Πρώτη φορά το αιρετό περιφερειακό Συμβούλιο δεν κατάφερε να εκδώσει ψήφισμα
Βαριά λαβωμένη βγήκε η παράταξη Καρυπίδη και προσωπικά ο ίδιος ο περιφερειάρχης, από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το «Μακεδονικό», όχι μόνο γιατί δεν μπόρεσε να περάσει το ψήφισμα που κατέβασε, αλλά επειδή σημειώθηκε φυλοροή των δυνάμεων με πολλά λευκά και κατά, προερχόμενα μάλιστα από στελέχη του συνδυασμού.
Βεβαίως, ούτε ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης υπό τον Γιώργο Δακή, επωφελήθηκε της διάσπασης στο συγκεκριμένο ζήτημα της πλειοψηφίας, αφού, ναι μεν, δεν είχε διαρροές στο εσωτερικό της, ωστόσο δεν κατάφερε να προσελκύσει ψήφους, ώστε να υιοθετηθεί το δικό του ψήφισμα και να πετύχει μία σημειολογική νίκη επί του περιφερειάρχη και της παράταξής του, αν και πρέπει να σημειωθεί η προσχώρηση στις θέσεις του ψηφίσματός του, της επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» Γεωργίας Ζεμπιλιάδου και της ανεξάρτητης και προερχόμενης από την παράταξη Καρυπίδη, Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, η οποία προσφάτως «κλείνει» συχνά το μάτι στο «Μέτωπο Νίκης» και στη Ραχήλ Μακρή, η οποία σημειωτέον δεν χάνει την ευκαιρία να επιτίθεται στην Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας και προσωπικά στον περιφερειάρχη.
Εννοείται ότι το σημαντικότερο γεγονός που πρέπει να καταγραφεί από τη συζήτηση για το «Μακεδονικό», είναι ότι για πρώτη φορά στην περίπου δεκαετή παρουσία του θεσμού της αιρετής περιφερειακής Αρχής, δεν βγήκε ψήφισμα. Αυτό είναι απορίας άξιον, αφού τα δύο προαναφερόμενα ψηφίσματα, δεν διέφεραν επί της ουσίας. Δηλαδή, τα βασικά σημεία για το όνομα (να μην περιλαμβάνεται το παράγωγο «Μακεδονία»), ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων και η επιχειρούμενη παραχάραξη της ιστορίας, συμπεριλαμβάνονταν και στα δύο ψηφίσματα. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δημιουργεί ερωτηματικά, αν και κατά πόσο όλες οι πλευρές που μιλούν για «μείζον εθνικό θέμα» το εννοούν ή προσβλέπουν σε μικροκομματικά συμφέροντα. Είναι φανερό ότι η φράση του ψηφίσματος Καρυπίδη ότι «εμπιστευόμαστε και ενισχύουμε την εθνική προσπάθεια υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και δηλώνουμε ότι Μακεδονία είναι ΕΛΛΑΔΑ», λειτούργησε αποτρεπτικά στο να το ψηφίσουν ακόμη και σύμβουλοι της παράταξής του, πολύ περισσότερο στο να κερδίσει ψήφους από περιφερειακούς συμβούλους άλλων συνδυασμών. Γίνεται ακόμη πιο εμφανές ότι αν δεν γινόταν σαφές στο κείμενο ότι «δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του», τότε το ψήφισμα θα απορρίπτονταν σχεδόν καθολικά. Γι’ αυτό άλλωστε ο περιφερειάρχης το συμπεριέλαβε, αν και δεν επιθυμούσε να έρθει σε ρήξη με την επίσημη κυβερνητική γραμμή, με τον φίλο του υπουργό Εξωτερικών και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.
Το ψήφισμα που πρότεινε ο περιφερειάρχης έλαβε 11 θετικές ψήφους, όσες και το ψήφισμα Δακή. Όμως η διαφορά είναι ότι το πρώτο κατέγραψε δύο «όχι», μάλιστα από πρωτοκλασάτα στελέχη. Ένα από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ρούση Αλεξανδρή και το δεύτερο από τον αντιπεριφερειάρχη Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού Αντώνη Δασκαλόπουλο. Κατέγραψε επίσης και έξι λευκά: ένα από τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Τουρισμού Παναγιώτη Κώττα, το δεύτερο από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Καναβό, το τρίτο από τον πρώην πρόεδρο του Π.Σ. Γιώργο Κωτσίδη, καθώς επίσης και από τους περιφερειακούς συμβούλους Γιώργο Αντωνιάδη, Πασχάλη Βάσσο και Γρηγόρη Γιαννόπουλο.
Βεβαίως, η πολιτική αφετηρία των «όχι» και των «λευκών» ήταν διαφορετική, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί και από τους 11 που ψήφισαν «ναι», το έπραξαν με …βαριά καρδιά. Όπως και να έχει, η παράταξη Καρυπίδη δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, ενώ στα αρνητικά του Περιφερειακού Συμβουλίου καταγράφεται η αδυναμία έκδοσης ψηφίσματος για ένα τόσο σοβαρό θέμα.