Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι σε κόκκινη σάλτσα μανιταριών

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι σε κόκκινη σάλτσα μανιταριών

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email




subscribe!





Εξαιρετικά νόστιμη συνταγή με καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, βουτηγμένα σε κόκκινη σάλτσα μανιταριών!

Ένα χορταστικό πιάτο, αποκλειστικά για καλοφαγάδες! Την περίοδο της νηστείας, απλά αφαιρούμε το κασέρι!

Όπως και να την μαγειρέψετε, το σίγουρο είναι ότι θα την απολαύσετε!

Υλικά :

  • 1700 γρ. με 2 κιλά καλαμαράκια ολόκληρα (περίπου 7 τμχ)
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 200 γρ. ρύζι
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 200 γρ. γκούντα
  • Άνηθο, μαϊντανό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 λεμόνι του ξύσμα του και τον χυμό του
  • Ελαιόλαδο

 

Σάλτσα

  • 3 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. ντομάτα σάλτσα
  • 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

 

Σε νηστίσιμη εκδοχή, αφαιρούμε το κασέρι από την γέμιση.

Εκτέλεση :

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα καλαμαράκια τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν καλά. Αφαιρούμε προσεκτικά να μην ανοίξουν τα πλοκάμια,

το διάφανο κόκκαλο στο εσωτερικό τους,

τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά περίπου 6-7 λεπτά, να πάρει ωραίο χρώμα.

Προσθέτουμε τα πλοκάμια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με 1 ποτήρι κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, 1 ποτήρι ζεστό νερό, τον κύβο.

και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να τραβήξει τα υγρά του. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το ρύζι. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού

προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε την γέμιση.

Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο η γέμιση.

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε το καλαμάρι

και αφήνουμε τόσο κενό επάνω, ώστε να μπορούμε να τα κλείσουμε με μία οδοντογλυφίδα. Μόλις γεμίσουμε όλα τα καλαμάρια τα αφήνουμε σε ένα σκεύος για να ετοιμάσουμε την σάλτσα.

Σε βαθιά κατσαρόλα,  λιώνουμε τις 3 κουταλιές μαργαρίνη κ ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε και μόλις πάρει χρώμα το σκόρδο προσθέτουμε την ντομάτα το αλάτι και πιπέρι την ζάχαρη κ 1 ποτήρι νερό. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια,

χαμηλώνουμε την ένταση και βράζουμε την σάλτσα 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τα καλαμάρια και προσέχουμε να καλύπτονται με την σάλτσα, στην περίπτωση που δε φτάσει να τα καλύψει προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.

Μαγειρεύουμε με μισόκλειστο καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια (περίπου ½ ώρα) και να πήξει η σάλτσα τους

Το φαγητό είναι έτοιμο, το βάζουμε σε πιατέλα,

βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κρασί!

Καλή επιτυχία !

 

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο                          email:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Με τα μάτια του 5ου: Στην χρονομηχανή: ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ 1821: «Συνέντευξη με τον επιζήσαντα Ζήση Χατζημάτη από την Έξοδο του Μεσολογγίου»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ό,τι ονειρεύτηκαν οι μικροί μας δημοσιογράφοι-να παρακολουθήσουν από κοντά τις μεγάλες στιγμές της Επανάστασης και να συνομιλήσουν με ...