Μανώλης Κόνιαλης: Ο Πτολεμαϊδιώτης Επιστήμονας του Μοριακού Εργαστηρίου της Περιφέρειας, μας λέει για την ιστορία του, τον covid, το Εργαστήριο και την εμπειρία που αποκτά
Στον Αντώνη Πουγαρίδη και το e-ptolemeos.gr, μίλησε ο Μοριακός Βιολόγος Μανώλης Κόνιαλης, από την Πτολεμαΐδα πλέον στέλεχος του Μοριακού Εργαστηρίου που λειτουργεί στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και στεγάζεται στο κτήριο του Μαμάτσειου Νοσοκομείου. Ο νεαρός σε ηλικία επιστήμονας περιγράφει το πώς δέχθηκε την πρόταση για στελέχωση του εργαστηρίου και πως πήρε την απόφαση να μετακομίσει από την Αθήνα, όπου έμενε προκειμένου να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας.
Απόφοιτος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας στην Αλεξανδρούπολη, ο Μανώλης ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2013, ακολούθησε μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα και ολοκληρώνοντας το στρατιωτικό του, ακολούθησε ξεκίνησε διδακτορικό στο Δημοκρίτειο στο αντικείμενο της Ιατρικής Βιολογίας, αλλά λόγω έλλειψης υποτροφιών σταμάτησε και συνέχισε τον επαγγελματικό του βίο.
Αναζήτησε εργασία στην Αθήνα, για το εξειδικευμένο επιστημονικό του αντικείμενο, εργάστηκε σε διαγνωστικό όμιλο εταιρειών υγείας, από τον Αύγουστο του 2017, διενεργώντας μαζικά εξετάσεις για τον πληθυσμό. Στην πορεία πήγε σε έναν άλλο όμιλο εταιρειών υγείας, ασχολήθηκε πάνω στον ιό της γρίπης στο μοριακό κομμάτι και όταν πρόεκυψε το εγχείρημα για το Μοριακό Εργαστήριο, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά.
Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως οι υπεύθυνοι φορείς, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, ο ιατρικός σύλλογος και όσοι ανέλαβαν εν μία νυκτί να το λειτουργήσουν, έδωσαν έμφαση στην προσέλκυση νέων επιστημόνων από την περιοχή, και έτσι επικοινώνησαν με τον ίδιο, θέλοντας να στηριχθούν σε ντόπιο επιστημονικό προσωπικό.
Ο κ. Κόνιαλης, προσπάθησε, όπως είπε, να μην το δει συναισθηματικά και ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του, ώστε να τιμάει και να βοηθάει τον τόπο του, μέσα σε μια βραδιά, επικοινώνησε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Κοζάνης – χώρο στον οποίο στεγάζεται το Μοριακό Εργαστήριο της περιφέρειας- και τους είπε ότι αναλμβάνει τη θέση. Την επομένη πήρε το μοναδικό λεωφορείο που υπήρξε διαθέσιμο και παρουσιάστηκε στην εργασία του Σάββατο του Λαζάρου.
Ο ίδιος, μάλιστα, χρειάστηκε να παραιτηθεί από την εργασία του, να αφήσει πίσω φίλους και τη ζωή του στην Αθήνα και να στηρίξει το όλο εγχείρημα στη Δ. Μακεδονία.
Φτάνοντας στο σήμερα, ο Μανώλης Κόνιαλης σχολίασε πως έλαβε αυτή την απόφαση ζωής για να συνεισφέρει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του ώστε να χαρεί και να ζήσει αυτή την κατάσταση. Αναφέρθηκε σε όλους τους συνεργάτες του στο εργαστήριο, ενώ στάθηκε και στη συνεισφορά της περιφέρειας και του περιφερειάρχη και του ενδιαφέροντος που έδειξε για τη λειτουργία του εργαστηρίου.
Μιλώντας για το ξεκίνημα του εργαστηρίου, περιέγραψε τις συνθήκες λειτουργίας του, λέγοντας πως: «Έγινε από το μηδέν αυτή η προσπάθεια, κάναμε επεξεργασία αποτελεσμάτων και από το σπίτι. Το αγκαλιάσαμε και το στηρίξαμε, αργίες και Σαββατοκύριακα. Ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά πράγματα που άλλαξαν στην πορεία. Σιγά – σιγά εξυπηρετούμε, Γρεβενά, Καστοριά, Πτολεμαΐδα επίσημα εδώ και 2-3 ημέρες, Φλώρινα, αλλά και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε αστυνομικά τμήματα, γηροκομεία, κέντρα υγείας».
Μέσα σε ενάμιση μήνα λειτουργίας το εργαστήριο έχει ελέγξει 1700 δείγματα, αριθμός που λέει πολλά, με τον κ. Κόνιαλη να σημειώνει πως τα κρούσματα δείχνουν να είναι σε βάση καταστολής. Ωστόσο, λέει πως κανείς δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, συμβουλεύοντας τον κόσμο να προστατεύεται, να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο ίδιος και ο απέναντί του φορέας του ιού, ώστε να προστατεύονται.
Όλο το προσωπικό έλαβε εκπαίδευση, αφού πρώτα ελέγχθηκαν και οι ίδιοι, ενώ δύο εβδομάδες μετά έλαβαν το νέο εξάρτημα που επιταχύνει την διαδικασία εξέτασης των δειγμάτων. Ο κ. Κόνιαλης αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλους τους συνεργάτες του, από Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Καστοριά, όλοι επιστήμονες που στήριξαν το εγχείρημα και εργάζονται πλέον σε βάρδιες και με διαρκή επικοινωνία με τον υπεύθυνο του ΕΟΔΥ στη Δ. Μακεδονία Ι. Ρωμιόπουλο.
Για την παραμονή του εργαστηρίου στην περιοχή, ο ίδιος ευχήθηκε αυτό να παραμείνει , λέγοντας πως μπορεί να διενεργεί ελέγχους εκτός για covid-19 για ιό γρίπης, ηπατίτιδα και πολλά άλλα πρωτόκολλα, με επιδίωξη να είναι «να γίνει σημείο αναφοράς». Μόνο το γεγονός ότι με τον COVID υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στις απαντήσεις επειδή τα δείγματα πήγαιναν Θεσσαλονίκη, είναι μεγάλο κέρδος, τόνισε.
Πλέον το αυτοματοποιημένο μηχάνημα μπορεί να δώσει απομόνωση υλικού RNA για 48 δείγματα σε 16 λεπτά . Με απομονωμένο το υλικό RNA, η διαδικασία της PCR διαρκεί άλλες μιάμιση με δύο ώρες. Συνολικά, σε ένα τρίωρο δηλαδή, μπορεί να βγει ένα αποτέλεσμα.
Ο ίδιος εξήγησε, μάλιστα, πως γίνεται η εξέταση, μετά και τη λήψη του δείγματος, το οποίο έχει ληφθεί από τον ασθενή και τι γίνεται για την απομόνωση του ιού και πως αυτός ανιχνεύεται. Εξήγησε επίσης, τι είναι ο ιός, πως ανιχνεύονται τα γονίδιά του, πως λειτουργεί και πόσο έξυπνος και μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός.
«Τις πρώτες ημέρες, στο peak της πανδημίας, κατάλαβα ότι ήταν σοβαρά τα πράγματα. Ήρθαμε σε επαφή με τους ασθενείς και όχι μόνο με τα δείγματα. Σε ό,τι αφορά τα προωτόκολλα ασφαλείας, τα τηρούμε όλα στο έπακρο. Τηρούμε τα επίπεδα ασφαλείας, μάσκες, γάντια κ.λπ. Ο ιός είναι μολυσματικός στο δείγμα και από ένα σημείο και μετά αδρανοποιείται και πρέπει να προσέξουμε το δείγμα για να μη το καταστρέψουμε. Δουλέψαμε με σοβαρότητα και ασφάλεια. Νοιώθω πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία», είπε επίσης, λέγοντας πως θα εξυπηρετούν όσο πιο πολλά δείγματα γίνεται, ακόμη και με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πλέον γίνονται με την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, μιας και πλέον τα συμπτωματικά δείγματα είναι ελάχιστα», είπε με νόημα αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται και τα δείγματα.
Τέλος, ερωτηθείς για τη συνέχιση του Μοριακού Εργαστηρίου, ως συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο σε λοιμώδη νοσήματα αλλά και τα φυσικά προϊόντα, είναι σχέδια που θα συζητηθούν στο μέλλον.