Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λαζάνια με κιμά, μελιτζάνες και μπεσαμέλ γραβιέρας

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λαζάνια με κιμά, μελιτζάνες και μπεσαμέλ γραβιέρας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Μία πολύ ωραία πρόταση για πεντανόστιμο, λαχταριστό και μοσχομυριστό φαγητό για όλη την οικογένεια, λαζάνια με στρώσεις από μελιτζάνες, κιμά και μπεσαμέλ γραβιέρας! Η νοστιμιά του φαγητού είναι απίστευτη!

Τα υλικά είναι μία προσφορά από το κρεοπωλείο «ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ»,

Δημοκρατίας 87 Τ.Κ.50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ. 2463053611

Υλικά :

  • 1 πακέτο έτοιμα λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο
  • 3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 250 γρ. τυρί φέτα
  • Ελαιόλαδο

Για τον κιμά

  • 600 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί ή ρετσίνα
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Aλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • 400 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση :

Μελιτζάνες :

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τις βάζουμε σε σουρωτήρι,

τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Ξεπλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα τις αραδιάζουμε,

τις περνάμε με ελαιόλαδο

και τις ψήνουμε στον φούρνο περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σάλτσα κιμά :

Σε φαρδιά τηγάνι βάζουμε τον κιμά, απλώνοντας και ανακατεύοντάς τον. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, ενώ ταυτόχρονα με ξύλινη κουτάλα διαλύουμε τα μπαλάκια του κιμά που γίνονται.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφού περάσουν περίπου 10΄ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄ επιπλέον.

Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη, το χυμό ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε.   

Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 30΄ μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο τέλος, ελέγχουμε πάλι το αλάτι και το πιπέρι.

Μπεσαμέλ :

Σε μία μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε καλά το γάλα με τη δάφνη. Σε μία άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο,  αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια σε μεσαία φωτιά. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, πάντα ανακατεύοντας για 6΄- 10΄, μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Την αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει, προσθέτουμε τα 300 γρ. από την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε μέσα στην μπεσαμέλ.

Στήσιμο συνταγής :

Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ένα ταψί και απλώνουμε 3 – 4 κουτάλες σούπας από τη μπεσαμέλ.

Επάνω από την μπεσαμέλ τοποθετούμε μία σειρά από λαζάνια, το ένα δίπλα στο άλλο, κόβοντάς τα αν χρειάζεται, ώστε να έρθουν στα τοιχώματα ακριβώς. Πάνω από τα λαζάνια βάζουμε μία στρώση κιμά, πασπαλίζουμε λίγο τυρί,

από επάνω μία σειρά μελιτζάνες και μία στρώση λεπτή μπεσαμέλ.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία

μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και ολοκληρώνουμε το στήσιμο με μία σειρά από λαζάνια

σκεπασμένα με μία πλούσια στρώση μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε με τα 100 γρ. τριμμένης γραβιέρας, προσθέτουμε λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο πάνω από την μπεσαμέλ

και ψήνουμε

σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για περίπου 40-50΄, μέχρι το φαγητό να πάρει ωραίο χρώμα!

Δείτε ακόμα :

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ : https://e-ptolemeos.gr/magirevontas-tin-areti-lazania-kima-ke-besamel/

Καλή επιτυχία !

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο                          e–mail:  [email protected] ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team