«Η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνθέσεις. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση και αυτή την κορυφαία θεσμική διαδικασία την αντιμετωπίζει εργαλειακά, με επικοινωνιακά τρικ και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αντί να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης, συστηματικά και μεθοδικά διχάζει την κοινωνία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας σήμερα στη Βουλή για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.
Κατά την ομιλία του ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ επεσήμανε «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση είναι τολμηρή, προοδευτική και ευρεία. Περιλαμβάνει την εισήγηση αναθεώρησης σε 59 άρθρα και είναι συνεπής με τις αξίες και τις αρχές της Παράταξής μας και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Μια πρόταση, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη, ενισχύει την αξιοπιστία».
Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ο κ. Αυγενάκης είπε: «με την αναθεώρηση του άρθρου 32, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εθνικές εκλογές. Και χθες, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ρίξατε τις μάσκες σας και σ’ αυτό το θέμα. Δηλώσατε ότι θα καταψηφίσετε τη δική σας πρόταση για το άρθρο 32! Ένα φιάσκο της Κυβέρνησης που είναι ομολογία ότι χρησιμοποιείτε την Αναθεώρηση για μικροκομματικά παιχνίδια! Είναι ομολογία ήττας και πολιτικού αριβισμού! Είναι ομολογία αυτό-εξευτελισμού! Είναι ομολογία ότι θα χάσετε τις επόμενες εκλογές. Είναι αναγνώριση ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ! Και θέλετε να βάλετε τρικλοποδιές! Βρίσκεστε σε πανικό και αυτό-γελιοποιείστε!».
Αναφορικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 ανέφερε: «αναβαθμίζεται η παιδεία, αφού, παράλληλα με την πλήρη αυτονομία των δημοσίων Α.Ε.Ι., προτείνουμε να λειτουργούν επιτέλους και στη χώρα μας ιδιωτικά Πανεπιστήμια υπό την εποπτεία μιας Ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους. Η Πολιτεία οφείλει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Παράλληλα, πρέπει να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Είναι καιρός να πάψει η φυγή των παιδιών μας για σπουδές στο εξωτερικό. Να τους δώσουμε περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου, να αξιοποιήσει το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος και να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας».
Ενώ στη συνέχεια της ομιλίας του, τόνισε ότι: «Η κοινή γνώμη είναι εναντίον σας! Τα τελευταία 20 χρόνια έχει ωριμάσει στην κοινωνία η αναγκαιότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά, κι εμείς ακολουθούμε ασθμαίνοντας! Όλες οι χώρες παγκοσμίως επιτρέπουν τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Την αλλαγή του άρθρου 16 την έχει ανάγκη η κοινωνία, η παιδεία, η οικονομία. Την υπαγορεύουν το μέλλον των παιδιών μας και το αύριο του τόπου μας. Στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό για σπουδές, οι επιχειρήσεις και το δημόσιο προσλαμβάνουν πτυχιούχους ιδιωτικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό, από την Αμερική, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, κλπ. Κι εμείς εδώ τι; λέμε να μην λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά δεχόμαστε τα πτυχία! Σας καλούμε να αφήσετε τον στρουθοκαμηλισμό και να δείτε την πραγματικότητα. Σας καλούμε να αφήσετε το σκοταδισμό και να ακολουθήσετε την πρόοδο! Τελικά ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι προσκολλημένος σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις; Σας καλούμε να αφήσετε πίσω τις ιδεολογικές σας εμμονές και να αφουγκραστείτε την κοινωνία, τα νέα παιδιά και τις οικογένειες τους, τους νέους επιστήμονες και τους ακαδημαϊκούς μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Η Κύπρος το κατάφερε αυτό. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».