Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν βάλει λουκέτο 800 αρτοποιεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλη Μούσιο.
Μιλώντας στο Naftemporiki TV, o κ. Μούσιος ανέφερε ότι στην χώρα μας υπάρχουν 13,5 χιλιάδες αρτοποιεία ενώ αναφερόμενος στα λουκέτα εξήγησε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε προ δεκαετίες όταν δόθηκε η άδεια στα σούπερ μάρκετ να διαθέτουν «θερμές γωνιές» στα καταστήματά τους που φέρουν τον χαρακτηρισμό του φούρνου και την κατάσταση επιδείνωσε η ενεργειακή κρίση.
«Μέχρι το 2021-22 δεν βλέπαμε λουκέτα στα αρτοποιεία. Όλη η ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2015. Τότε που δόθηκε το δικαίωμα στις θερμές γωνιές να ονομάζονται φούρνοι. Η πρώτη έρευνα που κάναμε το 2017 έδειξε ότι για ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από 10-15% ο κύκλος των εργασιών τους μεταφέρθηκε στα σούπερ μάρκετ», ανέφερε εξηγώντας ότι μιλάμε για δύο διαφορετικά προϊόντα, για το φρέσκο ψωμί του φούρνου και το κατεψυγμένο ψωμί που προσφέρουν οι θερμές γωνιές που από το 2015
«Δεν υπάρχει εργαστήριο. Δεν παρασκευάζεται κάτι σε αυτό τον χώρο. Απλά βγαίνει από τους καταψύκτες και γίνεται η έμψηση μπροστά στον καταναλωτή», πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός φούρνος για μια τέτοια εγκατάσταση είναι παραπλανητική «με τη βούλα του νόμου». Όπως είπε, αυτά τα ψωμιά πρέπει να φέρουν την ένδειξη ότι είναι κατεψυγμένα ώστε να το βλέπει και να το αντιλαμβάνεται εύκολα ο καταναλωτής.
Πάντως αναγνώρισε πως και μόνο η παρουσία της εγκατάστασης στα σούπερ μάρκετ, άσχετα από τον χαρακτηρισμό, «κλέβει» μερίδια από τα αρτοποιεία.