Σε περίοδο μεγάλου προβληματισμού και ενδεχόμενης σοβαρής κρίσης περνάει η κτηνοτροφία της περιοχής των Γρεβενών, μετά την επιβολή «καραντίνας» σε όλο το Δήμο Δεσκάτης με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης σε κοπάδια προβάτων στη γειτονική Καλαμπάκα.
Η ανησυχία είναι έκδηλη στους κτηνοτρόφους της περιοχής και σε όλους τους φορείς, καθώς η Δεσκάτη στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της στην κτηνοτροφία, με τα μέτρα που τηρούνται μετά από απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δημιουργούν σοβαρά ζητήματα παρά το γεγονός πως δεν έχει βρεθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή.
Όλα τα δεδομένα αναλύθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα σε έκτακτη σύσκεψη στα Γρεβενά, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη, των Δημάρχων αλλά και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, όπου δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις προστασίας των κοπαδιών.
Η νόσος της πανώλης δεν είναι μεταδιδόμενη στον άνθρωπο, με την «καραντίνα» να διαρκεί για ένα μήνα από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στις 11 Ιουλίου στην Καλαμπάκα.
Η Δεσκάτη έχει οριστεί ως «Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη» με τα μέτρα που ισχύουν να είναι τα εξής:
- Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη σε προορισμό εκτός της εν λόγω περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης.
- Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων (για σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή, προς-από θερινό βοσκότοπο) εντός της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης.
- Τα αιγοπρόβατα που προορίζονται για μεταφορά υποβάλλονται σε κλινική εξέταση από την αρμόδια αρχή 24 ώρες ή λιγότερο πριν από την ημερομηνία μεταφοράς
Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται αρκετά κρίσιμες, με τους αρμόδιους φορείς πάντως να δεσμεύονται πως προχωράνε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα, με τους κτηνοτρόφους να ανησυχούν ιδιαίτερα και να ζητούν τη στήριξη της πολιτείας για τυχόν απώλεια εισοδήματος.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν οι εταιρείες γάλακτος θα συνεχίζουν να παραλαμβάνουν κανονικά ποσότητες γάλακτος, όπως είναι υποχρεωμένες να κάνουν, πάντα με τα πρωτόκολλα τα οποία ισχύουν.
Σύμφωνα με αναφορές στελεχών του Υπουργείου, δεν υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης για γάλα το οποίο ενδεχομένως θα πεταχτεί, παρά μόνο για απώλεια ζωικού κεφαλαίου εφόσον χρειαστεί να σφαγιαστεί κοπάδι μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα προβεί σε ενημερωτικές εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ληφθεί δείγματα από διάφορα σημεία κτηνοτροφικής δραστηριότητας σε όλη την Περιφέρεια.