Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την εμφάνιση του έντονου φαινομένου δυσχρωματισμού της λίμνης Βεγορίτιδας λόγω της ανάπτυξης κυανοβακτηρίων, υπάρχει μία σειρά καταγγελιών, κυρίως από τον Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας, και παρατηρείται έντονη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία βλέπει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της.
Είναι αλήθεια ότι η Βεγορίτιδα έχει υποστεί μεγάλες πιέσεις και μάλιστα από διάφορους ρυπαντές. Αποδεδειγμένα όμως τα μεγαλύτερα φορτία ρύπανσης έρχονται από τους οικισμούς που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη και τις υπόλοιπες τρεις λίμνες της περιοχής, οι οποίες επικοινωνούν άμεσα με τη Βεγορίτιδα.
Κατανοώ απόλυτα ότι η πρώτη σκέψη του καθενός για αντίλογο στον γράφοντα είναι “Μα εσύ διετέλεσες Δήμαρχος Αμυνταίου για 3,5 χρόνια, τι έκανες γι’ αυτό; Πως νομίζεις ότι έχεις τη δυνατότητα να μιλάς;“.
Θεωρώ πως έχω το δικαίωμα να μιλώ και μάλιστα με περηφάνια, διότι κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, που είχα την τιμή να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου από τη θέση του Δημάρχου Αμυνταίου, είχε λυθεί το πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού του Αμυνταίου και των οικισμών του Ξινού Νερού, των Πετρών και του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ κατασκευάσαμε τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα αποχετευτικά δίκτυα της Δημοτικής Ενότητας Αετού, προστατεύοντας τα υδάτινα οικοσυστήματα των λιμνών Χειμαδίτιδας, Ζάζαρης, Πετρών και κατ’ επέκταση της Βεγορίτιδας.
Στην αρχή της θητείας μας βρήκαμε μελέτη για τα αποχετευτικά δίκτυα και τον βιολογικό καθαρισμό όλου του πρώην Δήμου Φιλώτα, που εκπονήθηκε επί δημαρχείας Άνθιμου Μπιτάκη, την οποία τροποποιήσαμε και επικαιροποιήσαμε με τον ίδιο μελετητή και χωρίς νέο κόστος. Με τη μελέτη αυτή στις αρχές του 2014 και μετά από πολύ μεγάλο αγώνα καταφέραμε να εντάξουμε στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο, την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Φιλώτα, με την οποία θα συνδέονταν τα δίκτυα αποχέτευσης όλων των γύρω οικισμών, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα των αποβλήτων του Φιλώτα, της Λεβαίας, της Βεγόρας, του Πελαργού, του Αντιγόνου και του Μανιακίου.
Ένα έργο προϋπολογισμού 20.155.000 € που θα έλυνε το πρόβλημα και θα προστάτευε αποτελεσματικά τη Βεγορίτιδα!
Το έργο όμως αυτό καθεαυτό είχε ένα μεγάλο πρόβλημα, έφερε δύο υπογραφές: του Μάκη Ιωσηφίδη, ως πρώην Δημάρχου Αμυνταίου και του Γιώργου Δακή, ως πρώην Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Προφανώς, οι υπογραφές αυτές ήταν το αγκάθι για τους μετέπειτα επικεφαλής των δύο αυτών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντί να πάρουν το νήμα από εκεί που το αφήσαμε εγώ και ο Γιώργος Δακής, προτίμησαν να κόψουν τις γέφυρες, εφαρμόζοντας μία νέα μέθοδο πολιτικής ρεβανσισμού και προσωποποίησης των πολιτικών διαφορών. Μίας “πολιτικής” που δεν έχει να κάνει με το κοινό καλό και εγώ ονομάζω “μη-πολιτική”. Δυστυχώς, τώρα βλέπουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της μη-πολιτικής!
Ένας κοινός νους δεν μπορεί να συλλάβει τη λογική με την οποία ο Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης προτίμησαν να στερήσουν από την τοπική κοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος ένα πολύ σημαντικό έργο. Είναι γεγονός όμως ότι προτίμησαν να μην υλοποιήσουν ένα σημαντικό έργο περιβαλλοντικής προστασίας γιατί έφερε τις υπογραφές των πολιτικών τους αντιπάλων! Ένα έργο ώριμο, με μελέτες, με αδειοδοτήσεις, με κοινωνική συναίνεση, με εξασφαλισμένους πόρους, καθώς ήταν ενταγμένο στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας!
Νοιώθω οργή γιατί βλέπω να δυναμιτίζονται οι αγώνες που κάναμε και να πετιούνται στον κάλαθο των απορριμμάτων όχι μόνο οι προσπάθειες, αλλά και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Αυτό μπορεί να μην αφορά τους πολίτες, αλλά τους αφορά άμεσα το αποτέλεσμα του ρεβανσισμού και της προσπάθειας πολιτικής ταφής των έργων μας! Η Βεγορίτιδα θα μπορούσε να είχε σωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό εάν απλώς οι κ. Καρυπίδης και Θεοδωρίδης συνέχιζαν την πολιτική που είχαμε χαράξει με τον Γιώργο Δακή. Το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν απλώς άφηναν τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους… Δεν το έπραξαν!
Νοιώθω ότι συγκρούονται οι δυνάμεις της δημιουργίας, με τις δυνάμεις της καταστροφής και της αδράνειας, του “δεν βαριέσαι”! Όμως όσο κι αν προσπαθούν οι δυνάμεις της αδράνειας και της καταστροφής, η δημιουργική δύναμη της κοινωνίας είναι παρούσα και δεν έχει σκοπό να καταθέσει τα όπλα!
Μάκης Ιωσηφίδης
Επιχειρηματίας
πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου
πρώην Πρόεδρος Δικτύου Ενεργειακών Δήμων
Υ.Γ. 1: Είναι σαφές από το περιεχόμενο του κειμένου ότι στο ερώτημα του τίτλου δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται περί δόλου. Την ανικανότητά τους την έχουν επιδείξει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, που δεν είναι του παρόντος!
Υ.Γ. 2: Επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνιδάκια με τις λέξεις, θέλω να επισημάνω ότι το έργο έχει:
α) Απόφαση Ένταξης (ΑΔΑ: ΒΙΕΛ&ΛΨ-ΛΧ1), που ελήφθη κατά κατά την προηγούμενη θητεία των Ιωακείμ Ιωσηφίδη και Γιώργου Δακή και
β) Απόφαση Απένταξης (ΑΔΑ: Ω4ΝΩ7ΛΨ-Η86), που ελήφθη κατά την τρέχουσα θητεία των κ. Κώστα Θεοδωρίδη και Θεόδωρου Καρυπίδη.
Οι αριθμοί ΑΔΑ παρατίθενται για τη διευκόλυνση των αναγνωστών που επιθυμούν να διερευνήσουν περισσότερο το θέμα ή έχουν κάποια αμφιβολία για τα σχόλια του γράφοντος.