Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λεμονόπιτα με καραμελωμένα φύλλα κρούστας

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λεμονόπιτα με καραμελωμένα φύλλα κρούστας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Καταπληκτική σιροπιαστή λεμονόπιτα με καραμελωμένα φύλλα κρούστας! Γρήγορη, ζουμερή και ανάλαφρη με έντονη τη γεύση λεμονιού! Η αγάπη μου για τα εσπεριδοειδή πάει σε άλλα επίπεδα με αυτή την συνταγή! Φτιάχνεται υπέροχα και με πορτοκάλια!

Υλικά :

Για τα φύλλα :

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελαδινό
  • 200 γρ. ζάχαρη για πασπάλισμα φύλλων

Για το σιρόπι : 

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • Χυμό από 3 λεμόνια
  • 1 ξύλο κανέλας

Για την κρέμα :

  • 2 λεμόνια
  • 150 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. γάλα
  • Ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 3 βανίλιες
  • 4 αυγά
  • ½ φακελάκι baking powder

Εκτέλεση :

Παίρνουμε το ξύσμα από 3 λεμόνια, τα στύβουμε και κρατάμε στην άκρη το χυμό και το ξύσμα τους.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και την κανέλα να βράσουν. Όταν λιώσει η ζάχαρη και βράσει το σιρόπι για 5-7 λεπτά, το αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό από τα 3 λεμόνια και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε 2 λεμόνια σε νερό για μια ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψάκι. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Στη συνέχεια τα «σουρώνουμε» με τα χέρια και τα τοποθετούμε, το ένα πλάι στο άλλο μέσα στο ταψί.

Το βούτυρο και η ζάχαρη που τυχόν περισσέψουν ρίξτε τα από επάνω από τα φύλλα.

Ψήνουμε τα φύλλα για 40 λεπτά περίπου μέχρι για να ροδίσουν και να ξεραθούν.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της κρέμας και τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα.

Κόβουμε στη μέση τα βρασμένα λεμόνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα στύβουμε,

τα αλέθουμε στο μούλτι

και τα ανακατεύουμε μαζί με όλα τα υλικά της κρέμας. Μέσα σε ένα μπολ τρίβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας μέχρι να θρυμματιστούν, τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ με την κρέμα και ανακατεύουμε με μαρίζ να πάνε παντού και να απορροφήσουν το μείγμα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε μέσα την λεμονόπιτα, την στρώνουμε να πάει παντού και την ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.

Μόλις την βγάλουμε από το φούρνο, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή γλυκό κουταλιού λεμόνι!

Καλή επιτυχία! 

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο   e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…    

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team