Τα πιο αφράτα, νόστιμα και εύκολα τσουρεκάκια που έχετε ποτέ δοκιμάσει, βουτηγμένα σε σιρόπι! Απολαυστικά με τη κλασσική γεύση κανέλλας και μυρωδικών, αλλά και με μια υπέροχη παραλλαγή με Nutella !
Ετοιμάστε και τις δύο εκδοχές και ετοιμαστείτε να μοσχοβολήσει το σπίτι σας για ώρες! Η περιγραφή είναι πολύ φτωχή σε σχέση με το αποτέλεσμα! Απλά δοκιμάστε τα!
Τα υλικά είναι μία προσφορά από το κατάστημα ΑΒ FOOD MARKET Καπετάν Φούφα & Σαγγαρίου 31, Τ.Κ. 50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ.: 2463055070
ΑΒ Food Market, ένα σύγχρονο κατάστημα με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, πάντα με τις προδιαγραφές της ΑΒ. Στο κατάστημά μας θα απολαύσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά , μεγάλη ποικιλία σε τυριά , γαλακτοκομικά είδη, τρόφιμα και όχι μόνο ! Στο κρεοπωλείο μας έχετε το αποκλειστικό προνόμιο να γνωρίζετε τον παραγωγό του κρέατος που επιλέγετε, αυστηρά από ντόπια κρέατα στις καλύτερες τιμές ! Επιπλέον, στον κάτω όροφο του καταστήματος υπάρχει ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο κρέατος που καθημερινά ετοιμάζει για εσάς ολόφρεσκες παρασκευές! ΑΒ Food Market , μία μοναδική εμπειρία αγορών !
Υλικά :
- 1 βιτάμ
- 30 γρ. νωπή μαγιά
- 500 γρ. γάλα
- 1700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 baking
- 4 αυγά
- 12 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 ½ πορτοκάλι το ξύσμα και χυμό
- 1 πρέζα αλάτι
- 8 γρ. μαχλέπι
- 8 γρ. κακουλέ
- Λίγη κανέλα
- Σουσάμι
- Νουτέλα
Σιρόπι
- 400 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 ½ ποτήρι νερό
Αφράτα, ζουμερά , πεντανόστιμα εναλλακτικά τσουρεκάκια που έφτιαξα στη κουζίνα της φίλης μου Μάγδας. Ένα μαγειρικό ραντεβού που άργησε να πραγματοποιηθεί, αλλά μας αποζημίωσε με αποτέλεσμα που ενθουσιάζει! Δοκιμάστε τη συνταγή και θα καταλάβετε τι εννοώ!
Εκτέλεση :
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία μεσαία κατσαρόλα, λιώνουμε το βιτάμ σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε το γάλα, την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε την μαγιά
και την ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Τέλος προσθέτουμε το χυμό από τα πορτοκάλια και το ξύσμα .
Χτυπάμε σε ένα μπολ χωριστά τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, την οποία έχουμε αποσύρει από την φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε μία λεκάνη κουζίνας αδειάζουμε το μείγμα βουτύρου και αυγών και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι,
το αλάτι
και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί στην ζύμη.
Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει,
περίπου 1 ώρα.
Κόβουμε σε πέντε (5) ίσα μέρη την ζύμη,
παίρνουμε το 1 που θα δουλέψουμε και τα υπόλοιπα τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Κάθε κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο, ίσα με το μέγεθος ενός σουπλά.
Διορθώνουμε το σχήμα ελαφρώς με τα χέρια μας αν χρειαστεί.
Για τα τσουρεκάκια με μαχλέπι – κακουλέ – κανέλα :
Αδειάζουμε τα σακουλάκια σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε το μαχλέπι-κακουλέ. Με τα χέρια μας απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης βιτάμ το οποίο το είχαμε στο ψυγείο.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα μαχλέπι – κακουλέ να πάει παντού.
Από επάνω πασπαλίζουμε την κανέλα. Κόβουμε προσεκτικά σε τέσσερα (4) ίσα μέρη την ζύμη
και το κάθε μέρος σε τρία (3) ίσα μέρη, σύνολο 12 λωρίδες.
Για τα τσουρεκάκια με Nutella :
Εδώ θα απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια μόνο την nutella.
Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη, θέλουμε να βγάλουμε 12 λωρίδες.
Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα στα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε και φτιάχνουμε το σχήμα τους.
Πιάνουμε την κάθε λωρίδα
και ενώνουμε τις δύο άκρες της ώστε το πασπάλισμα να είναι εσωτερικά.
Στρίβουμε την λωρίδα
και την ενώνουμε και βγαίνει το σχήμα του.
Αραδιάζουμε τα τσουρεκάκια στο ταψί.
Αλείφουμε με αραιωμένο αυγό με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά.
Σιρόπι :
Το σιρόπι της συνταγής μας είναι πάρα πολύ εύκολο. Απλά, σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε την άχνη με το νερό και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η άχνη. Με το που βγάζουμε τα τσουρεκάκια από τον φούρνο, τα βουτάμε 3-3 στο σιρόπι
για ½ λεπτό από την κάθε πλευρά, τα στραγγίζουμε πάνω από την κατσαρόλα
και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
και τα απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou