Χωρίς εφημερίες έχει μείνει η Παιδιατρική κλινική του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης από τις 2 Ιουνίου και μέχρι 12 Ιουνίου, καθώς οι δύο μόνιμοι παιδίατροι που την στελεχώνουν και οι 5 ειδικευόμενοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών της Παιδιατρικής, καθώς πρέπει να παρίσταται και ειδικός γιατρός στην εφημέρευση, με αποτέλεσμα τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά που προσέρχονται στο Μαμάτσειο διακομίζονται πλέον στο Παιδιατρικό τμήμα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει όμως και τη λειτουργά της Μαιευτικής κλινικής του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, διότι στους τοκετούς επιβάλλεται να παρίσταται παιδίατρος για την εξέταση και φροντίδα των νεογνών, με αποτέλεσμα να διακομίζονται στο Μποδοσάκειο και οι ετοιμόγεννες γυναίκες.
Αντίστοιχο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει και η Παιδιατρική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, καθώς εδώ και μήνες λειτουργεί με δύο μονάχα παιδιάτρους, τον διευθυντή της κλινικής Δημήτρη Κυφωνίδη και μία παιδίατρο την κ. Στέλλα Φουντούλη που έχει αποσπαστεί στο Μποδοσάκειο από το Κέντρο Υγείας Σερβίων, και με δύο ειδικευόμενους γιατρούς, με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα στα μέσα Ιουνίου και με τα έκτακτα περιστατικά της Παιδιατρικής του Μποδοσάκειου, καθώς το πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής καλύπτεται μόνο μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον «Π» ο διευθυντής της Παιδιατρικής του Μποδοσάκειου, Δημήτρης Κυφωνίδης, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εφημερεύουμε όλο τον μήνα για να μένει ανοιχτή η κλινική. Έχουμε εξαντληθεί σωματικά και ψυχικά από τις συνεχείς εφημερίες, δεν αντέχουμε άλλο.» Εξήγησε ότι εδώ και μήνες ο ίδιος κάνει 15 εφημερίες τον μήνα- αντί για 7- και από 11 εφημερίες η δεύτερη παιδίατρος κ. Φουντούλη που έρχεται μάλιστα από τα Σέρβια. «Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, έχουμε εξαντληθεί», τόνισε και σημείωσε: «Το πρόγραμμα εφημεριών που κατήρτισα και κατέθεσα για τις εφημερίες του Ιουνίου φθάνει μέχρι 14 Ιουνίου. Μετά τις 14 Ιουνίου σταματάμε τις εφημερίες και ας φροντίσει η διοίκηση του νοσοκομείου να δει τι θα κάνει. Το σίγουρο είναι ότι εμείς δεν αντέχουμε άλλο.»
«Με ταλαιπωρούν εδώ και 2,5 χρόνια να πηγαινοέρχομαι από τα Σέρβια στο Μποδοσάκειο στην Πτολεμαΐδα», δήλωσε η δεύτερη παιδίατρος που στελεχώνει το Παιδιατρικό του Μποδοσάκειου, η κ. Στέλλα Φουντούλη μιλώντας στον «Π». Εξήγησε μάλιστα πως «ήρθα με απόσπαση στην Παιδιατρική του Μποδοσάκειου για 3 μήνες και ταλαιπωρούμαι εδώ και 2,5 χρόνια. Και δεν είναι μόνο ότι αναγκάζομαι να πηγαινοέρχομαι τόσα χρόνια στα Σέρβια που είναι το σπίτι μου, αλλά τρεις μήνες τώρα κάνω από 10 και 11 εφημερίες τον μήνα, με αποτέλεσμα να γυρίζω στο σπίτι μου ράκος, γιατί τυχαίνει να κάνω και δύο και τρεις εφημερίες στη σειρά. Με πήραν από το Κέντρο Υγείας Σερβίων που είναι η θέση μου με προσωρινή απόσπαση και έγινε μόνιμη. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», κατέληξε η κ. Φουντούλη.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εάν δεν καταστεί δυνατό να βρεθούν γιατροί για να καλυφθούν οι εφημερίες της Παιδιατρικής του Μποδοσάκειου από τις 15 Ιουνίου και μέχρι τέλος του μήνα, δεν θα μπει λουκέτο μονάχα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της Παιδιατρικής του Μποδοσάκειου, αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις και στη λειτουργία της Μαιευτικής κλινικής του Μποδοσάκειου, αφού, όπως προαναφέρθηκε, επιβάλλεται να παρίσταται παιδίατρος κατά τους τοκετούς.