Μια ασθενής που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 2/6 και απεβίωσε σήμερα 3 Ιουνίου νωρίς το πρωί στις 4:20 από την περιοχή του Αλμυρου σύμφωνα με τον Taxydromo είναι η πρώτη ανθ΄ρωπινη απώλεια που οφείλεται στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για τη Μαγνησία: Κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού, από σαλμονέλα στο νερό βρύσης η έξαρση γαστρεντερίτιδας
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση στη Μαγνησία κρούει ο ΕΟΔΥ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού, επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού και εξηγεί ότι η έξαρση γαστρεντερίτιδας προήλθε από σαλμονέλα στο νερό βρύσης.
«Ήδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό, γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε ακόμη αποτελέσματα και όντως είναι υδατογενής (σ.σ. γαστρεντερίτιδα). Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 σχετικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο Μαγνησίας.
«Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» επισήμανε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, και συνέχισε:
«Είχαμε πάρει δείγματα μαζί με την Περιφέρεια και από τα πρώτα αποτελέσματα είδαμε ότι μάλλον είναι υδατογενής η έξαρση κρουσμάτων, κάτι που επιβεβαιώσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ξέρουμε περίπου τι έχει γίνει. Σήμερα θα πάει κλιμάκιο πάλι και από τον ΕΟΔΥ κάτω από την Αθήνα για να ολοκληρώσει την επιδημιολογική διερεύνηση για να πάρουμε κι άλλα δείγματα να δούμε.
»Έχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε. Είχε βρέξει πριν μια βδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Αυτό που έχει σημασία είναι οι κάτοικοι σε αυτή την περιοχή, κατανοούμε ότι ταλαιπωρούνται γιατί δώσαμε οδηγία και δεν είναι εύκολο να τηρήσεις οδηγία να μη χρησιμοποιείς πόσιμο νερό. Και όταν λέμε δεν χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, δεν σημαίνει ότι μόνο δεν το πίνω. Ούτε εμείς πλενόμαστε.
»Γιατί, υπάρχει κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, το οποίο δεν έπινε νερό, αλλά μάλλον πλύθηκε. Άρα ούτε εμείς πλενόμαστε και αν χρειαστεί, σε έσχατη περίπτωση το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βράσει στους 100 βαθμούς τουλάχιστον για τρία λεπτά, για να αξιοποιηθεί» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Επιπλέον, σημείωσε πως οι κάτοικοι πρέπει να προσέξουν, ότι το πλύσιμο δοντιών δεν επιτρέπεται επί του παρόντος παρά μόνο με εμφιαλωμένο νερό.
Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται με κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έφτασαν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος, από τις 27 Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει στο Αχιλλοπούλειο 34 ασθενείς, εκ των οποίων 20 παιδιά και 14 ενήλικες. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στη παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στην Β Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ).
Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες, οι δύο στη Β Παθολογική και ένας στη ΜΕΘ. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας. Επίσης ο ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην Β Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής ΑΕΕ Εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παράλληλα, τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το 1 που προσήλθε 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα ενώ όπως επισημαίνεται από τις 8:00 σήμερα δεν υπάρχει κάποιο νέο περιστατικό.