που ενοικιάζουν τις υποδομές ουσιαστικά δεν προβλέπεται τίποτα καθώς η απαλλοτρίωση αφορά τον ιδιοκτήτη και όχι την επιχείρηση που λειτουργούσε εκεί.
Ζητούμε από την πολιτεία να αντιμετωπίσει διακριτά και άμεσα το πρόβλημα αυτό και να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις μας που με πολύ μεγάλο κόπο στην δύσκολη αυτή εποχή κρατάμε ζωντανές, βιώσιμες και κερδοφόρες, δίνοντας θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία. Αφήσαμε πίσω μας τους κόπους χρόνων, εγκαταστάσεις και υποδομές που είναι αδύνατο να μεταφέρουμε. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αδύνατο ακόμη και να μεταφερθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός καθώς μερικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην αποκλεισμένη ζώνη η οποία κινδυνεύει άμεσα με δεύτερη κατολίσθηση. Για εμάς αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων μας και όχι η «απαλλοτρίωση» τους και πάνω σε αυτήν την βάση ζητάμε προτάσεις και λύσεις.
* Ο Πέτρος Καριπίδης είναι κάτοικος Αναργύρων Φλώρινας, Αγρότης – Φυτωριούχος – Ιδιοκτήτης Συσκευαστηρίου και Οικοτεχνικής Μονάδας
ΠΗΓΗ: http://topotami.gr/