Για τις ευρύτατες αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων της ΛΑΡΚΟ με το σχεδιαζόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για εξυγίανση και πώληση σε επενδυτή αλλά και το αποτύπωμα με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ στη Δ. Μακεδονία για τις περιοχές των Σερβίων και της Καστοριάς, μίλησε στην εκπομπή «Επί Παντός» του Top Channel και τον Π. Πλιάτσιο, ο επιχειρηματίας Λουκάς Ζαρογιάννης.
Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων στη Λάρυμνα σε συνεργασία με πολλά σωματεία εργαζομένων της χώρας και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.
Ο ίδιος κάνει λόγο για «τροπολογία της ντροπής» αλλά και σχέδιο «αφαίμαξης της ΛΑΡΚΟ», μιας εταιρείας «χρυσορυχείου», όπως τη χαρακτήρισε, μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την τροπολογία με βάση την οποία οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έχασαν 10% των απαιτήσεων τους, τη δίνουν ξεχρεωμένη από χρέη. «Ξεμπερδεύουν, απολύουν εργαζόμενους χωρίς υποσημειώσεις και αυτό είναι το 2ο επεισόδιο του έργου, τη στιγμή που υπάρχουν στη ΛΑΡΚΟ 1200 άμεσα εργαζόμενοι και δορυφορικοί από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι αυτό δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες, εξ αυτών και σε Σέρβια και Καστοριά.
Επίσης, σημείωσε πως με μια fast track διαδικασία ρυθμίστηκαν χρόνια προβλήματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που μέχρι προχθές ήταν «δαιδαλώδη» να λυθούν, προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης της να την πάρει πλήρως απαλλαγμένη από «βαρίδια».
Η ΛΑΡΚΟ, όπως είπε μάλιστα, έχει παρουσία στα Σέρβια με 18 άμεσα εργαζόμενους και τοπικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ πάνω από 12 εκ. ευρώ ετησίως. Ενώ το Το μεταλλείο Καστοριάς έχει 30 άμεσους εργαζόμενους, πολύ περισσότερους εργολαβικούς και πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στο ΑΕΠ.
Αθροιστικά, με επίσημα στοιχεία, πρόκειται για πάνω από 400 εργαζόμενους, άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενους από τις δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ στη Δ. Μακεδονία. Εξ αυτών πάνω από 180 αφορούν στην περιοχή Σερβίων, είπε χαρακτηριστικά.
«Όταν το κίνημα είναι ενωμένο και ξέρει τι ζητάει μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Είμαστε πίσω από τον αγώνα των εργαζομένων γιατί έχουμε και εμείς εργαζομένων. Ζητάμε μια δίκαιη μεταχείριση για εμάς που έχουμε υποστεί τεράστιες ζημιές. Πληρώσαμε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος με εντολή κυβέρνησης με την τροπολογία που πέρασαν. Μας λέει η κυβέρνηση ότι δεν θα πληρωθούμε τα οφειλόμενα αλλά πληρώσαμε φόρους. Αυτό δεν γίνεται σε μια σύγχρονη κοινωνία», ανέφερε επίσης.
Για το νικέλιο, ο ίδιος τόνισε πως η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή για εταιρείες όπως η ΛΑΡΚΟ, η οποία σημείωσε πως έχει τεράστια ποσοστά εξαγωγών και πρέπει να στηριχθεί.
Για την προοπτική της κυβέρνησης, ο ίδιος είπε πως θέλουν να πουληθεί η εταιρεία σε επενδυτή, ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή, έχοντας τεράστιο αντίκτυπο όπως είπε, στο κράτος και αφαιρώντας από την εταιρεία τη δυνατότητα να αποπληρωθούν οι επιχειρηματίες που τους οφείλονται χρήματα αλλά και να έχει κέρδος.
Για το μέλλον των εργαζομένων, όσον αφορά την περιοχή, ο νέος επενδυτής θα χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά σε ό,τι αφορά την περιοχή θα φανεί με ποιες συνθήκες θα γίνει αυτό. Για την περιοχή, ερωτήθηκε ποιος είναι ο σχεδιασμός για το λιγνιτωρυχείο Σερβίων που δεν περιλαμβάνεται σε διαγωνισμούς αλλά «έχει αφεθεί στην τύχη του», σημειώνοντας πως έχει περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο και πως θα αποκατασταθεί η ζημιά της εξόρυξης. Για να αποκατασταθεί ορυχείο, σημείωσε, πρέπει να είναι σε λειτουργία, ζητώντας απαντήσεις για το μεταλλείο Καστοριάς και το λιγνιτωρυχείο Σερβίων.
Οι εργαζόμενοι οργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για τα τέλη Φεβρουαρίου, παρουσία και δυτικομακεδόνων εργαζομένων.
Ερωτηθείς για τη θέση του ΚΙΝΑΛ για το θέμα, ο ίδιος σημείωσε πως το κόμμα είναι υπέρ της εξυγίανσης, με τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της χώρας. «Η ΛΑΡΚΟ είναι ζήτημα εθνικό. Είναι αμιγώς εξαγωγική και συμβάλλει σημαντικά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες για το χάος που δημιούργησε για τη ΛΑΡΚΟ και να αντιμετωπίσει εργαζόμενους και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, όπως θα τις αντιμετώπισε σύγχρονη ευνομούμενη κοινωνία. Ο τρόπος που τις αντιμετώπισε είναι σχεδόν γκανγκστερικός», είπε οργισμένα. Προσέθεσε πως ο δήμος Σερβίων, οι εμπορικοί σύλλογοι και το Επιμελητήριο είναι αρωγός και η περιφέρεια δήλωσε τη στήριξή του.