Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Μιχάλη Χατζηθεοφυλάκτου – Κάτοικο Λονδίνου, ο οποίος και αναφέρθηκε στην διαδικασία της επιστολικής ψήφους στις Ευρωεκλογές της Κυριακής.
Με την εν λόγω διαδικασία δόθηκε η δυνατότητα στους συμπατριώτες μας ανά τον κόσμο να ψηφίσουν την Κυριακή στις Ευρωεκλογές. Η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, με τον ίδιο να σημειώνει πόσο εύκολη διαδικασία ήταν. Η αίτηση έγινε τον Φεβρουάριο και μέσω μιας απλής διαδικασίας εγγράφηκε. Τα ψηφοδέλτια τα έλαβε στις αρχές Μαΐου και μετά από λίγες ημέρες απέστειλε τον φάκελο (έτοιμος) μέσω της courier DHL.
Ο φάκελος είχε ένα βιβλιαράκι με όλους τους υποψηφίους με τους αριθμούς τους και τις βασικές οδηγίες για να ψηφίσει κανείς. Υπήρχε και ένα χαρτί ακόμα, στο οποίο στην μια όψη ψήφισε κανείς όποιο κόμμα ήθελε ή το λευκό και από την πίσω πλευρά είχε αριθμούς (στους οποίους αντιστοιχούσαν 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές), οπότε και κύκλωνες τους αντίστοιχους αριθμούς που ήθελες να επιλέξεις (μέχρι τέσσερις). Τέλος, κύκλωνες και τον αριθμό των υποψηφίων που επέλεξες (δηλαδή επέλεγες τον αριθμό τέσσερα αν ψήφιζες τέσσερις).
Ο φάκελος απεστάλη 25 Μαΐου και προ δύο ημερών έλαβε e-mail ότι ο φάκελος παραλήφθηκε από την Ελλάδα. Ο φάκελος έπρεπε να φτάσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ οι φάκελοι συγκεντρώνονται και καταμετρώνται το βράδυ της Κυριακής.
Ο κ. Χατζηθεοφυλάκτου τόνισε πόσο εύκολη ήταν η διαδικασία, πόση καλή ήταν η συνεργασία με τις Πρεσβείες και η οργάνωση ήταν καλή.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο αφορούσε τους απόδημους Έλληνες η επιστολή ψήφος, απάντησε πως από τους 100 φίλους του οι 95 είχαν εγγραφεί σχετικά.
Παραθέτοντας κάποια στοιχεία, το 2019 στο Λονδίνο ήταν γραμμένα 1400 άτομα και ψήφισαν οι 1000. Φέτος, με βάση στοιχεία στο διαδίκτυο, στην Αγγλία είναι γραμμένοι 8.000-9.000 άτομα. Το 2019 ήταν γραμμένοι 15.000 ως κάτοικοι εξωτερικού και φέτος υπολογίζεται στους 50.000 άτομα.
«Η επιστολική σίγουρα βοήθησε ανθρώπους που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε επίσης, προσθέτοντας πως από το 0,1% που επηρέαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα, ανεβαίνουν σχεδόν στο 1%, κάτι που είναι σημαντικό.
Οι απόδημοι δίνουν αξία στην ψήφο, τη στιγμή που στην Ελλάδα αναμένεται αποχή μπορεί και στο 60%.
Η επιστολή ψήφος στην Αγγλία ισχύει από το 1948, ενώ από το 2001 και μετά αυτό έγινε ανοιχτό σε όλους, με τους Άγγλους να κάνουν χρήση της διαδικασίας διαδεδομένα.