Η χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών και η δημιουργία ενιαίου πλαισίου λειτουργίας σε όλη τη χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη με εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Ελλάδος και του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία και του αντιπροέδρου του Φορέα Θοδωρή Αγγελίδη.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, η βιωσιμότητα του κλάδου και ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν επαγγελματίες και παραγωγούς.
Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων
Ένα από τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν αφορά την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Στόχος, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία, είναι να δοθεί η δυνατότητα για:
εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών,
αγορά σύγχρονου επαγγελματικού εξοπλισμού,
ανανέωση του στόλου οχημάτων των επαγγελματιών και παραγωγών.
Πρόκειται για ζήτημα που αφορά συνολικά τον κλάδο και, εφόσον προχωρήσουν σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, θα μπορούσε να αφορά και τους δραστηριοποιούμενους στις λαϊκές αγορές της Δυτικής Μακεδονίας.
Αίτημα για ίδιους κανόνες σε όλη την Ελλάδα
Το δεύτερο βασικό θέμα ήταν η ανάγκη δημιουργίας ενιαίου πλαισίου λειτουργίας και διοίκησης των λαϊκών αγορών σε ολόκληρη τη χώρα, κατά τα πρότυπα όσων ισχύουν ήδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Η Γενική Συνομοσπονδία υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες, σαφείς αρμοδιότητες και ίση αντιμετώπιση για όλους τους επαγγελματίες, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται.
Βασικό επιχείρημα των εκπροσώπων του κλάδου είναι ότι δεν θα πρέπει να διαμορφώνονται «λαϊκές αγορές δύο ταχυτήτων», με διαφορετικό καθεστώς λειτουργίας ανά περιοχή.
Θετική στάση από το υπουργείο
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε θετικός απέναντι στο αίτημα για ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να εξεταστεί μια κοινή κατεύθυνση για όλες τις λαϊκές αγορές της χώρας.
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εκφράστηκε επίσης πρόθεση να εξεταστούν λύσεις για τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους του κλάδου.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον υπουργό Ανάπτυξης, ως αναγνώριση της συμβολής του, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών, στην προώθηση αλλαγών και στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του κλάδου.





























