Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, Πρ. Υπουργό – Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., ο οποίος βρέθηκε στη Δ. Μακεδονία ως ομιλητής σε συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερωτηθείς για τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα με σειρά κεφαλαίων αλλά και πως βλέπει σήμερα τη χώρα σε σχέση με 10 έτη πριν, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε πως είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. «Δεν θα περνούσαμε όλες αυτές τις κρίσεις χωρίς την αρωγή, τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της ΕΕ. Εμείς αυτό που έχουμε ως όραμα , είναι να βάλουμε τις βάσεις τα ίδια αγαθά της ειρήνης και ευημερίας και η Ευρώπη κάνει πολλά», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ο κ. Κεφαλογιάννης ήταν κεντρικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ήταν ο ένας εκ των τριών που διαπραγματεύτηκε στα ευρωπαϊκά όργανα, για το πώς θα μπουν τα κονδύλια στις περιοχές ώστε «να γίνει μια δίκαιη μετάβαση σε αυτό που λέμε πράσινη συμφωνία». Το πρόγραμμα είναι τεράστιο, σημείωσε επίσης, λέγοντας πως η Δυτική Μακεδονία θα ωφεληθεί με 4,5 δις ευρώ τουλάχιστον, με ζητούμενο «να γίνει η μετάβαση από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ». Ακόμη αναφέρθηκε στη στήριξη της ΕΕ στα αγροτικά, με πάνω από 130 δις ευρώ, λέγοντας πάντως ότι η νέα ΚΑΠ θέτει γραφειοκρατικά ζητήματα για τους παραγωγούς. Επίσης, σημείωσε από το ‘21- ‘27 ωφελούνται 21 εκ ευρώ στα αγροτικά.
Τόνισε, δε, τη σημασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων για μεγάλα έργα όπως η Εγνατία οδός, τα μεγάλα αναπτυξιακά οδικά έργα, η ανάπτυξη ορεινών όγκων μέσω περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης. Ανέφερε πως οι χώρες πρέπει να αξιοποιούν τα προγράμματα με την καλύτερο δυνατό τρόπο.
Για τη Δίκαιη Μετάβαση, τόνισε πως το εν λόγω ταμείο αφορά στις περιοχές που πλήττονται για αυτό και «έρχονται το κράτος και η ΕΕ με συγκεκριμένα πρόγραμμα, αρωγή, συμπαράσταση και πολύ δουλειά ώστε να έχουν οι άνθρωποι τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και να δημιουργούν ευκαιρίες για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η ΕΕ έχει κονδύλια για να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες αυτές», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για κίνητρα που θα δοθούν σε επιχειρήσεις ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.
«Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε πρόγραμμα και πήρε έγκριση και τώρα έχει σημασία τα χρήματα να διανεμηθούν και να πιάσουν τόπο. Καταγράφουμε τα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να πιάσουν τόπο», είπε επίσης.
Ερωτηθείς για την παρέμβαση που έκανε ο ίδιος για τον Φρέντι Μπελέρι και το αυτονόητο αίτημα που υπάρχει για δικαιοσύνη, ο ίδιος απάντησε πως η ΕΕ μπορεί να κάνει παρεμβάσεις και το θέμα που προέκυψε είναι «Ελληνο- Αλβανικό», προσθέτοντας πως με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, ορίζεται πως η Αλβανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν ικανοποιεί το κράτος δικαίου , τα ατομικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Προσέθεσε πως το ίδιο θέμα έθεσε και ο Πρωθυπουργός σε ανώτατο επίπεδο. «Τα πράγματα θα πιεστούν και σε ΕΕ και σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης», είπε τέλος.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως η χώρα έχει κυβέρνηση, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και η εσωστρέφεια που δημιουργείται δεν κάνει καλό, ελπίζοντας ότι θα βρει τον βηματισμό της.