Μια εντελώς νέα ΔΕΗ, πλήρως μετασχηματισμένη, εξωστρεφή, πελατοκεντρική, με ορθολογική δομή και πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της έχει βάλει ως στόχο για την προσεχή τριετία ο Μανόλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Ζήτημα προτεραιότητας είναι η αναβάθμιση του rating από τους διεθνείς οίκους ώστε η ΔΕΗ να βγει στις αγορές, και να αναδειχθεί σε ηγετική εταιρεία στην Βαλκανική αγορά. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Παναγιωτάκης σε λίγες ημέρες η ΔΕΗ πρόκειται να συμμετάσχει σε δημοπρασία για αγορά δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία, ενώ επίκεινται ανάλογες κινήσεις στην αγορά της Αλβανίας.
Η συνέντευξη του προέδρου της ΔΕΗ έχει ως εξής:
Πως διαμορφώνονται τα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΗ;
Κατ’ αρχάς, δηλώνω αισιόδοξος. Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει καμία βάση στα περί χρεωκοπίας της εταιρείας. Υπήρξε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο αντιμετωπίσαμε προβλήματα ρευστότητας, ωστόσο η κατάσταση πλέον έχει βελτιωθεί αισθητά. Οι πληρωμές μας έχουν εξομαλυνθεί. Η ΔΕΗ συγκαταλέγεται όπως πάντα μεταξύ των πλέον καλοπληρωτών φορέων. Η αποπληρωμή των δόσεων ύψους 110 εκατ. προς την ΕΤΕπ μέχρι τέλος του έτους θα γίνει κανονικά.
Το καθεστώς των δόσεων και η παροχή έκπτωσης της τάξεως του 15% προς τους συνεπείς καταναλωτές απέδωσαν “καρπούς”. Αρκεί να σας αναφέρω πως κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, η ΔΕΗ είχε περίπου τις ίδιες εισπράξεις σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016, όταν τότε το μερίδιο της στην αγορά ήταν 7-8% μεγαλύτερο και δεν υπήρχε η έκπτωση του 15%.
Πόσο “φορτωμένη” είναι η επόμενη χρονιά σε επίπεδο εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων;
Το 2018 θα είναι μια χρονιά σαφώς πιο εύκολη από το 2017, καθώς οι δανειακές μας υποχρεώσεις είναι της τάξης των 300 εκατ., ποσό διαχειρίσιμο. Το 2019 υπάρχει, μεταξύ άλλων, το ομόλογο των 400 εκατ. για την αποπληρωμή του οποίου ήδη γίνονται οι απαραίτητοι σχεδιασμοί, ώστε να ανταποκριθούμε ακόμη και αν δεν μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζω ότι σε συνάρτηση με την αναμενόμενη βελτίωση της εισπραξιμότητας μας (εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών σε Σύμβουλο) προσδοκούμε ότι θα βελτιώσουμε τους οικονομικούς δείκτες μας, προκειμένου να αναβαθμιστεί το rating μας από τους διεθνείς οίκους.
Οι σκέψεις σας αναφορικά με την μείωση του κόστους της ενέργειας;
Το κόστος της ΗΕ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι βασικότεροι των οποίων, όπως οι τιμές των καυσίμων, δεν εξαρτώνται από τη ΔΕΗ. Στο τμήμα όμως που αφορά στη ΔΕΗ, όπως π.χ. η αποδοτικότερη λειτουργία μας ήδη επικεντρώνονται οι προσπάθειες μας, με απτά αποτελέσματα. Ωστόσο τα μεγαλύτερα θα προκύψουν από την εφαρμογή του Business Plan που επεξεργαζόμαστε με την Mc Kinsey.
Υπό αυτό το πρίσμα προβαίνουμε σε μια σειρά από δομικές αλλαγές με στόχο εντός της επόμενης τριετίας να ολοκληρωθεί μια δραστική παραγωγική ανασυγκρότηση της ΔΕΗ, ώστε να καταστεί αποδοτικότερη, πελατοκεντρική, εξωστρεφής, με απελευθέρωση και αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της.
Προς αυτή την κατεύθυνση: α) εφαρμόζουμε νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού. Το υφιστάμενο ισχύει από το 1967! Ήδη το επόμενο διάστημα θα έχουν εκπαιδευτεί στο νέο σύστημα όλοι οι προϊστάμενοι, από τη στάθμη των εργοδηγών και άνω, συνολικά 1450 άτομα, β) επεξεργαστήκαμε νέα πολιτική στελεχών. Διαχωρίζουμε τα στελέχη που ασκούν διοίκηση από τους experts αποσαφηνίζοντας πλήρως τους ρόλους τους και δίνοντας ορθολογικά, ευκαιρίες εξέλιξης σε όλους. Έτσι αφενός θα αναβαθμίσουμε το management με κατάλληλη οργανωτική δομή και αφετέρου θα αναπτύξουμε στο μέγιστο βαθμό την τεχνογνωσία, γ) η αξιολόγηση του επιστημονικού προσωπικού της ΔΕΗ που έχει προσληφθεί από το 2011 και έπειτα. Πρόκειται για περίπου 250 επιστήμονες και μηχανικούς των οποίων τις δεξιότητες και ικανότητες θα γνωρίσουμε με πληρότητα, ώστε σε συνάρτηση με τις κλίσεις τους και τις ανάγκες της επιχείρησης να τους αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό.
Η ΔΕΗ της επόμενης ημέρας δεν δύναται να λειτουργεί με ξεπερασμένα μοντέλα και δομές, πόσο μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία όχι μόνο φιλοδοξεί αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσει να παίζει καίριο ρόλο στη χώρα μας και στο μέλλον!