Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Μελομακάρονα

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Μελομακάρονα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Μελομακάρονα σκέτη απόλαυση!

Φέτος τα έφτιαξα μόνο με ελαιόλαδο και με ένα διαφορετικό μέλι, βελανιδιάς, ένα υπέροχο, γεμάτο σε πυκνότητα και γεύση μέλι.

Τα πιο νόστιμα μελωμένα μελομακάρονα που έχω φτιάξει ποτέ, εύκολα, γρήγορα και κυρίως πεντανόστιμα! Δοκιμάστε τα!

Το μέλι βελανιδιάς για τα μελομακάρο να είναι μία προσφορά του γαλακτοπωλείου Φυσικό Τελεία + Γάλα!

Υλικά

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 3 ποτήρια ελαιόλαδο
  • 1 μπεικιν
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 10 περίπου ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Τριμμένο καρύδι (όχι σκόνη

Σιρόπι :

  • 4 ποτήρια νερό
  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι μέλι
  • Χυμό από μισό λεμόνι και το λεμόνι μαζί

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα  μας . Διαλύουμε την σόδα μέσα στο ποτήρι με το χυμό και τον ρίχνουμε και αυτόν μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγόδαρτη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Παίρνουμε το άλλο μπολ με το αλεύρι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε σιγά σιγά,

τα ζυμώνουμε πολύ απαλά μέχρι το μείγμα μας να πάρει μορφή μίας λαδερής και εύπλαστης ζύμης. Τα μελομακάρονα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα για να μην σκληραίνουν.

Βάζουμε λαδόκολλες σε ταψιά και ξεκινάμε το πλάσιμο. Δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα, περίπου 25-30 γρ. ζύμη με 3-4 εκατοστά διάμετρο το καθένα, γιατί γίνονται διπλάσια.

Προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε όσο γίνεται ομοιόμορφα και τα βάζουμε με μία μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πάμε στο σιρόπι μας τώρα : Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα

και τα βράζουμε σε μεσαία φωτιά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν για περίπου 8-10 λεπτά.

Ξαφρίζουμε και βουτάμε τα μελομακάρονα για 20 δευτερόλεπτα, 10 από την μία πλευρά και 10 από την άλλη,

στο ζεστό σιρόπι το οποίο το διατηρούμε ζεστό και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας.

Πασπαλίζουμε με άφθονο (όχι οικονομία!!) τριμμένο καρύδι.

Βγαίνουν περίπου 80 μελομακάρονα.

 

Καλή επιτυχία!

Χρόνια πολλά από καρδιάς!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team