“Ο κρίκος της γαλακτοβιομηχανίας, οι παραγωγοί, τείνουν να εξαφανιστούν!”
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, και τα όποια ζητήματα θέτουν αυτά για το μέλλον του κλάδου περιγράφει με τα πιο μελανά… χρώματα, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Π.Α.Π.ΕΝ. Π. Λαφαζάνη, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου Τιμόθεος Ιωαννίδης.
“Ένας από τους κρίκους της γαλακτοβιομηχανίας, αυτή των παραγωγών, τείνει με μαθηματική ακρίβεια να εξαφανιστεί. Θα το επιτρέψετε;”, το χαρακτηριστικό ερώτημα που θέτει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού προς τον Υπουργό ο οποίος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής, η οποία κοινοποιήθηκε στους: Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων), είναι το εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων -που κατέχει σημαντική θέση στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων- δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός παραγωγικών επιχειρήσεων. Τόσο μικρού μεγέθους με χαμηλή παραγωγική δυναμικότητα όσο και μεγάλου μεγέθους (βιομηχανίες) που διαθέτουν εκ των πραγμάτων ένα πιο οργανωμένο δίκτυο διανομής, την ώρα που οι μικρότερες παραγωγικές μονάδες εξαιτίας της έλλειψης πόρων αλλά και γενικότερων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, λειτουργούν σε πιο περιορισμένη κλίμακα. Υπήρξαν περίοδοι που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο κλάδος η συνεργασία όλων των κρίκων της αλυσίδας, των «μικρών» και των «μεγάλων», υπήρξε υγιής, με προϋποθέσεις και προοπτικές που μπόρεσε να κρατήσει ψηλά το βιοτικό επίπεδο μεγάλης μερίδας του Ελληνικού πληθυσμού συνδράμοντας σημαντικά στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της οικονομίας και μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές.
Στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας, η ενασχόληση με την εκτροφή αγελάδων και παραγωγή γάλακτος και υποπροϊόντων του, αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» στην τοπική ιστορία της γεωργοκτηνοτροφίας με σταθερό και αταλάντευτο στόχο την παραγωγή και η διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας και πάντα σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα διατήρησης της παραδοσιακής αυθεντικής τους γεύσης.
Σήμερα ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγής αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα και στρεβλώσεις που καθιστούν τον κλάδο προβληματικό και ζημιογόνο.
¨Ελέω κρίσης¨ και ¨προς χάριν της διάσωσης του Ελληνικού Έθνους¨ πολλά πράγματα άλλαξαν άρδην και δυστυχώς με ανορθόδοξο τρόπο. Συντελούνται στο χώρο αλλαγές που έχουν καταστήσει τον κλάδο προβληματικό, ενώ αν δεν ληφθεί σχετική μέριμνα από την Ελληνική Πολιτεία, σύντομα θα οδηγηθεί σε κατάρρευση με πολλαπλό αρνητικό αντίκτυπο στην Εθνική Οικονομία.
Συγκεκριμένα:
Η κυκλοφορία στην Ελληνική αγορά νέων προϊόντων όπως το γάλα που η διάρκεια ζωής του υπερβαίνει αυτή του φρέσκου, γάλα 7 ημερών, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για αθρόες εισαγωγές γάλακτος (εισάγεται συμπυκνωμένο και μετέπειτα αραιώνεται) οδηγώντας στα «αζήτητα» το Ελληνικό γάλα.
Οι προκλητικά χαμηλές τιμές στις οποίες απορροφάται το ντόπιο γάλα (που σημειωτέων είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψίστης διατροφικής αξίας). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας οι παραγωγοί δίνουν το γάλα τους σε προκλητικά ασύμφορες τιμές απλά και μόνο για να μην το πετάνε. Ο μέσος όρος τιμής ανά κιλό γάλα, στο νομό το 2014, σύμφωνα με τον ΕΛΟΓΑΚ, διαμορφώθηκε στα 0,3584€, με την αμέσως επόμενη να διαμορφώνεται στα 0,3803€, στην Αχαΐα. Η τιμή αυτή από την αρχή του 2015 έχει ραγδαία απρόβλεπτη και καθοδική τάση.
Ο καθόλα άδικος τρόπος πληρωμής των παραγωγών. Τα τιμολόγια αποπληρώνονται τουλάχιστον με δίμηνη καθυστέρηση οδηγώντας έτσι τους παραγωγούς σε αύξηση του κοστολογίου τους λόγω έλλειψης ρευστότητας,
Τα παραπάνω, αποτελούν την κορυφή και μόνο ενός παγόβουνου που αυτή τη στιγμή απειλείται με κατάρρευση.
Κύριε Υπουργέ,
Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας στέκεται αλληλέγγυος στον κλάδο που απαρτίζουν οι συνάδελφοι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος, όχι απλά κατανοώντας απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι μας αλλά και αφουγκραζόμενοι το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και διέπει το χώρο της Ελληνικής Κτηνοτροφίας γενικά. Ένα κλίμα επισφαλές και δυσοίωνο που δυναμιτίζει το χώρο στον οποίο με πολύ μεγάλο κόπο δραστηριοποιούμαστε, με μοναδικό στόχο και σκοπό να προσφέρουμε στον Έλληνα καταναλωτή, στα παιδιά και στις οικογένειές μας, γάλα και προϊόντα κρέατος υψηλής ποιότητας. Πραγματικά η υπάρχουσα κατάσταση το μόνο που μας κάνει να σκεφτόμαστε είναι «ποιος κλάδος παραγωγών θα έχει σειρά».
Εκτιμώντας ότι το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του ΣΥΡΙΖΑ όντως θεωρεί «ύψιστης προτεραιότητας την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, ιδίως των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και ριζική πάταξη των στρεβλώσεων της αγοράς» ευελπιστούμε πως θα αναλάβετε κάθε είδους πρωτοβουλία και θα εξαντλήσετε κάθε περιθώριο προκειμένου να διασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου σε μία Γεωγραφική Περιφέρεια με ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου. Σε μία Περιφέρεια που έχει δώσει τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία -με την δραστηριότητα της ΔΕΗ- και απολαμβάνει πολλά λιγότερα από τις ανταποδοτικές υποχρεώσεις της Πολιτείας.
Ένας από τους κρίκους της γαλακτοβιομηχανίας, αυτή των παραγωγών, τείνει με μαθηματική ακρίβεια να εξαφανιστεί. Θα το επιτρέψετε?
Για το Δ.Σ του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτροφίας
περιοχής Αμυνταίου
Ο Πρόεδρος
Ιωαννίδης Τιμόθεος”.