Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, οι δημοτικές λαϊκές αγορές, λειτουργούν με φορέα λειτουργίας αυτής τον οικείο Δήμο. Δηλαδή ο οικείος Δήμος, είναι υπεύθυνος για τη σύννομη λειτουργία τους, τόσο διαχρονικά, όσο και σε ευαίσθητες περιόδους για τη δημόσια υγεία.
15 Απριλίου 2020. Στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18.00 ο Νίκος Χαρδαλιάς μας αιφνιδιάζει όλους λέγοντας ότι με κυβερνητική απόφαση, απαγορεύτηκε η λειτουργία της δημοτικής λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας. Μισή ώρα αργότερα ο Δήμαρχος Π. Πλακεντάς με μήνυμα του δηλώνει: “ΔΙΚΑΙΗ απόφαση της πολιτικής προστασίας. Δείξαμε αδυναμία τήρησης των αποστάσεων και της σύνθεσης. Ζητώ συγγνώμη από φορείς και πολίτες.” Ακολουθεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δ. Ορφανίδης ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις και ζήτησε επίσης συγγνώμη από τους πολίτες του Δήμου Εορδαίας.
Τέσσερις μήνες αργότερα, ανακοινώνεται το λουκέτο της δημοτικής λαϊκής αγοράς στην Κοζάνη. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τη δημοτική αρχή επί μια εβδομάδα. Πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης της 24ης Αυγούστου, εμφανίζεται επιτιθέμενος ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, και το μόνο που έχει να πει, είναι να σχολιάσει παραπονούμενος, το πόσο γρήγορα διεκπεραιώθηκε η έκδοση της απόφασης για το λουκέτο(!) (διαβάστε εδώ) .
Για το τέλος, αφήνουμε τη χθεσινή δημόσια σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που δεν αφήνει περιθώρια για πολλά σχόλια (δείτε εδώ). Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων λέει:
“Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν το βασικό μέτρο προφύλαξης για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, που είναι η απόσταση τριών μέτρων μεταξύ των πάγκων των εκθετών. Η συγκεκριμένη απόσταση είχε παραβιαστεί από μεγάλο αριθμό εκθετών και σε καμία περίπτωση από δύο ή τρείς εκθέτες όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Κατά τον έλεγχο συλλέχθηκε και σχετικό φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τα παραπάνω.
Η νομοθεσία προβλέπει την αποστολή αναφοράς στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην περίπτωση μη τήρησης των απαιτούμενων αποστάσεων και στη συνέχεια την έκδοση ΦΕΚ για τη δεκαήμερη αναστολή λειτουργίας. Δεν μπορούσε να εφαρμοστεί κανένα άλλο μέτρο πιο επιεικές όπως ακούστηκε από κάποιους (πχ πρόστιμο στους εκθέτες που δεν τήρησαν την απόσταση) γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο και καμία διάταξη. Ο μοναδικός χειρισμός που ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε ήταν αυτός που πράξαμε, δηλαδή την αποστολή της αναφοράς.”
Επισημαίνεται, πως – όπως άλλωστε είναι γνωστό – την ευθύνη της ορθής και σύννομης λειτουργίας των λαϊκών αγορών, έχουν οι Δήμοι. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, τις διαφορές στην αντίληψη, αλλά και στη διαχείριση τόσο της λαϊκής αγοράς όσο και του λουκέτου της, ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές. Θα μου πεις, φταίνε οι Δήμαρχοι; Ναι φταίνε, γιατί η Πολιτεία τους έχει εμπιστευτεί την ευθύνη και τα ελεγκτικά καθήκοντα της διοργάνωσης αγορών, πανηγύρεων και λοιπών εκδηλώσεων, με τα αντίστοιχα έσοδα προς είσπραξη κατά περίπτωση. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς, την ευθύνη, και τη διαχείριση της σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις. Σημαντική αρετή η ευθιξία.